Skip to main content

Gaan duurzaamheid en wintersport samen? Het vervoer naar wintersportbestemmingen heeft een negatieve invloed op het milieu en de skigebieden zelf oefenen eveneens aanzienlijke druk uit op de bergomgeving. Wintersport zal nooit helemaal klimaatneutraal zijn maar er is wel een verandering gaande. In Europa zijn er skigebieden die niet alleen indrukwekkende hellingen bieden, maar zich ook onderscheiden door hun inzet aan het behoud van de prachtige alpiene omgeving. Begrippen als ‘groen’, ‘duurzaam’ en ‘maatschappelijk verantwoord’ staan steeds vaker op de agenda. In deze blog nemen we je mee door vijf duurzame skigebieden in Europa, elk met zijn eigen unieke benaderingen om de ecologische voetafdruk te minimaliseren en de band met de natuur te versterken.

1. Skigebied Golm – Vorarlberg

In het hart van Montafon in Oostenrijk ligt het skigebied Golm, dat zichzelf heeft gepositioneerd als een pionier in duurzaamheid. In 2020 vestigde Golm zich als het allereerste klimaatneutrale skigebied van Oostenrijk. Een voorbeeld hiervan is dat een van hun liften volledig draait op zonne-energie. Om het energieverbruik van de andere liften te compenseren, dragen ze bij aan klimaatprojecten in Ethiopië. Bovendien wekt een gigantische buis, die over de berg door het skigebied loopt, elektriciteit op via waterkracht.

Ze hebben het initiatief genomen om duurzame wintersport te promoten in Montafon, in samenwerking met verschillende stakeholders. Hun doel was om off-piste wintersport in overeenstemming te brengen met de bescherming van natuurlijke habitats. Dit heeft geleid tot een doordacht sneeuwbeheersysteem dat de pistebouw en pisteonderhoud omvat, evenals de installatie en het beheer van sneeuwkanonnen voor kunstmatige besneeuwing. Dit systeem omvat ook de meting en regeling van de sneeuwhoogte, waarbij gedetailleerde sneeuwvoorspellingen hen op elk moment en op elke locatie in het skigebied laten weten hoeveel sneeuw er ligt. Deze informatie helpt de sneeuwkatrijders en kunstsneeuwinstallaties efficiënter te werken, zodat kunstsneeuw alleen wordt geproduceerd waar nodig is. Golm promoot ook duurzame mobiliteit, met opties zoals het rijden van elektrische auto’s en het gebruik van openbaar vervoer met het Green Ticket. Wat energievoorziening betreft, wordt Golm aangedreven door 100% groene energie.

2. Skigebied Wildkogel

Skigebied Wildkogel is een voorloper op het gebied van duurzaamheid en wordt erkend als een van de meest milieuvriendelijke skigebieden in het land. Op het gebied van energievoorziening heeft Wildkogel zonnepanelen geïnstalleerd op een hoogte van 2.100 meter boven zeeniveau. Deze zonne-energie-installatie voorziet 75% van de totale stroombehoefte van de Wildkogelbahnen. Ze hebben ook groen vervoer omarmd door de introductie van de eLINER, een elektrische trein, die tijdens de openingstijden van de dalafdaling in Neukirchen “groen en stil” skigasten naar het dalstation van de Wildkogelbahn vervoert.

Bovendien hebben ze geïnvesteerd in een nieuw stuwmeer bij het bergstation Gensbichlalm, waardoor 80% van de pistes technisch kan worden besneeuwd met behulp van sneeuwmachines. Deze strategie stelt het gebied in staat om sneeuw te produceren terwijl het voldoet aan strikte veiligheidsnormen en voorschriften. Het skigebied is ook lid van de “Alpine Perlen, een selectie van bestemmingen die staan voor milieuvriendelijke vakanties. Daarnaast heeft Wildkogel investeringen gedaan in elektrische bussen en laadpalen voor elektrische auto’s in de omgeving, waardoor duurzaam vervoer wordt gestimuleerd.

3. Rauriser Hochalmbahnen – Oostenrijk

Ook in het skigebied Rauriser Hochalmbahnen, gelegen in een prachtig berglandschap, kun je ‘groene’ sporen trekken in de witte sneeuw. Het skigebied heeft zijn eigen waterkrachtcentrale, die niet alleen de liften van stroom voorziet, maar ook de kunstsneeuwproductie mogelijk maakt. Hierdoor is het skigebied grotendeels energieneutraal.

Rauris Hochalmbahnen gaat verder dan energieneutraliteit en heeft als doel om de CO2-uitstoot tot een minimum te beperken. Om dit te bereiken, investeren ze in zogenaamde klimaatcertificaten. Deze certificaten compenseren de broeikasgasemissies die worden veroorzaakt door de exploitatie van het skigebied en de Hochalm-liften. In totaal kopen ze 400 klimaatbeschermingscertificaten, die worden ingezet om een lokale waterkrachtcentrale aan een rivier in Brazilië te ondersteunen. Hierdoor wordt de impact van het skigebied op het milieu gecompenseerd en dragen ze bij aan een duurzamere wereld. Daarnaast heeft Rauriser Hochalmbahnen een milieuvriendelijk vervoersinitiatief geïmplementeerd door gratis bussen aan te bieden om gasten van omliggende dorpen naar Rauris te vervoeren. Dit helpt het autoverkeer te verminderen.

4. Weißsee Gletscherwelt

Weißsee Gletscherwelt – Uttendorf, gelegen in het Nationalpark Hohe Tauern, zet zich duidelijk in voor het behoud van het lokale milieu en aan milieuvriendelijke initiatieven. Toerisme wordt hier met grote zorg bedreven en er worden voortdurende inspanningen geleverd om de impact op het milieu tot een minimum te beperken.

Een van de meest opvallende kenmerken van Weißsee Gletscherwelt is het gebruik van groene stroom voor de skiliften, die wordt opgewekt in een waterkrachtcentrale. Dit betekent dat het skigebied draait op 100% hernieuwbare energie. Het skigebied heeft ook speciale beschermde zones waar kunstsneeuw in zijn geheel verboden is, waardoor wintersporters kunnen genieten van het plezier van skiën en snowboarden op de natuurlijke sneeuw. Daarnaast wordt in de berghutten en restaurants veel gewerkt met regionale producten, waardoor de lokale economie wordt gesteund en de ecologische voetafdruk van voedselvoorziening wordt verminderd. Weißsee Gletscherwelt is een toonbeeld van hoe een skigebied in harmonie kan bestaan met de omliggende natuur en actief kan bijdragen aan de bescherming van het milieu.

5. Flims-Laax-Falera

Het avontuurlijk skigebied van Flims-Laax-Falera, in Zwitserland, heeft een visionair “6-puntenplan” opgesteld om zichzelf te transformeren tot ’s werelds allereerste zelfvoorzienende alpine bestemming. Dit plan omvat een reeks doelstellingen en acties, gericht op het realiseren van volledige energie-autonomie en het bevorderen van hernieuwbare energiebronnen. Dit ambitieuze traject begint met het maximaliseren van energie-efficiëntie en de decarbonisatie van gebouwen. Het gebruik van zonne-architectuur en fotovoltaïsche panelen op daken en gevels vormt een integraal onderdeel van het plan, waardoor het skigebied kan bijdragen aan de lokale energieproductie.

Bovendien zet Flims-Laax-Falera in op de elektrificatie van mobiliteit en de uitbreiding van oplaadinfrastructuur. Ze streven ernaar om hun volledige energiebehoefte te halen uit hernieuwbare bronnen, waaronder fotovoltaïsche, waterkrachtcentrales en windenergie. Om een consistente en betrouwbare energievoorziening te waarborgen, maken ze gebruik van innovatieve opslagmethoden, zoals opslagmeren, waterstoftechnologie en geavanceerde batterijsystemen. Deze aanpak maakt van Flims-Laax-Falera niet alleen een aantrekkelijke wintersportbestemming, maar ook een voorloper in duurzaamheid en groen toerisme, en een inspirerend model voor toekomstige generaties.

 

Deze vijf skigebieden laten zien dat duurzaamheid en wintersport hand in hand kunnen gaan. Terwijl ze hun bezoekers blijven betoveren met mooie uitzichten en perfect geprepareerde pistes, dragen ze ook actief bij aan het behoud van de bergomgeving en verminderen ze hun ecologische voetafdruk. Wil je meer duurzaamheidsinspiratie? Lees ook onze andere blogs: ‘Duurzaam vergaderen,’ ‘Milieubewust Reizen,’ en ‘Duurzaam Kajakken en Kanoën‘.