Skip to main content

Duurzaamheid is geen trend, maar een noodzakelijke levensstijl geworden en dit strekt zich uit tot zakelijke bijeenkomsten en vergaderingen. Als je een bewuste keuze wilt maken bij het plannen van je vergaderingen, ben je op de juiste plek. In deze blog delen we 7 waardevolle tips voor groen vergaderen, inclusief voorbeelden van milieuvriendelijke hotels.

 

Tip 1: Locaties die energie-efficiënt zijn

De locatie van je vergadering speelt een cruciale rol bij duurzaam vergaderen. Kies voor vergaderlocaties die investeren in energie-efficiënte voorzieningen. Denk aan laadpalen voor elektrische voertuigen, zonnepanelen die schone energie opwekken en zelfs windturbines die de kracht van de wind benutten. Een voorbeeld van zo’n duurzame locatie is het ‘Four Elements Hotel’. Hier komen de vier klassieke elementen, namelijk wind, aarde, water en zon, samen om een energieneutraal hotel te creëren en een duurzame gastvrijheidservaring te bieden.

Tip 2: Locaties met erkend milieucertificaat

Een duurzaam hotel of vergaderlocatie onderscheidt zich door milieucertificeringen zoals LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) of BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method). Deze certificeringen waarborgen dat er bij de bouw en exploitatie van de locatie rekening wordt gehouden met het milieu. Het ‘Element Amsterdam Hotel’ is een uitstekend voorbeeld. Het was het eerste hotel in Nederland dat een LEED-certificering voor groene gebouwen ontving. Deze erkenning onderstreept hun inzet voor duurzame materialen, afvalvermindering en energiebesparing.

Tip 3: Locaties die makkelijk te bereiken zijn

Kies voor locaties die goed bereikbaar zijn zonder de noodzaak van de auto. Een duurzame vergaderlocatie die makkelijk bereikbaar is met openbaar vervoer, fiets of te voet. Het Amrâth Hotel in Haarlem is een perfect voorbeeld. Het hotel ligt op korte afstand van het stadscentrum en is ideaal gelegen voor gasten die graag de stad te voet verkennen. Bovendien biedt de nabijheid van openbaar vervoer duurzame mobiliteitsopties

Tip 4: Locaties die gebruikmaken van seizoensgebonden producten

Duurzaam vergaderen omvat niet alleen de locatie, maar ook wat er op je bord ligt. Kies voor vergaderlocaties die de nadruk leggen op vers, biologisch, lokaal en seizoensgebonden voedsel. Het Amstel Restaurant in het Amstel Hotel in Amsterdam is een voorbeeld van een eetgelegenheid die deze principes omarmt. Ze serveren internationale gerechten met een Nederlandse twist, bereid met verse en seizoensgebonden ingrediënten. Deze benadering garandeert niet alleen heerlijke maaltijden, maar vermindert ook de ecologische voetafdruk door minder voedselkilometers en emissies.

Tip 5: Locaties met een efficiënt watermanagement

Vergader op een locatie die gebruikmaakt van efficiënte watermanagement systemen om de impact op het milieu te verminderen. Denk aan regenwaterhergebruik en waterbesparingstoiletten. Zo heeft het Hotel Wiechmann in Amsterdam stappen genomen om water te besparen met waterbesparende toiletten en douches. Deze maatregelen verminderen de waterconsumptie en dragen bij aan een duurzaam gebruik van deze waardevolle hulpbron.

Tip 6: Locaties die afval efficiënt sorteert en verwerkt

Het effectieve beheer van afval en het stimuleren van materialenhergebruik zijn essentiële aspecten van duurzaam vergaderen. Kies voor locaties die afval effectief scheiden en verwerken. Een voorbeeld van zo’n benadering zijn Accor hotels, zoals Mercure Hotel Amsterdam City. Ze sorteren hun afvalstromen bovengemiddeld en recyclen materialen zoals papier, glas, plastic en chemisch afval. Het verdichten van het restafval vermindert transportkosten en CO2-uitstoot.

Tip 7: Locaties die bijdragen aan biodiversiteit

Kies voor locaties die bijdragen aan de biodiversiteit. Sommige hotels en vergaderlocaties integreren groene daken, beplanting rondom gebouwen en andere milieuvriendelijke ontwerpelementen. Het Van der Valk Hotel Venlo beschikt over een duurzame klimaattuin die waterberging, hittestressvermindering en biodiversiteit bevordert. Deze groene ruimtes bieden niet alleen een aangename omgeving, maar dragen ook bij aan de lokale ecosystemen en het behoud van de natuur.

 

Duurzaam vergaderen is niet alleen een ethische keuze, maar het kan ook een inspirerende en verrijkende ervaring bieden voor jou en je team. Wil je je volgende vergadering of evenement plannen met duurzaamheid in gedachten? Lees hoe wij werken of klik dan nu op de onderstaande knop voor meer informatie. BBI helpt graag met alle voorbereiding.