Skip to main content

De herfst/winterperiode is weer aangebroken en dat betekent dat we naar bepaalde wintersteden gaan en weer dichter naar het einde van dit jaar komen. Deze maanden is het soms lastiger om een leuke en veilige city trip te maken. Tijdens de feestdagen is er natuurlijk verlichting, gezelligheid, lekker eten en veel meer, maar daarna is de sfeer van de kerstdagen verdwenen uit de stad. De dagen zijn nog steeds kort en donker, maar gelukkig hoef je niet weg uit Europa om toch nog een fijne winter stedentrip te hebben. Op deze 5 bestemmingen is ook in deze maanden genoeg leuks te beleven!

5x wintersteden

Tromsø (Noorwegen)

Tromsø is de grootste stad in Europa boven de poolcirkel. Reis je in de winter naar Noord-Noorwegen, dan is de kans groot dat je hier naartoe reist. De geschiedenis van de stad reikt duizenden jaren terug. Ooit was dit het centrum van de bonthandel en vertrekpunt voor vele expedities naar het poolgebied. Het centrum van Tromsø is gezellig met talloze hippe én traditionele restaurants, een behoorlijk uitgaansleven en tal van festiviteiten.

Dé belangrijkste reden voor toeristen om Tromsø te bezoeken is om het noorderlicht zien en de winterse activiteiten buiten de stad. Toch heeft de Tromsø ook van zichtzelf een aantal leuke bezienswaardigheden zoals het Poolmuseum, Polaria, Tromsø universiteitsmuseum, een IJszeekathedraal, Botanische tuinen en nog veel meer. Het Poolmuseum is een fascinerend museum gevestigd in een oud pakhuis aan de oostkant van de haven. Het museum geeft je een prachtig beeld van het leven in het Poolgebied en de vele expedities die vanuit Tromsø zijn vertrokken zoals bijvoorbeeld die van Willen Barentz naar Spitsbergen.

 

Reykjavik (IJsland)

Reykjavik is niet alleen de logistiek hoofdstad van IJsland. De kleurige huizen en vele hippe koffie, lunch- en diner plaatsen zijn het levende bewijs van een creatieve bevolkingsgroep, bestaande uit ongeveer 150.000 mensen. Reykjavik heeft ondanks zijn bescheiden omvang veel te bieden: van fantastische Reykjavik Art Museum tot walvissen spoten in de oude haven en doorgaan tot de late uurtjes in het nachtleven.

Reykjavik kent een rijke historie en heeft daarom veel bijzondere musea en oude gebouwen. In het 10e -eeuwse landhuis Viking Longhouse vind je het indrukwekkende Reykjavik 871: The Settlement Exhibition. Deze expositie laat je kennis maken met het vroegere IJsland. Ben je meer in de mood voor kunst dan is het Reykjavik Art Museum een aanrader. In dit museum (met drie verschillende vestigingen verspreid door de stad) vind je zowel historische, eigentijdse als moderne kunst uit IJsland.

Düsseldorf (Duitsland)

Bij een stedentrip naar een Duitse stad denk je misschien eerder aan Berlijn of Keulen, maar vooral in de winter is Düsseldorf een aanrader. Dichtbij, goed aan te rijden met auto of trein en een gezellige binnenstad. In december vind je hier de populaire kerstmarkten van Duitsland! Op meerdere pleinen staan allerlei kraampjes met leuke kerstspulletjes en deze pleinen staan met elkaar in verbinding, zodat je niks hoeft te missen. Geniet van het heerlijke eten, de warme chocolademelk en een glühwein. De kilometerslange Rijnoeverpromenade vormt het kloppend hart van Düsseldorf. Wandel je van de Altstadt naar Medienhafen of naar de Rheinturm, doe het dan langs de Rijnoeverpromenade.

Toronto (Canada)

Toronto is waarschijnlijk de meest multiculturele stad ter wereld, hier worden maar liefst 140 verschillende talen gesproken. De sfeer is gemoedelijk en tolerant. Het centrum van de stad wordt gedomineerd door wolkenkrabbers, waar de iconische CN tower bovenuit steekt. De vele bezienswaardigheden, uitstekende restaurants en gezellige bars trekken vele toeristen naar de stad. De sfeer in Toronto is gewoon geweldig!

De te gekke designer boetiekjes, hippe cafeetjes, kunstgalerijen en enkele prijswinnende restaurants maken het Distillery District tegenwoordig de place-to-be in Toronto. De wijk is autovrij en kenmerkt zich door de gerestaureerde rode bakstenen-bedrijfsgebouwen waar nu de hippe winkels en restaurants in zijn. Het Distillery District ligt ten oosten van downtown Toronto. Wil je even weg uit de stad, boek dan een ferry overtocht naar de Toronto Islands, een aantal kleine eilandjes vlak bij de stad. Vanaf de eilanden heb je aan de ene kant uitzicht op het Ontarionmeer en aan de andere kant zie je de wolkenkrabbers van downtown Toronto.

Praag (Tsjechië)

Het is misschien wel de allermooiste stad van Midden-Europa: Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Niet zo hip en happening als de andere Europese steden. Naar Praag ga je juist om hipsterbars en organische koffietentjes te mijden. Wandel over oude prachtige straten op zoek naar authentieke kroegen waar je de oude Oost-Europese sfeer nog kunt zien en waar ’s winters de kachel hoog staat, bier maar anderhalve euro kost en je de honger stilt met bloedworst en lever.

Het mooiste van Praag is dat de stad prachtig is in alle seizoenen. In de winter loop je er hopelijk door een besneeuwd sprookje. In Praag valt er enorm veel te zien, en om de stad goed te leren kennen heb je wel enkele dagen nodig. Als je maar een dag in Praag kunt doorbrengen, zorg er dan in ieder geval voor dat je de Oude Stad, Joodse Wijk en de burcht van Praag hebt gezien!

Hier nog meer informatie over Praag!