Skip to main content

Praag wordt als een van de mooiste steden van Europa beschouwd. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Praag wordt daarom ook wel de Gouden Stad genoemd. Daarnaast weten we allemaal dat Praag ook staat voor lekker bier. Vrijwel iedereen die naar Praag gaat zal het Tsjechisch woord voor bier leren: “pivo”.

Praag

Onze collega Angelica was in Praag  en deelt haar ervaringen in deze blog met jullie en vertelt over de mooiste wijken in Praag.

Toen ik voor de eerste keer naar Praag ging, was ik aangenaam verrast door de historische architectuur die door heel Praag te zien is. Het is heel mooi om over de Karelsbrug te lopen (de oudste brug van de Tsjechische hoofdstad). Je hebt hier uitzicht op de rivier (Vltava) die dwars door de stad loopt. Als je goed kijkt, zie je dat de brug een beetje S-vormig is.

Dit komt door een foutieve berekening tijdens de bouw. Als je over de Karelsbrug loopt, zie je vele portretschilders, sneltekenaars, toeristen en een stoet heiligenbeelden. Aan de andere kant van de brug kom je terecht in het centrum van Praag, de Oude Stad. Als je door de Oude stad loopt geeft het een middeleeuws gevoel. Het is heel prachtig om door het centrum te lopen en ieder hoekje van de stad te verkennen.


De leukste wijken en buurten in Praag

Staré Město – de Oude Stad

De Oude Stad is het historische centrum van Praag en bestaat uit een netwerk van kronkelige straatjes. Dit kloppende hart van Praag behoort tot de mooiste stadswijken van Europa. Hier vind je onder andere de Karelsbrug. De buurt heeft een middeleeuws karakter. Wat je hier kan doen is het oude stadsplein bezoeken met de Astronomische Klok van Praag en de Nicolaaskerk. Je kan natuurlijk in de Oude stad ook shoppen. Tussen de Oude Stad en de Nieuw Stad ligt min of meer de hoofdwinkelstraat van Praag. Je hebt in die straat bekenden winkelketens en ook antieke winkels en natuurlijk kan je typische Tsjechische eten en ook internationaal eten.

Nové Mesto- de Nieuwe Stad

De Nieuwe Stad is het modernere (maar ook niet zo modern) deel van Praag. Deze wijk staat bekend als zakendistrict en uitgaanscentrum van de stad. De Nieuwe Stad diende vroeger als bescherming van de Oude stad, die aan de rivier (Vltava) ligt. Deze buurt is bereikbaar met het openbaarvervoer. Wat je hier kan doen is het Wenceslas Plein, het Dansende Huis, het Nationaal Museum en het Nationaal Theater bezoeken. De Nieuwe Stad is de uitgaanswijk van Praag. Je vindt hier talloze clubs en bars.

Josefov – Joodse Wijk

De Joodse Wijk is de chique wijk van Praag. Als je meer wilt weten over de Joodse geschiedenis moet je de Joodse wijk beslist bezoeken. De belangrijkste attracties van de Joodse wijk zijn het Joodse Museum, de 6 synagogen, de Oude Joodse begraafplaats, het geboortehuis van Franz Kafka en het Joodse raadhuis.  In de Joodse wijk ligt ook Pařížská, de duurste winkelstraat van Praag. In deze dure winkelstraat tref je vestigingen van alle grote internationale ontwerpers: Gucci, Louis Vuitton, Prada en nog meer merken. De Joodse wijk is een trendy wijk en trekt een jong publiek aan.

Hradčany – burchtwijk

Deze wijk ligt aan de heuvel en hier heb je het mooiste uitzicht op de stad. Je kan veel historische bezienswaardigheden zien. De Praagse Burcht – hoe kan het ook anders – is de populairste toeristenattractie van Burchtwijk. De burcht en omgeving bestaat uit diverse binnenpleinen, kerken en paleizen. Een van de bekendste gebouwen is de Sint-Vituskathedraal. Je kunt in deze wijk aangenaam wandelen.

Eten en drinken

Een leuke manier om de cultuur te leren is door het lokale eten en drinken te proeven. Pivo, bramboráky , Tridelink en amandelen vind je door heel de stad.

Voor een geslaagd bezoek aan Praag mag een pivo in een van de bekende biertuinen (pivnice) niet ontbreken. Want het is algemeen bekend dat de Tsjechen als geen ander weten wat een lekker bier is. Deze worden standaard in liter pullen aangeboden of je moet vragen om een malé pivo, een klein biertje van een halve liter!

Bramboráky zijn hartige aardappelpannenkoekjes, beschouwd als een van de beroemdste Tsjechische gerechten. Ze bestaan ​​uit geraspte aardappelen gemengd met eieren, fijn geraspte knoflook en traditionele kruiden zoals marjolein en peper. Het mengsel wordt in de pan gebakken tot het krokant is en de vorm hangt meestal af van persoonlijke voorkeuren.

www.toprecepty.cz

Wat ik leuk vond om uit te proberen is de bekende zoete Hongaarse snack die ook veel in Praag wordt aangeboden: de chimney cake ook wel Trdelnik. Het is dus een Hongaars zoet brood dat vers wordt gebakken met een krokante buitenkant en een lichte zachte binnenkant. Je ziet ze in elk straat wel voorbijkomen. De beste plek om een Trdelink uit te proberen is bij Good Food Bakery. Hier heb je de keuze uit de gekste toppings. De Trdelink is een officieel dessert van Hongarije maar het komt oorspronkelijk uit Transsylvanië. De officiële naam is Kürtöskalács.

Wanneer kun je het beste naar Praag?

De beste tijd om Praag te bezoeken is rond mei of september, wanneer het niet te heet of niet te koud is. Maar ongeacht de tijd van het jaar waarin je de stad bezoekt, zal Praag je in elk seizoen zijn charme laten zien. Ik had een geweldige tijd in Praag en ik hoop dat jullie het ook mogen ervaren.