Skip to main content

Nederlanders zijn over het algemeen heel direct. Zij zeggen wat zij denken en ze zijn oprecht en eerlijk. Alleen hoe is het op de werkvloer als je samenwerkt met mensen of een bedrijf uit of in China? Waar moet jij allemaal op letten of wat kan jij beter wel of niet doen?

 

Eerste impressie

Bij de eerste ontmoeting is de eerste indruk erg belangrijk. Kijk elkaar goed in de ogen en geef elkaar een stevige hand. Hierbij creëer jij al een eerste indruk op je zakenpartner. De visitekaartjes worden uitgewisseld na het schudden van elkaars hand. Neem het visitekaartje met beide handen aan van de persoon waarmee jij zaken mee wilt doen. Bestudeer het aandachtig want dat toont aan dat jij de persoon belangrijk vindt. Geef ook jouw eigen visitekaartje met twee handen aan. Vervolgens spreek je de zakenpartner van wie jij net het visitekaartje in ontvangst hebt genomen aan met de titel en de achternaam. Dat kan Mrs. Li of Mr. Cheng zijn. Het is onbeleefd om een persoon bij voornaam te noemen.

 

Relatie opbouwen

Het is handig om eerst een relatie op te bouwen voordat je begint met zaken doen met deze persoon. Een band opbouwen is gunstig want vertrouwen is heel belangrijk in de Chinese zakencultuur. Bouw de band wel op met de juiste persoon. De persoon die de beslissingen neemt is de persoon die jij nodig hebt. In de Chinese zakencultuur is er sprake van hiërarchie. Iemand die onderaan staat in de piramide kan geen beslissingen nemen om de zaken voort te zetten.

De relatie opbouwen is mogelijk door middel van een diner. Het is gebruikelijk dat meerdere gerechten worden besteld in een restaurant met bedoeling om dat te delen met elkaar. De uitnodigende partij is de host en die bestelt ook de gerechten. Zorg er wel voor voldoende zitplaatsen voor het aantal mensen dat aanwezig is bij het diner. Staand eten wordt zeker niet gewaardeerd en vooral niet in de Chinese zakencultuur.

Entertainment is heel belangrijk voor de Chinezen. De relatie wordt pas echt opgebouwd tijdens het avondeten, een borrel of zelfs karaoke na het diner. Op zulke momenten ontstaan er zakenrelaties. Maar vermijd wel zakelijke gesprekken tijdens een avondje uit. Door zakelijke gesprekken te beginnen tijdens het avondeten, borrel of zelfs karaoke kan opdringerig overkomen bij de zakenpartner.

Na het avondeten wordt de rekening betaald door de uitnodigende partij. Een voorstel om de kosten te delen is taboe in Chinese Zakencultuur. Het wordt snel als onbeleefd gezien als een persoon komt met het voorstel om de rekening te delen.

 

Goede afsluiting

Om de avond goed af te sluiten en een goed indruk achter te laten, kan je aan de persoon met wie jij zaken mee wilt doen een kleinigheid of een geschenk geven. Dit is absoluut geen must. Wees voorzichtig bij het uitkiezen van zo’n kleinigheid of geschenken. Bepaalde geschenken zoals horloges, klokken en paraplu’s zijn zeker niet geliefd in de Chinese cultuur.

Wat zeker een goed indruk maakt, is een typisch souvenir uit Nederland. Dit kunnen stroopwafels, Wilhelmina pepermunten, Droste chocola, Delfts Blauwe producten, souvenirs met klompen of iets met tulpen. Deze geschenken maken een goede indruk op je zakenpartner.

 

Vervolgafspraak

Om de zaken voort te zetten is het handig om de volgende dag direct een afspraak te maken. Wacht niet te lang ermee want dan komt het over bij je zakenpartner dat het niet belangrijk genoeg is voor jou. In de tussentijd, wees voorbereid op alle vragen die gesteld kunnen worden wat betreft over de deal. De knoop wordt pas doorgehakt bij de 2de of zelfs 3de ontmoeting afhankelijk van de deal die jij wilt sluiten met je zakenpartner.

Als de deal wordt gesloten is het natuurlijk mooi. Indien de deal niet doorgaat, wees niet getreurd! Want door het harde werk heb jij connecties opgebouwd en in de toekomst kan het wel een voordeel zijn voor jou.