Skip to main content

Canada staat bekend om zijn uitgestrekte en ongerepte natuurgebieden met als populairste natuurwonder de Niagara Falls. Canada is voor Nederland, na de Verenigde Staten, de belangrijkste handelspartner op het Amerikaanse continent.

 

Lees jezelf goed in

Canada speelde tijdens de bevrijding van Nederland van de tweede wereldoorlog een belangrijke rol. Dit verklaart ook de goede verstandhouding tussen Canada en Nederland. Verder vinden de Canadezen het zeker niet fijn om vergeleken te worden met de Amerikanen. Canadezen zijn trots op hun land.

Tweetalig

Canada is een tweetalig land. Engels en Frans zijn de officiële talen. In het grootste deel wordt Engels gesproken. In de provincie Quebec is Frans de voertaal. Het is dan ook aanbevolen om hier Frans te spreken maar mocht je dat niet kunnen, dan is het vrij gemakkelijk om terug te vallen op het Engels. Mocht je een website willen maken voor de Canadese markt, zorgt dat deze in twee talen te raadplegen is.

 

Wees punctueel

Canadezen zijn stipt als het om afspraken aankomt.  Daarom is het ook belangrijk om je afspraken minimaal 3 weken van tevoren te plannen en op tijd te komen bij een afspraak, minstens 15 minuten te vroeg. Als u verwacht om te laat te komen, infomeer uw zakenrelatie dan zo snel mogelijk. In Canada begint de werkdag vroeg. Zakenrelaties zien het dan ook graag dat een afspraak in de ochtend wordt ingepland. Een ontbijtafspraak is zelfs ook mogelijk.

 

Wees niet te direct

Hoewel wij Nederlanders vaak direct zijn en gelijk antwoorden willen zijn de Canadezen juist het tegenovergestelde van ons. Als we zaken met de Canadezen willen starten of willen vervolgen moet je juist niet te direct zijn want in Canada komt het over als drammerig en onsympathiek

 

Pas op met de relatiegeschenken.

In Canada kunnen zakenrelaties het waarderen als je hem of haar uitnodigt voor de lunch. Vooral tijdens de feestdagen bijvoorbeeld met Kerstmis of Pasen of bij evenementen zoals een contract die af is. Net als bij de Ghanezen gaat het om het gebaar niet de waarde.

Gebruiken

Bij een zakelijke kennismaking, is het gebruikelijk om eerst een visitekaartje uit te delen om je eigen netwerk te verbreden. Het is de gewoonte om bij het voorstellen je voornaam te gebruiken. Een Canadees zal je voornaam meteen in het gesprek gebruiken. Het is een goede zaak om dan ook je gesprekspartner met de voornaam aan te spreken. Verder is het ook belangrijk om niet te roken in openbare ruimtes, alleen in speciale rookkamers sinds de Canadezen het minder accepteren.

 

Zakendoen in Canada is voor Nederlanders goed te doen. Houd er vooral rekening mee dat je op tijd komt, je aan de afspraken houdt en de Canadese cultuur respecteert.