Skip to main content

Het Coronavirus houdt de reiswereld erg in zijn greep. Ook de wintersportbranche. Veel mensen moesten hun wintersportvakantie plannen afbreken of zelf helemaal annuleren. Maar hoe zit het nou met aankomend jaar? Kunnen we in het komende winterseizoen weer ‘gewoon’ en veilig op wintersport gaan?

Op de vraag of we weer zorgeloos op wintersport kunnen, is nog moeilijk antwoord te geven. Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië zijn sinds 16 Juni weer open voor toeristen, maar de precieze regels verschillen natuurlijk per land en de ontwikkelingen gaan soms supersnel. Met het zomerseizoen achter ons richten de wintersportgebieden zich nu op de maatregelen voor de winter.

 

Wat is de situatie in Oostenrijk?

Het meeste nieuws over maatregelen voor het komende seizoen bereikte ons uit Oostenrijk. Sinds 16 Juni 2020 heeft Oostenrijk de grenzen weer geopend voor de Nederlandse toeristen. Sinds die tijd heeft de ook de Nederlandse overheid het reisadvies aangepast naar code geel. Dit betekent dat het reizen er naar toe toegestaan is maar dat er wel risico’s aan verbonden zijn. In Oostenrijk gelden er andere regels dan in Nederland. Je moet er 1,5 meter afstand houden en een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer, skiliften, supermarkten en bepaalde openbare ruimtes waar je niet genoeg de afstand kan houden. Restaurants en accommodaties zijn open voor gasten, maar de accommodatie bepaalt zelf of er verplicht mondkapje moeten worden gedragen..

 

Richtlijnen skigebieden

Voor het winterseizoen is er nog geen officieel beleid bekend gemaakt vanuit de regering. Verschillende skigebieden (zoals Serfaus-Fiss-Ladis, Saalbach-Hinterglemm, Skiwelt, Ischgl en Hintertuxergletcher) introduceren op dit moment hierop vooruitlopend hun eigen richtlijnen per skigebied. Deze maatregelen komen bovenop de door de overheid gestelde maatregelen. Hieronder de globale lijn van hoe die maatregelen eruit kunnen gaan zien.

 • Bij sommige skigebieden krijg je bij aankoop van een skipas een multifunctionele doek. Deze kun je als mondkapje gebruiken.
 • Vaak geldt in alle gesloten ruimtes van de Bergbahnen een mondkapjesplicht. Dit omvat de kassa’s, winkels, skidepots en pisterestaurants. Er zijn middelen aanwezig om jezelf te desinfecteren;
 • In het openbaar vervoer, dus ook de skibus, zijn mondkapjes verplicht.
 • Er kan gelimiteerde toegang zijn voor restaurants;
 • In restaurants kan het dragen van mondkapjes verplicht zijn wanneer je rondloopt in het restaurant of wanneer je naar de wc gaat. Niet als je aan tafel zit.
 • Veel skigebieden zorgen ervoor dat cabineliften dagelijks worden gedesinfecteerd.
 • Verwacht het verplicht dragen van mondkapjes in de meeste skiliften;
 • Mogelijk is er minder capaciteit in de skiliften, dus staan ze minder mensen toe dan erin kunnen;
 • Skigebieden kunnen de openingstijden van de pistes verruimen;
 • De online verkoop van skipassen wordt gestimuleerd;
 • Mogelijk wordt de uitgifte van skipassen beperkt;
 • Verwacht geen après-ski (binnen) en livemuziek. Sommige bars worden ingericht met bediening en zitplaatsen.

 

Veiligheid boven alles

Alle maatregelen worden genomen ten behoeven van de gasten, medewerkers en bewoners met als doel een optimaal gevoel van veiligheid in de regio te geven. Oostenrijk stelt in ieder geval alles in het werk om het winterseizoen zo veilig en aangenaam mogelijk door te laten gaan. Omdat ze aan verandering onderhevig zijn, is het belangrijk dat je voor een actuele status altijd de website van het skigebied bekijkt. Vergeet daarnaast het reisadvies vanuit de Nederlandse overheid niet.

Wij geven je graag advies

Wil je op wintersport (met je team) en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Samen zoeken we graag naar passende opties.

 Winnaar van de maand 

de winnaar van de winactie van juli is Nicolai Goetheer. hij mag genieten van een welverdiende overnachting voor twee personen met heerlijk ontbijt in Apollo Hotel Vinkenveen.

gefeliciteerd en veel plezier!

Win een nacht in Kimpton de Witt in Amsterdam

Deze maand verloten we met onze Like & Winactie een overnachting voor twee personen met ontbijt in Kimpton de Witt in het centrum van Amsterdam. Hierop kun je nog steeds kans maken. De actie loopt tot en met 10 september. Kijk snel op onze facebookpagina wat je hiervoor moet doen.