Skip to main content

Als zakenreisbureau zijn wij partner van verschillende hotels en hotelketens zowel internationaal als nationaal. Een bekende nationale hotelketen waar wij regelmatig mee samenwerken is WestCord Hotels. In deze blog vertel ik je graag over deze Nederlandse hotelketen en het prachtige, groene Hotel Jakarta Amsterdam by WestCord waar je zeker een nacht (of meerdere) moet overnachten.


De Geschiedenis van WestCord Hotels

WestCord Hotels is een Nederlands familiebedrijf die van oorsprong uit Vlieland komt. Het eerste WestCord Hotel ontstond in de jaren zestig. Het toerisme groeide destijds op de Waddeneilanden en in 1968 kocht bakker Emo Westers ‘Hotel de Wadden’ voor zijn 18-jarige zoon Harry. Vanaf dat moment werden er verschillende franchiseovereenkomsten ondernomen en meerdere nieuwbouwprojecten gestart. In september 2001 kreeg de hotelketen officieel de naam WestCord Hotels, vernoemd naar de familie Westers. De keten bestond toen uit 5 hotels, waarvan vier op het Wad en een in Amsterdam.

Vandaag de dag heeft WestCord Hotels in totaal 16 hotels onder haar beschikking. Deze zijn verspreid door heel Nederland en elk hotel is stuk voor stuk uniek. De visie van WestCord Hotels is dat elk hotel onderscheidend is met full service en die zich aanpast aan haar omgeving. Wat WestCord Hotels zo uniek maakt, naast de verschillende concepten van elk hotel, is het feit dat zowel hotelgasten als omwonenden en bedrijven uit de buurt bij de beleving betrokken worden. Zo staat de deur altijd open voor iedereen om gebruik te maken van alle faciliteiten van het hotel.

Hotel Jakarta Amsterdam by WestCord
Gelegen in Amsterdam op het Java-eiland aan de Javakade ligt Hotel Jakarta. Een 4-sterrenhotel die uniek is door haar energie neutrale handelswijze en waarbij twee werelden (het Oosterse Indonesië en het Westerse Nederland) samen komen. Het hotel heeft een panoramisch uitzicht over het IJ en de stad en het beschikt over vele faciliteiten waar ik je verder meer over zal vertellen. Eerst is het natuurlijk leuk om het over de geschiedenis van het Java-eiland te hebben.

Geschiedenis
Het hotel werd in 2013 in samenwerking met architectenbureau SeARCH gerealiseerd met als uitgangspunt: de historische overzeese band tussen Amsterdam en Indonesië. Het Java-eiland heeft een bewogen en avontuurlijke geschiedenis. Van 1910 tot 1970 was de kade de thuisbasis van Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN), waarbij grote oceaanstomers van Amsterdam in lijndienst post, goederen en passagiers vervoerden naar het voormalige Nederlands-Indië.

Duurzaamheid
Zowel WestCord als SeARCH wilde dat Hotel Jakarta Amsterdam het groenste hotel van Nederland zou worden. En dit is ook zeker gelukt. De constructie en afwerking bestaan beide voor een groot deel uit herbruikbare bronnen, zoals hout en bamboe. Het hotel kenmerkt zich door de vele besparende maatregelen. Zo zorgt het atrium en de hoge ruiten in de kamers voor veel daglichttoetreding. Hierdoor is minder kunstmatige verlichting nodig. De afsluitbare balkons van de hotelkamers zorgen evenzeer voor een prachtig uitzicht als een thermische buffer. Ook het water wordt bespaard door middel van besparende douchekoppen en sensor gestuurde kranen.

Groene oase en een Indonesische touch
De echte blikvanger van het hotel is de prachtige subtropische binnentuin. Het groene hart van het hotel loopt van Bakkerij Westers aan de achterkant van het hotel tot aan de punt in Café Jakarta. Deze tuin is geïnspireerd op de wouden van Indonesië en kwam tot stand in samenwerking met Hortus Botanicus Amsterdam. Het creëren en onderhouden van zo’n complexe binnentuin als deze is een grote uitdaging op zichzelf en hiervoor werden de specialisten van Copijn Groenaanleg en beheer aangewezen voor de verzorging van de planten en het voorkomen van ongedierte. Naast de groene oase beschikt Hotel Jakarta ook over een collectie authentieke Indonesische objecten die door het Tropenmuseum speciaal voor het hotel beschikbaar is gesteld. Deze collectie wisselt jaarlijks.

Kamers en faciliteiten
Het hotel telt 176 superior kamers met bad/douche, 18 junior suites, 5 suites en één WOW-suite. De 176 kamers werden vooraf gefabriceerd en op locatie als legostenen op elkaar gestapeld. Daarnaast zijn er 3 vergaderzalen aanwezig met elk de naam van een Javaanse stad. Ook beschikt het hotel over een luxe wellness en fitnessruimte die uitkijkt op het IJ. De skin care en wellness producten die je kan gebruiken, bestaan uit natuurlijke ingrediënten en zijn geproduceerd met duurzame energie. Zowel de wellness als de gym zijn te gebruiken door hotelgasten als omwonenden. Omwonenden kunnen een abonnement afsluiten of gebruikmaken van een dagkaart.

Café Jakarta
Café Jakarta is de oase van het hotel als het gaat om eten. De exotische geuren en smaken van de oosterse kruiden en specerijen en het aroma van versgemalen koffie zorgen ervoor dat je het gevoel hebt je in Indonesië te wanen. Café Jakarta biedt zowel lunch als diner waarbij twee werelden samenkomen. Oost ontmoet West zowel in de keuken als op tafel. Zo wordt de koffie en thee geserveerd in porselein dat Royal Delft speciaal heeft ontwikkeld voor WestCord Hotel en Hotel Jakarta. Deze speciale kop en schotels worden geproduceerd op Java, waardoor Café Jakarta nog meer een authentieke touch krijgt.

Bakkerij Westers
Tot slot beschikt Hotel Jakarta over een eigen bakkerij. Doordat de eigenaar en oprichter van WestCord Hotel zelf een voormalige bakker was, is het niet raar om te bedenken dat hij een bakkerij beschikbaar zou stellen in zijn hotels. Het brood dat wordt gebakken is van Vlielandse oorsprong. De bakkerij biedt zowel huisgemaakte sandwiches als gebak, taarten, koeken en andere lekkernijen.