Skip to main content

Antwerpen is het hele jaar een gezellige stad, maar in de winter nog veel meer. Ondanks dat er dit jaar geen kerstkraampjes zijn, is er toch veel te zien en te doen! Bewandel een mooie route, ga lekker winkelen, kom gezellig iets drinken in één van de winterbars of geniet gewoon van de winterse sferen met vrienden en familie. Houd er rekening mee dat je voor het bezoeken van restaurants en musea een Corona-pas nodig hebt. Meer informatie is te vinden op https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/belgie/reizen/reisadvies.

 

 

Station van Antwerpen

De gemakkelijkste manier om naar Antwerpen te gaan is met de trein vanaf Schiphol of Amsterdam Centraal; je vermijdt niet alleen de dure parking in het stadscentrum, maar je komt ook nog eens aan op één van de high lights van Antwerpen: het station Antwerpen-Centraal! Dit station is er een die je een keer bezocht moet hebben. Station Antwerpen-Centraal wordt beschouwd als een van de mooiste ter wereld, waardoor het de bijnaam “Spoorwegkathedraal” kreeg. Vanaf het station wandel je zo de stad in: de Grote Markt is slechts een kwartiertje wandelen. De Antwerpse Zoo, een prachtige stadsdierentuin, ligt vlak bij de uitgang van het station als je die ook wilt bekijken.

 

‘t Zuid van Antwerpen

https://bbih.nl/wp-content/uploads/2022/01/antwerpen-zuid.jpgAntwerpen is ongetwijfeld een bestemming voor het nachtleven. De wijk ‘t Zuid is dé plek om uitgebreid te eten. Het barst van de gastronomische bestemmingen, maar ook hippe conceptstores, kunstgalerijen en wijnbars. Op de Leopold de Waelplaats, het belangrijkste plein van ’t Zuid, ontdek je niet alleen gezellige terrasjes, maar ook het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Als toetje kun je natuurlijk naar ’s werelds grootste chocolademuseum gaan: Chocolate Nation. Dit is het grootste chocolademuseum van de wereld en werd begin 2019 gelanceerd.

Shoppen

Antwerpen is een van de beste winkelsteden ter wereld. De Meir, de beroemde winkelstraat van Antwerpen, zit grotendeels vol met grote winkelketen. Dus duik ook in de steegjes voor de wat meer exclusievere winkels. De Meir is zeker een wandeling waard, ook als je niet van plan bent om te winkelen. Hier vind je onder andere De Stadsfeestzaal, een bijna een eeuw oud bouwwerk dat vroeger dienst deed als – zoals de naam al doet vermoeden – een feestzaal en waar je nu kunt shoppen. Het gebouw heeft een massieve glazen koepel met bladgoud die prachtig is om te zien. In De Meir vind je meer monumentale en indrukwekkende panden om te bezichtigen.

 

Door het centrum lopen

https://www.google.com/search?q=stadhuis+antwerpen&tbm=isch&hl=nl&tbs&sa=X&ved=2ahUKEwikxOms7JX1AhU2iv0HHYjyAAcQzKUFegQIARAP&biw=1903&bih=912#imgrc=rxX9bEWIBxQR5MNeem de tijd om de cultuur in je op te nemen. De kleine steegjes van het historisch centrum van Antwerpen bieden een schat aan bezienswaardigheden en activiteiten. Prachtige huizen die eeuwen teruggaan, prachtige winkels en tal van pubs. Ook de Grote Markt, het kloppend hart van de stad, ligt hier. Het stadhuis is het middelpunt van het plein, maar de antieke huizen met trapgevels rondom zijn eigenlijk nog mooier.

 

 

Museum Plantin Moretus

Een bezoek aan het Museum Plantin Moretus is een must voor liefhebbers van geschiedenis. Het is ’s werelds enige museum op de Unesco Werelderfgoedlijst, evenals ’s werelds enige overgebleven drukkerij en uitgeverij, afkomstig uit de 16e eeuw. De prachtige structuren, het rijk versierde interieur van dit museum, een prachtige bibliotheek en de drukkerij zijn allemaal het bekijken waard. Ook leer je veel over boekdrukkunst. Dit was een fascinerende plek die mijn verwachtingen ruimschoots overtrof.