Skip to main content

Ga je dit jaar (eindelijk weer) op wintersport en wil je naast skiën of snowboarden ook eens wat anders doen? Laat je dan door deze blog inspireren. Wij zochten namelijk een paar leuke activiteiten voor je uit die je in de meeste wintersportgebieden kunt ondernemen. Zo kun je bijvoorbeeld een wintersportvakantie op de piste combineren met rodelen, wandelen, fatbiken of relaxen in de spa.

 

Ga rodelen in plaats van skiën of snowboarden

Rodelen is eigenlijk gewoon sleetje rijden. Maar dan wel met een mooie houten slee. In de meeste skigebieden kun je dit doen op een speciale rodelbaan waar ook rodels (houten sleeën) kunnen worden gehuurd. Je daalt met hoge snelheid naar beneden terwijl je de slee probeert te besturen met je voeten en je een vast spoor volgt. We hebben het dus niet over een metalen rodelbaan, hoewel die ook vermakelijk is. Rodelen is een spannende en nostalgische bezigheid. Ook voor kinderen is het leuk, waardoor het een fantastisch familie-uitje is. Meestal zijn de rodelbanen ook (een aantal dagen) ‘s avonds open en verlicht. Vaak is er ook een gezellige hut bij waar je wat kunt drinken of eten.

 

Wandelen met sneeuwschoenen

De sneeuw lijkt op het eerste gezicht misschien ondiep maar soms zak je er tot je knieën in. In het begin is het grappig, maar al snel wordt het onaangenaam of zelfs gevaarlijk als je wilt gaan wande-len. Gelukkig bestaan er sneeuwschoenen! Bevestig deze eenvoudig aan je wandelschoen. De sneeuwschoenen vergroten je voetafdruk, waardoor je op sneeuw kunt lopen in plaats van erin weg te zakken. Je kunt nu op plaatsen komen (onder begeleiding van een gids) die je anders nooit zou zien!

 

 

Fatbiken in de sneeuw

We zijn Nederlanders, dus een beetje fietsen vinden we niet erg. Zeker niet op een fatbike. Deze fietsen hebben extreem brede banden, zodat je niet in de sneeuw weg zakt. De grote noppen op de banden zorgen voor grip, waardoor je als een echte mountainbiker over het onbekende terrein kunt rijden. Fatbiken wordt meestal gedaan op speciaal ontworpen paden, vergelijkbaar met een fietspad, maar samengesteld uit sneeuw. Je kunt zelfs fatbiken in de bergen en het bos als je wilt. Hieronder vind je een video die laat zien hoe een fatbike wordt gebruikt op wintersport.

 

 

Bezoek de thermen

Winteractiviteiten zijn zowel fysiek als mentaal rustgevend, maar ook fysiek en mentaal veelei-send. Na een lange dag op de piste gaat er niets boven heerlijk ontspannen in een wellness ruimte. Ga lekker zwemmen in thermaal water, warm je spieren op in een sauna of laat je masseren om ze los te maken. Veel hotels bieden deze faciliteiten ter plaatse aan, en zelfs als je er niet in verblijft, kunt je er regelmatig gebruik van maken. Ook zijn er op veel locaties thermen. Als je het op deze manier doet, ben je helemaal voorbereid op de volgende dag op de berg.

 

Sleeën, maar dan met husky’s

Wintersport is ook populair in onder andere Noorwegen, Zweden, Finland, Canada en Polen. Rei-zen naar een van deze landen heeft ook het extra voordeel dat er huskytochten worden aangebo-den. Deze zijn beschikbaar op verschillende locaties, dus je hebt meestal een keuze waar je naar-toe wilt. Daarna ga je op pad met een gids en een roedel gretige poolhonden. Wat een prachtige ervaring om de schoonheid van de natuurlijke wereld in je op te nemen. Ga natuurlijk voorzichtig te werk; toch zal het verkennen van een gebied met een husky once-in-a-lifetime avontuur zijn. Een husky tocht duurt normaal gesproken bijna een hele dag, maar het is de moeite waard, vooral als je het net voor zonsondergang doet zodat je van de zonsondergang kunt genieten, dus er een aparte dag voor uittrekken is zeker aan te raden.