Skip to main content

We mogen steeds meer reizen naar landen binnen Europa. Nederland heeft per 15 juni het reisadvies voor zeventien landen versoepeld. Dat is ontzettend goed nieuws! Wel worden we in sommige landen nog geweigerd en hanteert elk land weer andere regels. Ontdek deze week waar we momenteel heen mogen, wat de coronaregels per land zijn en wat voor leuks er te doen is!

Deze landen staan momenteel op code geel;

België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Portugal, Tsjechië, Zwitserland

Echter heeft premier Rutte in een eerdere persconferenties aangegeven dat een geel reisadvies nog geen groen reisadvies is. Geel kan opeens weer oranje worden. Als ergens het virus weer oplaait, gaat de Nederlander regering geen vakantiegangers repatriëren. Controleer voor vertrek het reisadvies.

Duitsland

In het openbaar vervoer, winkels en in de horeca is het dragen van een mondkapje verplicht in Duitsland. Ook moet men nog steeds 1,5 meter afstand houden. Als je eenmaal aan tafel zit in een restaurant mag het mondkapje af. Ook is het reserveren van een tafel verplicht in restaurants. Supermarkten, winkels, bakkers en slagers zijn open, maar er mogen maar een beperkt aantal personen in één keer binnen zijn en het dragen van een mondkapje is verplicht. Hotels en een deel van de campings zijn ook open vanaf nu. De regels voor het gebruik van sanitair in het openbaar verschilt per deelstaat. Pretparken, musea en speeltuinen zijn ook weer deels open. Tot september gaan in iedere geval de evenementen met meer dan duizend bezoekers niet door. Veel concertzalen, theaters en bioscopen zijn nog dicht.

België

De regels in België zijn onder andere dat het dragen van mondkapjes verplicht zijn on het openbaar vervoer, op luchthavens en op plekken waar afstand houden niet mogelijk is. Op groepsvorming van tien personen en meer met uitzondering van bruiloften en begrafenissen geldt een verbod. Tenzij er sprake is van een gezamenlijk huishouden is er een verbod op meer dan twee personen in één auto.

Cafés, bars en restaurants zijn weer open tot uiterlijk 01.00 uur ’s nachts en hangen en bestellen aan de bar zijn nog niet toegestaan. Ook moeten tafels anderhalve meter van elkaar af staan en moet het personeel een mondkapje dragen. Het dragen van mondkapjes is ook verplicht in musea, die inmiddels weer geopend zijn. Vanaf 1 juli zijn ook de theaters, bioscopen en concertzalen weer open en pretparken zijn gedeeltelijk open, met een maximum van 200 personen. Vanaf 1 augustus gaan mogelijk kermissen en dorpsfeesten weer doorgaan. Tot 1 september zijn nachtclubs en andere grote evenementen verboden.

Frankrijk

Personen van 11 jaar en ouder moeten verplicht mondkapjes dragen in het openbaar vervoer, openbare ruimtes en musea. Ook geldt er een verbod op groepsvorming van meer dan 10 personen. In de meeste regio’s in Frankrijk zijn restaurants, cafés, hotels, winkels en markten weer open. Ook zijn de meeste pretparken en stranden weer open. In de regio Parijs zijn er strengere regels dan in het rest van het land. In Parijs zijn alleen terrassen toegestaan en mogen de restaurants en cafés pas na 21 juni open. Disneyland is nu nog dicht.

Italië

Het dragen van een mondkapje is verplicht in gesloten ruimtes als winkels, kantoren, openbaar vervoer en publieke instellingen. Vaak is het in winkels ook verplicht om handschoenen te dragen. Men moet een meter afstand houden. Winkels, restaurants, café, kappers, beautysalons, sportscholen, zwembaden en musea zijn inmiddels weer open. Concertgebouwen, theaters en pretparken zijn voor een beperkt aantal bezoekers geopend. Ook mag men reizen met het ov. In sommige regio’s in Italië wordt de temperatuur van reizigers gemeten op treinstations en luchthavens

Kroatië

Een groepsvorming van 300 personen is verboden in Kroatië. Winkels, horeca en pretparken zijn weer open, net als sommige musea en theaters.

Luxemburg

Als men bij meer dan 20 personen geen 2 meter afstand gehouden kan worden, dient men een mondkapje te dragen. Hotels, campings, restaurants en cafés zijn open hier. Ook het openbaar vervoer is toegankelijk.

Oostenrijk

Mondkapjes zijn verplicht is restaurants waar geen plexiglasschermen zijn en bijeenkomsten in gesloten ruimtes, behalve voor kinderen tot acht jaar en personen met astma. Ook in het ov zijn mondkapjes verplicht. Hotels, restaurants, supermarkten en winkels zijn open, maar wel met het dragen van een mondkapje. In Oostenrijk mag men met maximaal vier personen aan tafel zitten in de restaurants en het is verplicht om van te voren te reserveren. Pretparken zijn momenteel nog gesloten.

Portugal

In winkels, het openbaar vervoer en gesloten ruimtes is het gebruik van mondkapjes verplicht. Er geldt een groepsverbod voor groepen boven de 20 personen. De horeca van tot 11 uur ’s avonds open blijven, met een maximale benutting van 50 procent. In de supermarkten zijn mondkapjes verplicht. Hotels, campings en stranden zijn weer open. Ook musea en theaters zijn weer open, met een derde van de capaciteit. Pretparken en grote evenementen zijn nog niet toegestaan.

Zwitserland

In het openbaar vervoer wordt het dragen van mondkapjes aangeraden en in het land geldt het advies om twee meter afstand te houden. De meeste hotels en restaurants zijn weer open. Als de groep uit meer dan vier personen bestaat moeten ze hun gegevens achterlaten voor een eventueel contactonderzoek.

Polen

In polen is in het openbaar vervoer, winkels, theaters, bioscopen en publieke gebouwen een verplichting van het dragen van mondkapjes. Ook is het verplicht om afstand te houden. In de restaurants staan de tafels twee meter uit elkaar.

Bulgarije

Het dragen van mondmaskers in het openbaar vervoer en publieke ruimtes is verplicht. De sociale afstand moet gerespecteerd worden. Hotels en stranden zijn weer open.

Tsjechië

Ook in Tsjechië is het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht. Het vormen van groepen boven de 500 personen is verboden. Hotels, winkels, pretparken en zwembaden zijn weer open. Restaurants zijn tot 11 uur ’s avonds open.

Letland, Litouwen, Luxemburg,

In de Baltische staten dient men de sociale afstandsmaatregelingen in acht te nemen. Daarnaast is het verplicht om een mondmasker te dragen op het openbare vervoer.