Skip to main content

Vrijdag de 13e en nummer 13 worden door veel mensen geassocieerd met ongeluk. Dat heeft ook een uitwerking op de reiswereld. Veel luchtvaartmaatschappijen en hotels spelen hierop in. Nummer 13 is niet het enige ongeluksgetal in de wereld, nummer 17 is ook een ongeluksgetal in onder andere Italië.

Waarom is vrijdag de 13e een ongeluksdag voor veel mensen?
Het is moeilijk te vinden waarom vrijdag de 13e een ongeluksdag is. Er worden veel verschillende dingen gezegd. Een verklaring komt uit de bijbel. Tijdens het laatste avondmaal waren er 13 mensen aanwezig en Jezus werd op een vrijdag gekruisigd. In de 19e eeuw zijn wij er pas bang voor geworden daarvoor was het een doodnormale dag.

Luchtvaartmaatschappijen en nummer 13
Op vrijdag de 13e zijn er veel mensen extra voorzichten en wordt er ook minder gevlogen. Maar als je dan toch gaat vliegen op die dag, willen reizigers veelal niet op rij 13 zitten! Maar niet alleen op vrijdag de 13e vermijden mensen dit getal op andere dagen wordt nummer 13 ook vermeden. Is het je wel eens opgevallen dat in de meeste vliegtuigen rij 13 niet bestaat?
Niet elke luchtmaatschappij doet hieraan mee, bijvoorbeeld Transavia die heeft wel gewoon een rij 13.

Luchtvaartmaatschappijen zonder rij 13:
– KLM
– TUI
– Lufthansa (deze maatschappij heeft ook geen rij 17)
Luchtvaartmaatschappijen met rij 13:
– Transavia
– Corendon

Hotels en nummer 13
Veel hotels hebben geen kamernummer 13 of een 13e verdieping. Dit komt omdat veel mensen een niet zo goede associatie hebben met het getal. Dit leeft vooral in Amerika. 13% (hoe kan het ook anders) van de Amerikanen zal niet boeken als er een 13e verdieping is. Veel hotels spelen hier slim op in, door de 13e verdieping nummer 14 te noemen. Of ze geven de verdieping de naam van de populaire lounge bar die op de 13e verdieping gevestigd is.

In de hotels ontbreekt niet alleen nummer 13 als kamernummer, maar in West-Europa vaak ook 112 en in Amerika vaak nummer 420. 112 is niet aanwezig, omdat dit het noodnummer is in Europa. In Amerika is 20 april ‘Weed day’. Op Weed day’ wordt vaak gevraagd om kamer met nummer 420 die geassocieerd wordt met de datum 04/20 (April 20th).

Weetjes vrijdag de 13e:
– Vrijdag de 13e komt ieder jaar minstens 1 en maximaal 3 keer voor
– In 2022 we 1 keer vrijdag de 13e hebben
– Iedere maand die begint op zondag, heeft een vrijdag die valt op de 13e
– In Italië is nummer 13 een geluksgetal en is vrijdag de 17e juist een ongeluksdag
– Als je angstig bent voor vrijdag de 13e noem je dat Parakevidekatriafobie