Skip to main content

Indonesië, het land dat bestaat uit ruim 17.000 eilanden, ontelbare vulkanen, dichte regenwouden en een breed scala aan flora en fauna. Daarnaast vind je in Indonesië zo’n 55.000 km aan schitterende stranden en de mooiste duik- en snorkellocaties. Het land wekt bij een aardig groot deel van de Nederlanders een emotionele kant op. Dat komt voornamelijk doordat Indonesië vroeger een kolonie van Nederland was en het land vroeger de naam ‘Nederlands-Indië’ had. Het land beschikt over vele verschillende culturen, mensen, normen en waarden, dieren, planten, kunst en eten. Je zal niet gauw een land vinden met zoveel eilanden die ook allemaal anders van elkaar zijn. Veel reizigers kennen Indonesië voornamelijk van het eiland Bali. Echter, heeft Indonesië zoveel meer eilanden die (naar mijn persoonlijke mening) veel leuker, mooier en interessanter zijn dan het toeristische Bali. Benieuwd naar welke zes eilanden je nou echt een keer op vakantie moet gaan? Lees dan gauw verder!

Seram, Molukken
Seram, ook wel in het Nederlands geschreven als ‘Ceram’, is een van de grootste eilanden van de Molukken. Het eiland is ongeveer 17.148 km groot, wat bijna de helft van Nederland is. In de Molukken wordt het eiland ‘Nusa Ina’ genoemd wat grofweg vertaald kan worden naar ‘moeder eiland’. Volgens de oude Molukse volksverhalen komen alle Molukkers oorspronkelijk van dit prachtige eiland. Het eiland is vrij van toerisme. Dit maakt het eiland juist zo mooi. Echter, houdt er wel rekening dat er geen tours op Seram beschikbaar zijn en dat je een goede planning moet maken voordat je het eiland bezoekt.

Voor degene die van natuur houdt is Seram een van de mooiste eilanden om naartoe te gaan. Het eiland zit namelijk boordevol schitterende eilanden met verlaten stranden en indrukwekkende baaien. Daarnaast vind je de hoogste berg van de Molukken, Mount Binaiya, in de binnenlanden van Seram. Deze berg is omringt foor dicht bebost oerwoud. Doordat de Molukken gunstig gelegen is, wemelt het er van het zeeleven. De ideale plek om te gaan snorkelen of duiken.

Flores, Oost-Timor
Flores is een nog vrij onontdekt eiland met de mooiste zandstranden en indrukwekkende natuur. Flores is daarnaast ook een van de weinige eilanden waar nog traditionele bergdorpjes zijn en waar de inwoners nog net zo leven als vroeger. Toerisme staat niet hoog op de agenda op dit eiland. Op het hele eiland vind je ook maar slechts één plek waar alle reizigers komen, namelijk Labuon Bajo wat gelegen is in het uiterste westen van Flores. Labuan Bajo is een vissersdorpje dat zich heeft aangepast aan de toerisme branche. Zo vind je er nu vele hotels, restaurants en is er een bruisend nachtleven.

De natuur in Flores is zeer divers. Het ene moment zie je ongerepte stranden en het andere moment zie je felgroene rijstvelden. Ook kan het landschap veranderen, van vulkanisch maanlandschap naar het dichte regenwoud met her en der een dorpje. Niet voor niets dat het eiland de naam Flores (bloemen) heeft gekregen van de Portugese kolonisten.

Flores is ook de toegangspoort tot de Komodo-eilanden die er niet ver vandaan liggen. Je kan zo op een dagtripje naar het Komodo National Park gaan. Tot slot kan je vanuit Flores ook op verschillende dagtripjes naar diverse kleine tropische paradijsjes in de regio.

Komodo-eilanden, Oost-Nusa Tanggara
De Komodo eilanden is een Indonesische eilandengroep die tussen de eilanden Sumbabwe en Flores ligt en het staat bekend als het eiland van de komodovaraan, vandaar ook de naam ‘Komodo eilanden’. Deze reuzen reptielen kunnen soms wel zo’n 3 meter lang worden en leven nog alleen in deze regio. De Komodo eilanden zijn door het Wereld Natuur Fonds uitgeroepen tot een beschermd natuurgebied. Naast de komodovaraan heeft het eiland nog veel meer te bieden. De eilanden zijn een van de betere duik- en snorkelplekken in Indonesië door de rijke onderzeewaterwereld. Je vindt hier ontelbaar veel koraalriffen en vissoorten. Ook kan je hier bijzondere dieren als de haai, walvis en zeekoe spotten. De beste plek op Komodo om te gaan snorkelen is Batu Bolong. Deze plek ligt aan de achterkant van het eiland en is de ideale plek doordat je er geen last hebt van de sterke stroming.

Wat Komodo eilanden ook zo bijzonder maakt is ‘Pink Beach’ (ook wel bekend als ‘Pantai Merah’). Ja, je leest het goed. Het zand van dit strand bevat microscopische diertjes, Foraminifera, en deze diertjes produceren rood pigment wat het strand roze laat lijken.

Borneo, Kalimantan
Borneo is ’s werelds op twee na grootste eiland en een van de meest bijzondere bestemmingen in Zuidoost Azië. Het eiland kent gigantische tropische regenwouden, diverse wilde dieren en inheemse cultuur. Borneo wordt de laatste jaren steeds populairder en dat is begrijpelijk. Een reis naar deze bestemming is een onvergetelijke ervaring.

Het eiland, dat wordt gedeeld met Brunei en het Indonesische Kalimantan, is een grote speeltuin voor iedereen die van natuur houdt. Het spotten van orang oetans is hier bekend, maar de eindeloze groene landschappen, ongerepte stranden, heilige bergen, gigantische grotten en de indrukwekkende nationale parken maken het een prachtige bestemming voor iedereen.

Raja Ampat-eilanden, West-Papoea
Raja Ampat is een eilandengroep van zo grofweg 1.000 eilanden ten westen van Papua. De naam ‘Raja Ampat’ betekent letterlijk ‘de vier koningen’ wat verwijst naar de vier belangrijkste eilanden binnen de eilandengroep, namelijk: Waigeo, Batanta, Salawati en Misool. Wat deze eilandengroep zo schitterend maakt zijn de jungles, witte zandstranden, indrukwekkende lagunes en het turquoise water.

De prachtige natuur is niet het enige wat Raja Ampat te bieden heeft. Je kan hier namelijk ook tropische vogels vinden die identiek tot de eilandengroep behoort. Daarnaast staat de zee rondom Raja Ampat, wat 9,8 miljoen hectare aan zee beslaat, bekend als één van de beste duiklocaties ter wereld. Het is de thuisbasis van 540 soorten koraalriffen, 1.000 soorten koraalvissen en 700 soorten weekdieren. Ondanks de schoonheid van de natuur en de perfecte duiklocaties is het nog een redelijk onontdekte regio. Hotels zijn er niet, maar reizigers kunnen bij een aantal gastgezinnen verblijven in Aborek Tourism Village die speciaal voor het toerisme is opgericht. Het is gebruikelijk om bij aankomst een traditionele welkomstdans te krijgen van de Papua mensen, waarbij verschillende Papua-volksliederen worden gezongen en gedanst.

Gili Eilanden, Lombok
De Gili Eilanden zijn een minder bekende eilandengroep in Indonesië. Echter zijn niet alle eilanden die tot de Gili-eilanden behoort even onbekend. De Gili eilanden bevinden zich in het noorden van Lombok en bestaat uit drie hoofdeilanden: Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. Deze vormen samen de drie Gili’s.

Gili Air is het kleinste Gili eiland en licht het dichts bij Lombok. Je hebt er vele hutjes op het strand en de meeste locals van de eilandengroep wonen hier. De perfecte plek voor backpackers.
Gili Meno ligt in het midden van de drie Gili’s. Het turquoise water (met een temperatuur van zo’n 30 graden), het koraal, de tropische vissen, grote schildpadden en de bungalows recht aan het strand dragen bij aan de typische bounty eiland-vibe. Echter is Gili Meno het minst toeristisch van de drie Gili eilanden.

Tot slot is er Gili Trawangan wat het grootste (en meest bezochte) eiland van de drie Gili’s is. Dit eiland ligt het meest westelijk. Ondanks dat Gili Trawangan het grootste Gili eiland is kan je in minder dan twee uur een rondje rondom het eiland fietsen of wandelen. Dit eiland beschikt over de meeste hotels, bars en uitgaansplekken van de drie Gili’s. Een leuk feitje: op dit eiland zijn geen auto’s te vinden. Als je van A naar B wilt gaan, maar geen zin hebt om te lopen of fietsen dan kan je met een paard en wagen worden vervoerd. De meeste reizigers komen hier vanuit Bali om te relaxen aan het strand, te snorkelen en/of duiken of om te eiland hoppen langs de andere twee Gili’s.