Skip to main content

Het is een rustige dag op kantoor wanneer je opeens hoort dat jullie met het bedrijf op wintersport gaan. Te gek! Maar dan vraag jij jezelf af, hoe ga ik me goed voorbereiden voor deze wintersport? Geen probleem! Hier zijn 5 oefeningen om jou te helpen voorbereiden voor je wintersport.

 

Allereerst is het belangrijk om te weten dat het bij wintersport vooral gaat over inspanning dus is het ook belangrijk om op tijd te beginnen met deze oefeningen ga nou niet de laatste 3 dagen nog snel deze oefeningen doen want dan is het spierpijn die je beste vriend gaat worden gedurende en na je wintersport. Er wordt geadviseerd om 2 (of zelfs 3) maanden van tevoren te beginnen zodat je lichaam goed tegen de inspanning kan zonder moeite.

1 Squats

Ga rechtop staan en ga uit van schouderbreedte. Buig je knieën totdat je een zittende positie hebt aangenomen. Ga dan weer op schouderbreedte staan en herhaal steeds dezelfde bewegingen. Het is belangrijk dat je rug recht blijft en dat je knie bij het buigen niet te ver naar voren komt. Met deze oefening richt je je op je hele core, maar vooral op je dijen en hamstrings.

2 Planken

De plank is een goede oefening voor de core, wat belangrijk is bij het skiën en ervoor zorgt dat je goed kunt draaien tijdens je wintersport. Zorg ervoor dat je met je armen en tenen strak en recht staat om een plank te maken en dat er niets uitsteekt.

3 Bergklimmen

Bij het bergbeklimmen zijn er een aantal spiergroepen die aanwezig moeten zijn.
Je merkt meteen dat je je hele lichaam nodig hebt voor bergbeklimmen, dus let goed op.
Neem een push-up positie aan met je armen gestrekt op de grond. Breng een knie naar voren en weer terug en doe het daarna met het andere been, steeds om en om. Zorg voor de juiste houding en spanning op je spieren.

4 Muur-zit

Met de muur-zit is het belangrijk om je te concentreren op je dijen, kuiten en buikspieren. Sta met je rug tegen de muur, doe een stap naar voren en leun zachtjes naar de vloer met je benen in een hoek van 90 graden (alsof je op een onzichtbare stoel zit) en probeer deze zo lang mogelijk vast te houden.

5 Russische twist

Ga op de grond zitten en strek je benen maar houdt ze licht gebogen. Leun iets naar achteren zodat je romp en benen een v-achtige vorm krijgen. Houd je voeten ongeveer 4 cm uit elkaar (een yogamat wordt aangeraden). Strek je je armen en houd je eigen handen vast (of pak een bal) en draai van links naar rechts je heupen ongeveer 45 graden. Als je werkt met een bal, kun je deze steeds links en rechts op de grond tikken. De Russische twist is een klassieker onder de buikspieroefeningen.

Warming up en cooling down

Bij een warming up wil je ervoor zorgen dat je spieren actief worden voor de echte workout.
Je doelen zijn om je hart wat sneller te laten kloppen, je luchtwegen wat te verwijden voor wat meer zuurstof en dat je spieren actief worden.
Een cooling down daarentegen zorgt ervoor dat je spieren geen spierpijn kunnen oplopen maar ook om een wat rustiger tempo te behouden voor je hart. Zie het meer als een omgedraaide warming up
Ze zijn heel erg belangrijk dus plan je warming up en cooling down ook goed.

Na het lezen en volgen van deze tips ben je klaar voor de wintersport. So go ahead and enjoy.
Remember, No Pain No Gain.