Skip to main content

Wie aan New York denkt, denkt al snel aan de gele taxi’s, de wolkenkrabbers en het vrijheidsbeeld.  The Big Apple heeft echter nog veel meer te bieden. Het wordt niet voor niets The City That Never Sleeps genoemd; er is constant drukte en levendigheid. Kortom: een overweldigende stad waar zoveel te zien en te doen is dat je tijd tekort komt, dus lees snel verder en laat je inspireren!

New York City is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika en tevens een van de belangrijkste wereldsteden. De stad is opgesplitst in vijf boroughs, een soort stadsdelen.

Manhattan

Manhattan is een eiland in de New York Bay en het grote centrum van New York. Hier vind je de wolkenkrabbers en de meeste toeristische attracties. Aan de ene kant loopt de Hudsonrivier; je kunt langs deze rivier wandelen, fietsen of een romantische boottocht maken, langs het vrijheidsbeeld waarbij je de prachtige skyline kunt zien.

Brooklyn

Brooklyn heeft de meeste inwoners en is een mengelmoes van veel verschillende culturen. Ook bevindt zich hier een lange kustlijn met veel stranden. De naam is een Engelse verbastering van het Nederlandse ‘Breuckelen’. Het beroemde Coney Island, een eiland onder Brooklyn, wordt elke zomer omgetoverd tot een attractiepark voor vakantiegangers. Mensen komen dan massaal naar het strand, het Wonder Wheel-reuzenrad en Luna Park, een pretpark met de bekende Cyclone achtbaan.

Queens

Queens is het grootste stadsdeel van New York en is de laatste jaren sterk in opkomst. Naast een aantal interessante plaatsen en bezienswaardigheden stikt het er ook van de wijnbars en street food restaurants, hippe hotels en oude fabriekspanden omgetoverd tot hotel of creatieve broedplaats.

The Bronx

The Bronx is de noordelijkste borough van New York en de geboorteplaats van rap en hiphop. De Bronx Zoo is een dierentuin gelegen in het Bronx Park en de grootste stadsdierentuin (!) in de Verenigde Staten, waar onder andere veel bedreigde diersoorten zijn gehuisvest. The New York Botanical Garden is een van de grootste botanische tuinen van de VS en ligt ook in het Bronx Park.

Staten Island

De naam zegt het al: Staten Island is een eiland en tevens het rustigste stadsdeel van New York. Het eiland heeft veel parken en bossen. Staten Island is met Brooklyn verbonden via een brug en met Manhattan door een gratis ferry. Een overtocht met de Staten Island Ferry is een goede manier om de stad vanaf het water te zien en zeker de moeite waard.

De Ferry Terminal ligt naast Battery Park in Lower Manhattan en wordt vooral gebruikt door mensen die op werkdagen reizen tussen hun woonplaats en de plaats waar ze werken. Het is er voornamelijk druk voor 09.00 uur en na 16.00 uur. Vanaf de namiddag evenals in de weekenden vaart de ferry minder vaak.  Je kunt zowel binnen zitten als buiten staan, maar net waar je zelf zin in hebt.

Nu je hopelijk een beetje bent warmgedraaid volgen hier nog een aantal toeristische attracties, die je zeker niet mag overslaan als je een bezoek brengt aan The Big Apple.

Toeristische attracties

Empire State Building

Het Empire State Building is de hoogste wolkenkrabber van New York en naast het vrijheidsbeeld misschien wel hét symbool van de stad. Zoals je op de Hudsonrivier de stad vanaf het water kunt bewonderen, heb je vanaf het Empire State Building weer een andere kijk op de stad. Als je je op de 86e verdieping bevindt, voel je je echt ‘on top of the world’ wanneer je over de stad kijkt. Je wordt eerst met de lift naar de 74e verdieping gebracht, waar je informatieborden over de geschiedenis van de toren vindt om vervolgens met de lift verder omhoog te gaan naar het observatiedek op de 86e verdieping en een waanzinnig uitzicht te hebben over de metropool.

Times Square

Midden in Manhattan ligt New Yorks meest beroemde kruispunt: Times Square. Deze iconische plek bruist van de energie. Neonreclames op grote billboards flitsen je tegenmoet, ’s werelds grootste winkelketens hebben hier hun ‘megastores’ gehuisvest, ABC Studio’s produceert er zijn belangrijkste televisieprogramma’s en de beroemde Naked Cowboy zingt er dagelijks de longen uit zijn lijf. Broadway en de rest van het Theater District beginnen bij Times Square en zijn grote trekpleisters. Op oudjaarsavond bekijken duizenden mensen hier de beroemde ‘New Year’s Eve Ball Drop’. Een grote bal daalt langs een 23 meter hoge mast naar beneden en luidt precies om middernacht het nieuwe jaar in. Een tip mocht je ooit met de jaarwisseling in NY zijn!

Central Park

Central Park is het groene hart van Manhattan en vormt de ‘long’ van het centrum van New York. Het park komt veelvuldig voor in films en televisieprogramma’s. De recreatieroute is autovrij en het park heeft een enorme diversiteit aan bezienswaardigheden en activiteiten. Of het nu winter of zomer is, er is altijd wat te beleven. Het immense park heeft mooie tuinen, vijvers en wandelpaden. ’s Zomers worden er regelmatig concerten gegeven. Een aanrader is om het park met de fiets te verkennen.

Grand Central Terminal

Grand Central Terminal is het hoofdtreinstation van New York en heeft de meeste perrons ter wereld: 44 perrons en 67 sporen. Het is zo veel meer dan alleen een treinstation. Je vindt er onder andere een tennisbaan, gouden kroonluchters en een sterrenhemel. Op het plafond vind je een prachtige muurschildering van de Mediterraanse winter hemel. Echter, het grootste gedeelte is op zijn kop weergegeven. Dit is naar Middeleeuwse traditie, toen schilderingen afgebeeld werden vanuit het perspectief van God. Vlakbij de beroemde Oyster Bar vind je Whispering Gallery. Om dit te proberen heb je twee mensen nodig, die allebei aan de andere kant van een boog gaan staan, en met hun gezicht richting de hoek iets fluisteren. Je zult verbaasd zijn over wat je hoort!

High Line Park

Het High Line Park is een langgerekt stadspark en wandelpad op een verhoogde spoorrails. Een echte hotspot waar je kunt zitten, liggen (ook op ligstoelen), rondhangen, chillen en genieten van de doorzichten in deze wijk. Op een aantal plaatsen kun je naar het westen de Hudsonrivier zien. Het is een verademing om op zo’n rustig plekje rond te lopen in deze drukke stad, neem er dus echt de tijd voor.

Ben je al nieuwsgierig geworden? Dan is het nu hopen dat we binnenkort weer mogen gaan reizen en nieuwe ervaringen op kunnen doen. Tot die tijd blijft het helaas bij dromen.