Skip to main content

Eetgewoontes verschillen van land tot land. Wat in Europa onbeleefd is, is in Azië juist wel beleefd. Je doet er dus goed aan om, voordat je op reis gaat, de tafelmanieren van je plaats van bestemming even te onderzoeken. In deze blog vertellen wij je een paar do’s en don’ts.


Japan

De Japanse keuken uit zich vooral in de wijze waarop gerechten geserveerd worden. Er zal van elke maaltijd geprobeerd worden een kunstwerk te maken. Japanners zijn ook erg gevoelig voor de seizoenswisselingen en zo kun je de seizoenen ook terugzien in de gerechten op je bord, waarbij dan ook de juiste ingrediënten van het seizoen worden gebruiken. Ook het serviesgoed en eigenlijk de hele entourage wordt hierop afgestemd.

Gebruiken: do’s en don’ts

Met slurpen toon je waardering
Slurpen tijdens het eten – met name van noedels en soep – daar kijkt niemand gek van op in Japan. Volgens de Japanners verbetert slurpen de smaak van het eten en ook zou je het sneller kunnen eten als het heel erg warm is. Daarnaast toon je met slurpen waardering voor de chef, dus hoe luider hoe beter!

Zorg dat je zorgvuldig met je eetstokjes omgaat
Het aflikken, kruisen of het verticaal in een kom met rijst steken van je eetstokjes is een absolute no-go. Het doorgeven van eten met stokjes kun je ook beter niet doen, dit wordt tijdens begrafenissen gedaan en is dan ook zeer ongepast om ergens anders te doen.

Blend in door uit een soepkom te drinken
Wat je wel kunt doen om in te blenden met de locals is soep rechtstreeks uit de soepkom opdrinken, aangezien het gebruik van lepels erg ongewoon is.

Niet eten in het openbaar
Handig om te weten is dat het in Japan niet de bedoeling is dat je op straat of in het openbaar eet. Dus ook niet in de lokale trein of metro. Japanners zien eten niet alleen als het consumeren van voedsel, maar ook als het uiten van waardering. Niet alleen voor het eten zelf, maar ook voor degene die het bereid heeft. Door even snel onderweg iets te eten, toon je geen respect. Uitzondering zijn de Shinkansentreinen. Dit zijn vaak lange ritten waarin je je meegebrachte eten zonder problemen kunt nuttigen.

Fooi geven is niet gebruikelijk
In Japan is het niet gebruikelijk om fooi achter te laten. Het wordt gezien als pijnlijk en neerbuigend.

Italië

Italië staat bekend om haar keuken. De Italiaanse keuken is de meest bekende keuken ter wereld. Deze keuken is zeer gevarieerd en seizoensgebonden. Er wordt veel belang gehecht aan het gebruik van verse ingrediënten. Iedereen schrijft pizza en pasta toe aan Italië. Dat is niet zo gek, aangezien Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn.

Gebruiken: do’s en don’ts

De combinatie van vis en kaas is in Italië not done
Vraag nooit aan de ober of hij kaas over jouw pasta of risotto met zeevruchten wil strooien. Als er geen kaas geserveerd wordt bij het gerecht, kun je er ook beter niet om vragen. De chef heeft het gerecht dan niet met kaas bedoeld. De reden dat deze combinatie een absolute no-go is, is dat de sterke smaak van kaas de subtiele smaak van vis overvleugelt.

Geen melk meer na het eten
Italianen zijn ervan overtuigd dat het drinken van melk na een maaltijd de spijsvertering moeilijker maakt. Een goed alternatief voor een mooie afronding van de maaltijd is een espresso. Soms wordt hier nog een scheutje sterke drank aan toegevoegd, zoals bij de caffè corretto.

Fooi geven wordt niet verwacht
Bijna overal in Italië betaal je coperto, een toeslag van meestal een tot drie euro per persoon voor het bestek en het brood. Het voordeel is dat er achteraf geen extra fooi meer wordt verwacht. Dit is geen toeristenval, maar een Italiaanse gewoonte om reeds vooraf zekerheid te hebben over de fooi.

Ook ontbijten doen ze in Italië anders dan we hier gewend zijn
In Italië wordt niet zo uitgebreid ontbeten als bij ons. De meeste Italianen ontbijten met een cappuccino en een cornetto. Een cornetto lijkt qua uiterlijk veel op een croissant maar is een stuk zoeter en bovendien luchtiger gebakken. Onderweg naar werk wordt er dan (meestal staand) in een barretje een brioche met een cappuccino genuttigd terwijl de Gazzetta dello Sport wordt doorgelezen. Na 11.00 uur wordt er overigens geen cappuccino meer besteld, maar stappen Italianen over op espresso. Die wordt met veel suiker gedronken. De espresso hoort heet, sterk en zoet te zijn.

Houd er rekening mee dat er twee soorten prijzen worden gehanteerd. Een kopje koffie aan de bar kost vaak slechts een fractie van een koffie die je aan een tafeltje of op het terras nuttigt.

Midden-Oosten

De Midden-Oosterse keuken bestaat uit een verzameling van verschillende gerechten van landen uit het Midden-Oosten, zoals Turkse, Arabische, Iraanse en Israëlische gerechten. Daardoor zijn de smaken van de gerechten zeer divers. Veelgebruikte ingrediënten zijn olijven en olijfolie, honing, sesamzaad, kikkererwten, dadels en rijst.

Gebruiken: do’s en don’ts

Eten doe je alleen met je rechterhand
In sommige delen van het Midden-Oosten worden er bepaalde taken toebedeeld aan één van je handen. Je rechterhand houd je schoon en kun je dus gebruiken voor het oppakken van eten en andere ‘schone’ dingen. De linkerhand wordt over het algemeen alleen gebruikt bij het toiletbezoek en is dus niet echt geschikt om mee te eten. Voor de linkshandigen onder ons wordt het dus even aanpassen als je in deze regio bent.

Schud met je kopje als je genoeg koffie hebt gehad
Lege kopjes kunnen ook voor misverstanden zorgen. Koffie is net zoals bij ons een veelvoorkomende drank. Als je kopje leeg is en je deze terug wilt geven zal hij echter weer gevuld worden, keer op keer. In het Midden-Oosten is het namelijk de gewoonte om je kopje te schudden als je het teruggeeft, zo weet de gastheer dat je genoeg koffie hebt gehad. Doe je dit niet, dan zal je de hele dag koffie blijven drinken. Gebruik uiteraard je rechterhand om koffie aan te nemen en te drinken. Het is onbeleefd om met je linkerhand te drinken.

Fooi geven is gebruikelijk
In de meeste landen in het Midden-Oosten is het gebruikelijk om tussen de 10% en 15% fooi te geven. In sommige restaurants verrekenen ze het er al bij als servicekosten. Taxichauffeurs krijgen meestal geen fooi. Op veel plekken is het zelfs zo dat je alleen als man fooi mag geven en het liefst zo subtiel mogelijk, bijvoorbeeld door tijdens het handen schudden briefgeld in de hand te drukken.