Skip to main content

Aanstaande zondag is het moment voor de TCS Amsterdam Marathon! Deze marathon heeft al jarenlang een van de snelste parcoursen in de wereld. Het start- en finish punt van deze marathon vindt plaats in het historische Olympisch Stadion. Je gaat door de passage van het Rijksmuseum, langs de Heineken Experience, vele kilometers langs de bekende rivier de Amstel en ook nog een gedeelte door het Vondelpark. De marathon telt jaarlijks minimaal 45.000 deelnemers en het aantal deelnemers blijft elk jaar stijgen!

 

Het Olympisch Stadion

Dit Stadion is niet alleen het start- en eindpunt van de TCS Amsterdam Marathon. Het Olympisch Stadion is sinds de opening in 1928 het icoon van de Nederlandse sport. Tijdens de rondleidingen wordt informatie gegeven en de mooiste plekken binnenin het Olympisch Stadion getoond. De rondleidingen worden verzorgd op aanvraag en tijdens de tour is er volop de gelegenheid om vragen te stellen.

Het Rijksmuseum

Tijdens de marathon kom je langs het Rijksmuseum. Dit museum is gewijd aan de Nederlandse kunst en geschiedenis met onder andere kunstwerken uit de 17de eeuw. Enkele topstukken zijn het Melkmeisje van Vermeer en natuurlijk de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Het Rijksmuseum is zelf ook een meesterwerk. Het is gevestigd in een monumentaal gebouw uit 1885 van architect P.J.H. Cuypers. Daarnaast is het het meest bezochte museum in Nederland met jaarlijks meer dan 2,7 miljoen bezoekers.

Heineken Experience

De Heineken Experience ligt op een paar minuten afstand van het Rijksmuseum. Het is een Nederlandse brouwerij waar verschillende tours worden gegeven. Tijdens deze tours wordt informatie gegeven over de geschiedenis van Heineken en hoe Heineken wordt gebrouwen. De tours worden gegeven in het Engels en tot slot worden de tours afgesloten met 2 gekoelde Heineken biertjes in de Best ‘Dam Bar!’

Het Vondelpark

Vlak voor het einde van de marathon komen deelnemers langs het Vondelpark. Dit park is een van meest bekende stadsparken in Nederland. Het park ligt midden in de stad en is geschikt voor zowel lokale bevolking als toeristen. Het park is geopend sinds 1865 sinds 1996 is het ook een rijksmonument. Het park is bestemd voor jong en oud en er zijn een aantal speeltuinen en een zwembadje voor kinderen jaarlijks tussen mei en september. Daarnaast is er een openluchttheater met diverse voorstellingen wat gratis is in de zomer. Na een wandeling is het gunstig om uit te rusten of een hapje te eten in een restaurant of café in het Vondelpark.

Als eindpunt komen deelnemers na de hele marathon van 42,195 km weer terug bij het Olympisch Stadion terecht!