Skip to main content

… meer rode wijn op tafel. Rode wijn wordt meer in de herfst en de winter gedronken dan in de lente en zomer. Lekker op een koude dag op de bank zitten met een dekentje en een lekker rode wijn erbij, heerlijk! Maar waarom eigenlijk? En weet je dat de eerste wijnstok uit de Kaukasus komt? Meer leuke weetjes over (rode) wijn lees je hieronder. Dus pak er een lekker glas wijn bij en lees verder.

Waar komt wijn eigenlijk vandaan?

We starten eerst bij de oorsprong van wijn. De oorsprong van wijn komt van de wilde wijnstok Vitis vinifera, een wingerdsoort die druiven produceert. De wingerd komt uit de Kaukasus. Ongeveer 2000 jaar v.Chr. bereikte deze druivenstok Griekeland. Daaruit is deze verspreid naar Zuid-Italië, in die tijd ook wel Oenotria (land van de wijn) genoemd. Maar we hebben het aan de Romeinen te danken dat wijn zo populair is in Europa, omdat de Romeinen de kennis van wijn maken overnamen, deze  verder gingen ontwikkelen en zorgden voor de verspreiding in de rest van Europa.

De schil van de druif bepaalt de intensiteit van de kleur wijn?

Vrijwel iedereen weet dat rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Na kneuzing van de druiven wordt vergist (alcohol) bij het druivensap toegevoegd samen met de schillen, steeltjes en pitten om tot wijn te maken. En welke kleur rood de wijn heeft wordt bepaald door de schil van druiven. Die geeft een natuurlijke rode kleurstof aan. Hoe langer de schil in de most (vers gepest druivensap, dus voor dat er alcohol wordt toegevoegd) aanwezig is, hoe donkerder de wijn wordt. De laatste stap van rode wijn is het bottelen. Na het bottelen kan de wijn direct verkocht worden of kan rijpen in de fles. Er zitten natuurlijk meer stappen in het maken van wijn maar dit is een korte samenvatting.

 

Rode wijn wordt in de koudere maanden meer gedronken?

Waarom past rode wijn meer in de wintermaanden? Rode wijnen zijn over het algemeen wat zwaarder en bevatten meer alcohol. Niet zo verfrissend in de zomer. Bij kouder weer past ook beter de kracht die tannine uit rode wijn biedt. Het dikke rode fruit en de kruidigheid in rode wijn past ook beter bij de gerechten die we in de winter eten.

Er zijn drie verschillende types rode wijn: licht rood, medium rood en vet rood. Hieronder lees je enkele suggesties voor welk rode wijn het beste bij welk gerecht past.

Licht rood

Past goed bij gerechten met paddenstoelen.

Voorbeelden: Franse keuken, risotto, champignon pasta, hartige taart.

Gerechten: karbonade, kip en andere gevogelte.

Wijnen: Pinot Noir, St. Laurent, Gamay, Carignan

Medium rood

Past goed bij gegrild eten.

Voorbeeld: Italiaanse keuken, Spaanse keuken, pizza, gegrilde groeten.

Gerechte: eend, lam, gedroogde ham, worst.

Wijnen: Sangiovese, Tempranillo, Cabernet Franc, Barbera, Merlot, Zinfandel, Carmenere, Nebbiolo.

Vet rood

Past goed bij rijk vlees.

Voorbeelden: geroosterd, gerookte en gegrilde vlees.

Gerechten: rund, lam, varken, wild, worst, gedroogde

Wijnen: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Malbec, Petite Sirah, Petit Verdot, Nero d’Avola.