Skip to main content

Februari brengt vaak veel mooie herinneringen met zich mee door de feesten en tradities die in deze maand (normaliter) plaatsvinden. Denk aan Valentijnsdag, de Lichtmis en carnaval. Daarnaast is het de enige maand in het jaar met een extra dag om de vier jaar! Hieronder vind je een overzicht van een aantal leuke activiteiten die in februari plaatsvinden en waar we hopelijk dit jaar weer aan kunnen deelnemen.

 

Valentijnsdag

Op 14 februari vieren veel mensen Valentijnsdag. De naamdag van de heilige Valentinus groeide uit tot het feest van de liefde. In Nederland worden ieder jaar zo’n 30 miljoen valentijnskaarten e-mails en sms’jes verstuurd. Maar ook je geliefden verwennen met bloemen en chocolade is favoriet. Wat deze dag zo leuk maakt, is dat je Valentijnsdag niet per se met je partner hoeft te vieren. Je kunt er ook van genieten met je familie, vrienden of collega’s. Verzorg voor hen een diner of houdt een filmavond met romantische films.

Maria-lichtmis

De Lichtmis is misschien een minder bekend feest dat in februari gevierd wordt. Dit feest vindt plaats op 2 februari, 40 dagen na Kerstmis. Het feest verwijst naar een gebruik ten tijde van Jezus. Volgens de joodse wet moest een pasgeboren jongen 40 dagen na de geboorte naar de tempel worden gebracht om aan het volk te worden getoond (meisjes 80 dagen) en te worden opgedragen aan God. Tel 40 dagen vanaf de geboorte van Jezus, die we vieren op 25 december, en je komt uit op 2 februari.
Op deze feestdag worden er traditioneel kaarsen gewijd door de Katholieken en een kaarsenprocessie gehouden. Een andere traditie om op 2 februari pannenkoeken te eten. Vroeger waren dit haardkoeken, die uitgroeiden tot pannenkoeken. Met name in Brabant en België wordt deze traditie in ere gehouden. Je kunt met je familie of vrienden deelnemen aan deze traditie, je kunt pannenkoeken eten, leuke spelletjes spelen met je familie of vrienden en er gewoon een leuke familiedag van maken.

Carnavals

Februari is traditioneel een maand vol festiviteiten. Het was de maand van reiniging en boete voor de Romeinen en de maand van vruchtbaarheid voor de Duitsers. In alle situaties werden grote feesten gehouden met de nodige rituelen, zoals verkleden, maskers dragen en muziek luisteren. Het carnavalsseizoen begint zeven weken voor Pasen. Pasen heeft, net als carnaval, elk jaar een andere datum. Het vindt echter altijd plaats tussen 1 februari en 7 maart. Carnavals zijn leuk omdat ze evenementen bevatten zoals optochten, openbare straatvieringen en ander amusement, evenals bepaalde circusaspecten. Mensen kunnen hun alledaagse individualisme opzijzetten en een groter gevoel van sociale eenheid ervaren door zich te kleden in uitgebreide kostuums en maskers. Vooral in Noord-Brabant en Limburg wordt er door veel mensen carnaval gevierd.

Voorjaarsvakantie

In februari krijgt bijna iedereen een week vrij. Als je op zoek bent naar iets om te doen tijdens de vakantie, hoeft je niet verder te zoeken. In februari hoef je je zeker niet te vervelen. Plan je een weekje vakantie of gewoon een paar dagen weg? Kies dan tussen een bezoek aan de natuur in Drenthe of juist een grote stad in Nederland! Ook de Waddeneilanden zijn bijvoorbeeld fantastische plekken om te bezoeken! Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, bekijk dan onze blog over 4 bijzondere overnachtingen in Nederland voor wat ideeën.