Skip to main content

In de afgelopen blogs hebben we aandacht gehad voor onder andere duurzame bestemmingen en duurzaam reizen. Duurzame accommodaties zijn tegenwoordig ook een belangrijk thema in de reisindustrie. Reizigers zijn steeds meer bezorgd over de impact van hun keuzes op het milieu en zoeken daarom naar manieren om duurzamer te reizen. Dit heeft geleid tot een toename van eco-vriendelijke en duurzame accommodaties over de gehele wereld. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van duurzame accommodaties en waarom ze een goede keuze zijn voor reizigers die milieubewuster willen zijn. Hierbij gaan we het ook hebben over keurmerken voor accommodaties en komen er enkele voorbeelden van duurzame accommodaties voorbij.

Waarom kiezen voor duurzame accommodatie?

Het kiezen van een duurzame accommodatie tijdens een verblijf heeft voordelen. Het helpt het milieu te beschermen door het verminderen van de ecologische voetafdruk. Je bent bij het kiezen van een duurzame accommodatie meestal verzekerd van schoon drinkwater en een gezonde leefomgeving. Daarnaast help je de lokale gemeenschappen en bedrijven te ondersteunen. Het kan daarnaast ook bijdragen aan jouw eigen bewustwording van duurzaamheid en hoe jij de impact op de wereld kan verminderen door bewuste keuzes te maken. Het kiezen van duurzame accommodatie kan dus een positieve bijdrage leveren aan zowel onze gezondheid als die van onze planeet.

Green key

Het Green Key-certificaat is een internationaal erkende standaard voor milieuprestaties in de toerisme- en recreatiebranche. Het programma erkent en beloont bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid, energiebesparing, afvalbeheer, waterbeheer, mobiliteit en biodiversiteit. Bedrijven kunnen hun inspanningen op elk niveau van het certificatieproces aantonen. Het certificaat wordt toegekend na evaluatie van een onafhankelijke controleur. Green Key is actief in meer dan 50 landen en momenteel zijn er meer dan 3,000 gecertificeerde bedrijven. Er zijn drie certificaten: brons, zilver en goud, waarbij goud staat voor de beste categorie.

Green Globe

Het Green Globe-certificaat is een internationaal erkend keurmerk voor duurzame toeristische ondernemingen. Het certificaat geeft aan dat een bedrijf voldoet aan hoge standaarden op het gebied van milieu-, sociale en economische duurzaamheid. Bedrijven worden geëvalueerd op diverse criteria zoals energieverbruik, afvalbeheer, behoud van biodiversiteit en betrokkenheid bij lokale gemeenschappen. Door het behalen van het Green Globe-certificaat kunnen toeristische bedrijven zich onderscheiden en laten zien dat zij verantwoordelijk omgaan met hun impact op het milieu en de samenleving. Bij Green Globe zijn de gradaties: certified, gold en platinum. Deze gradaties worden gegeven op basis van hoelang een organisatie bezig is met het duurzame certificaat. Het certificaat wordt uitgedeeld op basis van 44 verschillende criteria en onder deze criteria vallen 380 indicatoren met betrekking tot duurzaamheid.

Duurzame accommodaties in Nederland

Amsterdam is een stad die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, dit wordt weerspiegeld in het aantal beschikbare duurzame accommodaties. Van milieuvriendelijke hotels tot duurzame hostels en appartementen, bezoekers kunnen kiezen uit verschillende opties die hun impact op het milieu verminderen. Enkele voorbeelden zijn The Student Hotel Amsterdam City, dat hernieuwbare energie gebruikt en lokale en biologische producten gebruikt en het Conscious Hotel Westerpark, dat een groen dak heeft en energie-efficiënte verlichting gebruikt. Hotel Jakarta was in Amsterdam het eerste hotel in Nederland dat energie neutraal was. Zo is het gebouwd van bouwmaterialen die allemaal keurmerken hebben. Veel wordt veel gedaan aan energiebesparing en daarnaast wordt bijvoorbeeld het douchwater verwarmd met de energie die opgewarmd met de stroom die wordt opgewekt door de zonnecollectoren in de gevel.

Uiteraard heeft Nederland buiten Amsterdam ook veel duurzame accommodatie. In Rotterdam kun je bijvoorbeeld terecht bij Hotel New York, een gerenoveerd pand met zonnepanelen en gezuiverd regenwater. Het citizenM Rotterdam hotel is een andere goede optie, met energie-efficiënte verlichting en klimaatbeheersingssystemen. Andere opmerkelijke opties zijn het milieuvriendelijke Hotel Bazar en de duurzame appartementen van Green Apple. In het Drentse dorpje Dwingeloo staat het duurzame hotel De Borkeld, dat gebouwd is met natuurlijke materialen en beschikt over een eigen moestuin. En in het Limburgse Heijen kun je genieten van de rust in het duurzame Buitengoed de Uylenburg, dat zich richt op ecotoerisme.

 

Door deze blog geheel op een duurzaamheidstour geraakt, lees dan ook een van onze andere blogs over duurzame keuzes en bestemmingen.