Skip to main content

Het is algemeen bekend dat de Zwitsers veel belang hechten aan duurzaamheid: doeltreffende recycling, strenge uitstootnormen, effectief afvalmanagement, zorgvuldig beheerde landschapsarchitectuur en strikte voorwaarden voor bouwprojecten zijn simpelweg onderdeel van het Zwitserse dagelijks leven. Internationale onderzoeken, zoals de Environmental Perfomance Index (EPI), bevestigen het duurzame karakter van Zwitserland. Hieronder wat voorbeelden waar Zwiterland in uitblinkt op gebied van duurzaamheid.

Duurzaamheid  

Zwitserland in de top 20 EPI

Zwitserland staat in de top 20 van de Environmental Performance Index (EPI) van Yale en Columbia University. Elk jaar beoordelen de universiteiten ieder land periodiek op het gebied van milieu, luchtvervuiling, waterkwaliteit, biodiversiteit, beheer van natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering.

Duurzaam reizen met de trein door Zwitserland

Zwitserland is een treinland. Met de trein reizen is heel onstpanned maar ook duurzaam. Maar liefst 90% van de energie die aan het Zwitserse spoorwegnet wordt geleverd, is afkomstig van hernieuwbare bronnen. Dankzij het uitgebreide spoorwegnet komen reizigers praktisch overal en op tijd. De trein sluit meestal ook naadloos aan op de bus. Het openbaar vervoer in Zwitserland is een bont geheel van grote en kleine vervoersondernemingen. Daar waar geen spoorlijn ligt, wordt de  elektrische postauto ingezet en aan de oevers van de grote meren liggen schepen die op zonnen energie varen gereed. Wat je bestemming ook is, je komt er altijd met openbaar vervoer, want al die maatschappijen werken samen binnen het Swiss Travel System (STS).

Geen verkeersdrukte en uitlaatgassen in 11 autovrije dorpen

Een wintervakantie zonder verkeersdrukte en uitlaatgassen. Zwitserland telt elf autovrije dorpen: Melchsee-Frutt, Blatten, Mürren, Wengen, Saas-Fee, Zermatt, Bettmeralp, Rigi Kaltbad, Stoos, Braunwald en Riederalp. Je auto laat je achter in de parking in het dal of net voor het dorp. Verplaatsen doe je te voet of met de bus of tram. In de meeste bestemmingen rijden elektrische wagentjes die de bagage naar het hotel brengen.

www.bestereistijd.be

Koploper op gebied van Clean Tech

Clean Tech is een verzamelnaam voor vormen van technologie die bijdragen aan een schoner milieu en zorgen voor energiebesparing. Omdat er steeds meer vraag is naar schone technologie als marketsegment voor technologieën, productieprocessen en diensten, lopen de bedrijven in Zwitserland wereldwijd voorop in schone technologie. Het is zelfs een onderdeel geworden van het dagelijkse leven; van recycling tot transport en landschapsarchitectuur.

Bezoek milieuvriendelijke locaties  

Je hebt verschillende milieuvriendelijk transportfaciliteiten die interessant zijn voor een locatiebezoeken of kunnen dienen als evenementenlocatie, zoals de trams en kabelbanen in de bergen  maar ook de boten die op zonne-energie over het Meer van Geneve varen. Of bezoek de waterkrachtcentrales  zoals de Grimselwelt-waterkrachtcentrale. Deze ligt in het hart van de Zwitserse Alpen en bestaat uit een netwerk van dammen, reservoirs en energiecentrales, compleet met de benodigde gondel- en kabelbanen. Je kan ook een bezoek brengen aan een duurzame-energiecentrale (waterkracht, biomassa), waterzuiveringsinstallaties of afvalverwerkings- en recyclingbedrijven.

Lees hier ook nog onze  blog over de beste wintersteden.

www.myswitzerland.com