Skip to main content

Zweden behoort tot één van de bekendste Scandinavische landen. Het is gelegen in Noord-Europa en grenst ten westen aan Noorwegen en ten oosten aan Finland. De bekendste en tevens ook de grootste stad is de hoofdstad Stockholm. Echter beschikt Zweden ook over allerlei andere steden en plaatsen met elk hun eigen charme. Ontdek welke vijf unieke plaatsen in Zweden zeker de moeite waard zijn om te bezoeken of om op je travel bucketlist te zetten.


Sundsvall

Sundsvall is een stad gelegen in het noorden van Zweden. De stad biedt een mix van zowel natuur als een urban omgeving, perfect voor de natuurliefhebbers en stedelijke types onder ons. De stad werd in het verleden hevig toegetakeld. Zo werd de stad maar liefst vier keer door brand verwoest. In 1888 vond hier de heftigste brand plaats in de Zweedse geschiedenis. Na deze brand werd de stad weer volledig in steen herbouwd en kreeg de stad de bijnaam ‘Stenstaden’ (Steenstad). De stedelijke types kunnen hun gezonde dosis aan cultuur vinden bij de ‘Kulturmagasinet’, de thuisbasis van zowel de stadsbibliotheek als het Sundsvall-museum. Regelmatig vindt er een tentoonstelling plaats die onder andere het historische en culturele erfgoed van de stad tonen. De natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de uitgestrekte schoonheid van de natuur. Het hele jaar door kan het Sundsvall-gebied bezocht worden. In dit gebied is er een divers aanbod aan activiteiten, zo kan je er onder andere gaan wandelen, fietsen, joggen, kanoën, kajakken en nog veel meer.

Dalarna
Dalarna is gelegen in het midden van Zweden en net als Sundsvall heeft ook Dalarna een groot aanbod aan natuur. Je hebt er eindeloze bossen, prachtige watervallen en meren die de perfecte gelegenheid bieden tot het verrichten van buitenactiviteiten. Denk hierbij aan zwemmen, vissen, hiken of skiën. Daarnaast is Dalarna de plek waar het Midzomerfeest wordt gehouden. Dit feest komt je misschien bekend voor van de bekende horrorfilm ‘Midsommar’, maar in tegenstelling tot de film brengt dit feest magie met zich mee en wordt de komst van de zomer feestelijk gevierd. Er wordt tijdens dit feest veel gedanst rond de midzomerpaal. Deze paal wordt versierd met bloemen en groen en het staat ook wel bekend als de ‘meiboom’. Ook wordt er volop gegeten. Het menu bestaat uit ingelegde haring, aardappelen en aardbeien. Ook de onmiskenbare Zweedse kleur de ‘Falu Rödfärg’ (Falun rood), bekend van de rode daken die de huizen in heel Zweden siert, komt oorspronkelijk uit Dalarna.

Sörmland
Sörmland ligt in de buurt van Stockholm in het midden van Zweden. Als echte cultuurliefhebber kan je hier genieten van de eeuwenoude kastelen en prachtige landhuizen die Sörmland zo uniek maakt. Er zijn zo’n 400 kastelen en landhuizen aanwezig en een flink aantal runenstenen en historische relikwieën te aanschouwen. Aan de oevers van het Zweedse meer ‘Mälarmeer’ is Kasteel Gripsholm te vinden. Dit kasteel werd gebouwd in 1537 door koning Gustav Vasa. Als je meer van de natuur bent, dan zal ook Sörmland je zeker niet teleurstellen. Zo kan je de natuur ontdekken op één van de vele IJslandse paarden bij de manege ‘Tolfta Gård’. Deze manege ligt aan ‘Ridled Sörmland’, een bekende ruiterroute van zo’n 400 kilometer lang. Te paard draaf je langs de vele meren, bossen en groene weilanden. Ook is dit pad geschikt om op te wandelen, fietsen of mountainbiken.

Växjö
Een Zweeds stadje gelegen in het zuiden van Zweden. Deze stad staat ook wel bekend als de groenste stad van Europa. Växjö heeft 200 meren en 23 natuurreservaten. De meeste natuurreservaten zijn op loop-en fietsafstand van het centrum van Växjö. Zo kan je de zipline van Little Rock Lake bezoeken. Dit is de langste zipline van Noord-Europa met een totale lengte van 2,5 kilometer. De zipline bestaat uit 14 stations en 7 torens platforms in de bomen. Je kan er met een snelheid van maar liefst 70 km/u over zowel Växjö als Småland (waar de stad Växjö zich bevindt) gonzen. Daarnaast staat de stad ook bekend om haar milieuinspanningen en de talrijke duurzame initiatieven en ontwikkelingen. Ook beschikt Växjö over een gastronomie waarbij de restaurants veelal gebruikmaken van de primaire grondstoffen en producten rechtstreeks vanuit de directe omgeving, waardoor de stad de titel ‘Matlandethuvudstaden’ (Voedselhoofdstad) kreeg van de Zweedse regering.

Visby
Visby ligt net als Växjö in het zuiden van Zweden. De stad heeft voor iedereen wat wils. Je hebt er een rijke geschiedenis, prachtige natuur, interessante cultuur, lekker eten en je kan er heerlijk ontspannen op het strand. Doordat de stad zo divers is staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt het geprezen als ‘een stad met een uitstekende universele waarde’. Daarnaast beschikt de stad over een aantal historische kerken en kerkruïnes die zijn gedateerd uit de 12e eeuw, denk hierbij aan de St. Karin ruïnes of de Sankta Maria-kathedraal. Tot slot staat in Visby een uitstekend bewaarde stadsmuur uit de middeleeuwen. Deze muur is 3,5 kilometer lang en het beschikt nog steeds een groot deel van de originele torens ook afkomstig uit de 12e eeuw.

Tot op het heden heeft Zweden de gele kleurcode. Dit betekent dat je naar Zweden kan reizen, maar dat er inreisbeperkingen zijn waar je je als Nederlandse reiziger aan moet houden. Check voordat je naar Zweden gaat nog even het actuele reisadvies.