Skip to main content

De wonderen van de natuur. Over de gehele wereld is natuur aanwezig die onbeschrijfelijk is. Toch gaan we een poging wagen om enkele wonderen van de natuur te beschrijven. Elk land heeft zijn eigen landschap en bij veel landen zijn er zelf meerdere vormen van natuur aanwezig. Dit kan uitlopend zijn van een robuuste kustregio tot een loofbos. De adembenemende natuur van de wereld heeft veel te bieden en is zeer gevarieerd. Uitlopend van helderblauwe meren tot watervallen en van fjorden tot rustieke groene eilanden. In deze blog laten we je kennismaken met een paar onbekendere wonderen der natuur. Raak verliefd op alles wat de natuur te bieden heeft.

 

Watervallen

Over de hele wereld zijn verschillende watervallen te vinden. Wij zoemen in deze blog in op enkele wonderbaarlijke watervallen die aanwezig zijn op deze planeet. Natuurlijk hadden we kunnen schrijven over de hele bekende Niagara Watervallen op de grens van Amerika met Canada of over Victoriawatervallen op de grens van Zambia met Zimbabwe. In Europa is er ook een prachtige waterval. Bij het Zwitserse Schaffhausen gelegen aan de rijn is de Rheinfall terug te vinden. Deze waterval is 150 meter breed en een kleine 23 meter hoog. De Waterval is vanuit verschillende standpunten en manieren te bekijken. Zo is het mogelijk om vanaf de noordelijke en zuidelijke kant te bekijken en kan dit wandelend en met een rondvaartboot.

 

Fjorden

Als er over fjorden gesproken wordt, dan wordt er snel gedacht aan Noorwegen. In Noorwegen zijn meer dan 1000 fjorden terug te vinden. Maar ook landen zoals IJsland, Canada, Chili, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten herbergen veel fjorden. Maar in geen van de eerdergenoemde landen bevindt het fjord waarin ingezoomd wordt. Het fjord bij de stad Kotor in Montenegro. De omgeving van het fjord wordt al sinds de oudheid bewoont, de eerste beschrijvingen van de stad Kotor is al in de Romeinse tijd. De stad Kotor staat daarom ook op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het Fjord dat in een ongeveer 30 kilometer lange s-vorm ligt herbergt ruimte voor veel avontuurlijke activiteiten in de buitenlucht.

 

Meren

Een meer, een plas water dat van alle kanten is ingesloten door land met enkele mogelijkheden van afwatering. Dit is wat als begrip gegeven wordt als je het opzoekt in het woordenboek. Maar wat is nu het mooiste meer ter wereld om te bezoeken? Als er gesproken wordt over het land van de 1000 meren dan gaat het over Finland. Finland is natuurlijk niet het enige land dat verschillende meren herbergt. Slovenië is een land dat ook over meerdere meren beschikt, natuurlijk een klein percentage ten opzichte van de aantallen in Finland. Het meer van Bled in Slovenië is één van de mooiste meren van het land. Afbeeldingen van het meer worden meermaals gebuikt voor een legpuzzel. Het schilderachtige meer is dan ook een plek waar rust en ontspanning de belangrijkste termen zijn die van pas komen.

 

Bergen

Met ‘bergen’ hebben we het niet over de gelijknamige plaats in Noord-Holland of de stad in Noorwegen maar over een verhoging in de oppervlakte, ook wel een berg en als het meerdere bergen zijn een gebergte genoemd. Er bestaan een hoop bekende gebergtes in de wereld. In Europa heb je natuurlijk de Alpen en Pyreneeën. Een minder bekend gebergte is het Elbesandsteingebergte in het oosten van Duitsland tot over de grens van Tsjechië. Het bekendste gedeelte van dit gebergte is het Sächsische Schweiz. Dit gedeelte ligt langs de oever van de Elbe en is onderdeel van het gelijknamige nationaal park. In het gebied zijn vele rotsformaties te vinden. De hoogste plek in het gebied is 562 meter hoog. Ook bevindt een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in het park, namelijk de brug van Bastei. Deze 76 meter lange brug vormt een verbinding tussen de metershoge rotsformaties.

 

Eilanden

Over de gehele wereld zijn er veel eilanden. Een direct aantal kan er niet gegeven worden want de tel raak je zo kwijt. Er zijn veel eilanden waar de wonderen van natuur in overvloed aanwezig zijn. Zo zijn er veel eilanden van Indonesië die nog grotendeels bestaan uit ongerepte natuur. Om het dichter bij huis te houden zoomen we iets meer in op Madeira. Dit eiland is onderdeel van de eilandenformatie de Azoren. Deze Portugese eilandengroep staat bekend om haar natuur dat in overvloed aanwezig is. De bijnaam van Madeira is het bloemeneiland, dit omdat er veel soorten bloemen in het wild groeien. Een veel voorkomende boom op Madeira is de Laurisilva. Van dit boomsoort is zelfs het grootst overgebleven bos ter wereld aanwezig op Madeira waardoor het zelfs is toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.

 

Kom helemaal tot rust in de natuur en beleef het onverwachte en ervaar iets wat je nog nooit meegemaakt hebt. Eenmaal de natuur genoten te hebben wil je nooit meer iets anders. Waar je ook van kan genieten, is onze blog over adembenemende stadsmuren van Europa.