Skip to main content

Vorige week hebben we vijf bijzondere steden in Nederland omschreven die heel leuk zijn om te bezoeken. Deze week hebben we opnieuw drie steden uitgezocht die minstens net zo leuk zijn voor een citytrip! Drie steden aan zee voor een mooie combinatie van citytrip met een strandwandeling!

Haarlem

Haarlem is een gezellige historische stad. Met Zandvoort en Bloemendaal in de buurt is Haarlem ideaal om een citytrip met een strandbezoek te combineren. Ook het feit dat Haarlem tot beste winkelstad is uitgeroepen maakt het een prima bestemming. In het historische centrum staat de Grote Kerk, die aan de Grote Markt ligt, waar het hele jaar door gezellige activiteiten worden georganiseerd en waar elke zaterdag de weekmarkt is. Hier op de Grote Markt kan je terecht voor een lekker drankje op een van de gezellige terrasjes.

De Jopenkerk

Aan de westkant van het centrum staat de Jopenkerk, wereldberoemd door het Jopenbier wat hier gebrouwen wordt. Deze omgebouwde kerk fungeert als bierbrouwerij, café en restaurant De bieren van de Jopenkerk hebben al talloze prijzen verdiend. Van oudsher is Haarlem een brouwersstad en de Jopenkerk brouwt volgens oud Haarlemse middeleeuwse recept, maar er zijn ook heel veel nieuwe biersoorten te proeven. In het restaurant boven kan je verschillende lekkere bier-spijs combinaties proeven.

Shoppen

Haarlem is uitgeroepen tot beste winkelstad van Nederland dus wat dat betreft zitten we hier prima. Winkelen doe je hier in de Gouden straatjes; (Grote Houtstraat, Zijlstraat, Warmoesstraat en Barteljorisstraat. Hier zijn bijvoorbeeld winkels van grote ketens, maar ook boetiekwinkeltjes en pop-up stores.

Cultuur

Haarlem heeft ook een aantal bekende musea, zoals bijvoorbeeld het Frans Hals museum en het Teylers museum. Hier kun je al sinds 1784 voorwerpen van kunst en wetenschap bekijken. Ook is er het Dolhuys en het Archeologische Museum waar je alles leert over de boeiende geschiedenis van Haarlem.

Amsterdamse Poort (Spaarnwouderpoort) is gebouwd rond 1400 gebouwd en staat aan het einde van de route van Amsterdam naar Haarlem. Als je in Haarlem bent zeker de moeite waard om even te bewonderen.

Geniet van een rondleiding door de Molen De Adriaan tijdens uw bezoek aan Haarlem. Als er voldoende wind staat en een molenaar is in huis, dan kan de windmolen in actie worden gezien (draaiende wieken).

De Haarlemmers zijn trots op hun stadspark! Het eeuwenoude Haarlemmerhout is een geliefde en prachtige hangplek met monumentale bomen, een theehuis, muziek kapel, hertenkamp, kinderboerderij en een pannenkoekenhuis.

www.holland.com

Den Haag / Scheveningen

Oh oh Den Haag, Mooie stad, voor een citytrip! De op drie na grootste stad van Nederland heeft ontzettend veel te bieden. Deze koninklijke stad heeft het allemaal; leuke winkelstraten, musea, strand en heel veel interessante bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden

 De stad zelf is eigenlijk al een openluchtmuseum, met haar statige herenhuizen, paleizen en de regeringsgebouwen is een stadswandeling een bijzondere belevenis. Bezoek bijvoorbeeld het indrukwekkende Vredespaleis, dat het Permanent Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties en de Haagse Academie voor Internationaal Recht huisvest.

In Den Haag zijn er ook veel hofjes en de meeste kan je gewoon bezoeken, bijvoorbeeld door de Hof van Wouw en het Hofje van Nieuwkoop. Je waant je even in een oase van rust in contrast met de drukke stad.

Bekijk de meesterwerken van Vermeer, Rembrandt, Frans Hals en andere indrukwekkende werken van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw in het Mauritshuis. Het museum zit in het centrum van de stad.

Liefhebbers van moderne kunst kunnen terecht in Het Gemeentemuseum. Hier kun je onder andere de grootste collectie Mondriaan schilderijen bewonderen en bijvoorbeeld werken van Claude Monet. In het Gemeentemuseum zijn ook de Wonderkamers, waar je op speelse wijze kennismaakt met beeldende kunst, architectuur en mode.

Het Binnenhof is het centrum van de Nederlandse politiek en bestaat uit prachtige gebouwen. Hier is ook de beroemde Ridderzaal, waar onze koning op Prinsjesdag de troonrede voorleest. In het Binnenhof kan je een wandelingetje maken en het torentje van  de minister-president zien.

Een van de top attracties van Den Haag is Het beroemde panorama van Mesdag. Dit is het oudste panorama ter wereld dat nog op de oorspronkelijke locatie te zien is. Dit schilderij maakt gebruik van optische illusie en laat een uitzicht zien van het prachtige Haagse strand.

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Den Haag kan terecht in het  Haags Historisch Museum, midden in het historisch centrum van Den Haag. In dit museum ontdek je over de ontwikkeling van de stad onder andere door de vele stadsgezichten uit de 16de en 17de eeuw. Ook huisvest dit museum beroemde schilderkunsten zoals ‘Gezicht op Den Haag’ van Jan van Goyen en andere een 17e-eeuwse schilders zoals Jan Antonisz. van Ravesteyn

Madurodam

Dit miniatuurpark laat Nederland in het klein zien, met veel beroemde Nederlandse gebouwen en interactieve elementen, zoals sluisdeuren die open en dicht kunnen.

Shoppen in Den Haag

 Shoppen in Den Haag is zeker goed te doen! In deze winkelwalhalla zijn alle bekende ketens gevestigd, veel luxe merken, kleine boetiekjes, juweliers, flagshipstores en knusse winkeltjes. De Bijenkorf aan de Grote Marktstraat,  heeft het grootste aanbod designerschoenen. Een van de meest elegante winkelstraat is het Noordeinde, de straat waar paleis Noordeinde zit. Het oudste overdekte winkelpassage zit ook hier in Den Haag en is zelfs een Unesco-monument.

De Denneweg was vroeger de antiekstraat van Den Haag, nu is het vol met speciaalzaken en leuk voor de liefhebber van kunst en lifestyle.

De Haagste Markt, wat dagelijks gemiddeld 40.000 bezoekers trekt, is de grootste onoverdekte markt van Nederland. Deze 800 meter lange markt verkoopt exotische producten vanuit alle delen van de wereld en allerlei snuisterijen en curiositeiten en heeft tevens een rommelmarkt afdeling. De markt vier dagen per week geopend.

Strand

Een strandwandeling naar Scheveningen is een aanrader en de liefhebber van vis kan terecht bij de Weduwe van der Toorn, het oudste visrestaurant van Scheveningen of Simonis, al vier generaties lang visspecialisten. Het reuzenrad op de vernieuwde pier biedt een fenomenaal uitzicht over de zee en de stad. De avontuurlijke toeristen kunnen aan het Scheveningse strand ook een surf les nemen bij de eerste surfschool van Nederland.

Gastronomie

Bezoek de oudste bakker van Den Haag, ’t Bakkertje,  voor ambachtelijk gemaakte producten zoals bijvoorbeeld hagelslag en Haagse Poffâh, een luxe krentenbrood gevuld met amandelspijs, noten, diverse specerijen en bovenop de Poffâh wat amandelschaafsel. Voor lekkernijen en delicatessen ga je naar Kaasspeciaalzaak Ed Boele op de Fahrenheitstraat. Tussen het shoppen door ga je naar Happy Tostie op de Korte Poten voor de beste tosti’s of een kopje koffie met iets lekkers bij Wiener Konditorei, ook op de korte Poten. Voor Haagse grandeur en een Hollands-Indische kaart ga je naar Bodega de Posthoorn Op het Lange Voorhout. In Café Pistache, tegenover de paleistuinen in de Prinsenstraat ga je heen voor een veelzijdige menukaart met lekker koffies, gezond ontbijt, lekkere lunchgerechten en heerlijke taarten.

Delft

Delft; een oeroude, oer-Hollandse en oergezellige stad! Met dromerige grachtjes, gezellige terrasjes, delftsblauwe vazen. De geboortestad en informatiebron van Vermeer. Delft is gezellig en gemoedelijk. Prima winkelstad, fijne restaurants, knusse sfeer en een stad met een interessante geschiedenis. Alles wat je nodig hebt voor een geslaagde citytrip.

Delft was ooit één van de belangrijkste en rijkste steden van Nederland. Toen er een kanaal naar de Maas werd gegraven bloeide de handel helemaal op vanaf de 13e eeuw. Delft heeft haar rijkdom te danken aan de wereldberoemde Delftsblauwe aardewerken.

De Voldersgracht

Aan de Voldersgracht staan mooie historische panden met trap- en klokgevels huizen, gezellige horecagelegenheden en leuke winkels. Één van de hotspots aan de Voldersgracht is het koffieplekje Pleck. Ook is hier het Vermeer Centrum, in een historische pand van het voormalige Sint-Lucasgilde. Over de schilder zelf is niet veel bekend maar hier krijg je een beeld van zijn werk en ontwikkeling. Deze permanente tentoonstelling geeft informatie over de tijd waarin Vermeer leefde en het atelier waarin hij werkte. De werken in dit pand zijn echter geen originele van Vermeer. Op zoek naar een goed restaurant om te dineren? In het restaurant Malee midden in het centrum van Delft naast de nieuwe kerk worden er (h)eerlijke Thaise producten geserveerd.

Historische gebouwen

Op de Markt kan je lekker slenteren langs de leuke kraampjes, een drankje doen op één van de terrasjes en de Nieuwe Kerk bewonderen, waar het praalgraf van Willem van Oranje zich in bevindt, en waar nog steeds leden van de Koninklijke Familie van Oranje worden bijgezet in het familiegraf. Bezoek ook het Prinsenhof in Delft, de woonplek van Willem van Oranje waar hij waar hij de opstand tegen de Spanjaarden voorbereidde en later is vermoord. In de Oude Kerk is het graf van Schilder Johannes Vermeer en zijn drie kinderen te bezoeken.

Een bijzonder gebouw in Delft is het stadhuis, tegenover de nieuwe kerk aan de Mark. Het  stadhuis is gebouwd 1200 en herbouwd na een brand in 1640. In het stadhuis zit ook een gevangenis, Het Steen.

Shoppen

Het is in Delft ook heel fijn om te winkelen, in het centrum zijn leuke winkels en winkelketens, de kleinere winkeltjes zijn bij de Beestenmarkt, de Wijnhaven en de Choorstraat. In de Delfse Pauw ontdek je hoe het aardewerk wordt gemaakt en beschilderd.

Op een mooie warme dag in de zomer haal je bij chocolaterie gelaterie de Lelie aan de Voorstraat het lekkerste ijs. de locals houden van deze tent en ze ontwikkelen constant nieuwe verassende smaken

Waai tijdens een citytrip in Delft ook uit op het strand van Scheveningen om de citytrip compleet te maken!