Skip to main content

Ooit eens willen slapen in een oude kerk? Dat kan! Tegenwoordig kunnen reizigers ervoor kiezen om te gaan champen. En nu hoor ik je al denken, wat is champing? Champing is een uniek concept waarbij het standaard overnachten wordt gemixt met een historische oude kerk. De naam zegt het eigenlijk al: Church + camping = champing! Het concept werd bedacht door The Churches Conservation Trust, een nationale liefdadigheidsinstelling in het Verenigd Koninkrijk die zich inzet voor de bescherming van historische kerken die risico lopen. In deze blog vertel ik je graag meer over dit unieke concept.


The Churches Conservation Trust

The Churches Conservation Trust werd oorspronkelijk opgericht in 1969 onder de naam ‘Redundant Churches Fund’. Deze organisatie is een uniek samenwerkingsverband van kerk, staat en liefdadigheid dat het resultaat was van onophoudelijk campagne voeren door een vooruitstrevende groep enthousiastelingen op het gebied van kerkelijk erfgoed uit 1960.

De visie van The Churches Conservation Trust is dat iedereen moet kunnen genieten van historische kerken vanwege het erfgoed, de cultuur, de spiritualiteit en de schoonheid die zij bieden, en vanwege de belangrijke maatschappelijke, sociale en economische bijdrage die zij leveren.

Waarom Champing?
In het laatste decennium willen reizigers steeds vaker in een bijzondere accommodatie verblijven, denk bijvoorbeeld aan: boomhutten, vogelhuisjes, vliegtuigen. Je kan het zo gek niet bedenken. Er worden steeds weer nieuwe concepten bedacht om deze type reizigers te behagen. Een simpele tent is alweer verleden tijd en deze typische reiziger van nu wil iets anders, ongewoon en verassend.

Naast dat het overnachten in een oude kerk een vrij uniek concept is, help je op deze manier ook de plaatselijke gemeenschap. Een deel van de opbrengst van Champing gaat naar het onderhoud van het gebouw. Daarnaast krijgen de kerken weer een andere betekenis en wordt mede hierdoor hun waarde behouden.

Kerken zijn vaak de oudste en grootse gebouwen in onze samenleving, maar meer dan dat vertellen kerkgebouwen het verhaal over die samenleving, over de mensen die erin leefden en over de laatste duizend jaar van de geschiedenis van het land, zoals geen enkel ander gebouw dat kan. Vandaar dat het zo belangrijk is dat deze gebouwen worden geconserveerd.

Hoe werkt Champing?
Champing is voor nu alleen beschikbaar in Engeland. Dit komt merendeels doordat de liefdadigheidsorganisatie die het concept bedacht heeft zelf ook in Engeland gevestigd is. Misschien dat in de toekomst wij ook zouden kunnen overnachten in één van de prachtige historische kerken in Nederland. In totaal zijn er op dit moment 10 Engelse kerken waar men kan komen champen. Deze kerken liggen allemaal in het Zuiden van Engeland.

Wanneer je een champing boekt wordt er van tevoren verteld dat je je eigen slaapzak moet meenemen. Wel zorgt de organisatie ervoor dat er luchtbedden en matrassen aanwezig zijn. Tegenwoordig heb je bij sommige kerken wel een uitklapbed, maar ook dan wordt er van je verwacht dat je je eigen slaapzak meeneemt. Mocht je dit niet hebben, dan kan je voor 25 Pond (GBP) per persoon beddengoed huren. Let wel op! De kerk wordt niet verhit, daarom vindt het Champing seizoen alleen plaats in de lente en zomer.

De kerken beschikken natuurlijk niet over elektriciteit. Wel word je voorzien van een elektrische waterkoker, of gasfornuis en campingketel waarbij geen elektriciteit nodig is. Qua toilet is er een ecologische-toilet die werkt op zonne-energie; een nieuw type composttoilet of “droog-scheidingstoilet” om het in vaktaal te zeggen. Deze toiletten hebben geen loodgieterij, water of een afvoer nodig. In sommige kerken worden deze toiletten gehuisvest in kleine houten hutjes, compleet met waterspuwer boven de deur.

Tot slot mag het ontbijt natuurlijk niet ontbreken. Afhankelijk van de kerk waar je overnacht heeft The Churches Conservation Trust een reeks ontbijtopties voor jou samengesteld bij jou aan de deur wordt gebracht. Ook is er de optie om een volledige Engelse maaltijd te nuttigen in een nabijgelegen herberg en ook dit wordt door de organisatie geregeld.

champing