Skip to main content

De meeste zakenreizigers onder ons hebben weleens of vaker gevlogen in Business- of First Class. Binnen deze twee classes krijg je toegang tot de lounges waar Wifi, kantoormateriaal en vergaderzalen aanwezig zijn en is er ook gratis WIFI beschikbaar in de cabine. Dit zijn belangrijke factoren om te kunnen werken. Naast deze zakelijke voordelen zijn er natuurlijk ook andere voordelen die verbonden zijn aan deze twee classes. Zo word je tijdens de vlucht vertroeteld door het personeel, krijg je extra beenruimte en heb je meer privacy dan wanneer je met Economy vliegt. Ook kan je als je First Class of Business Class vliegt ervoor kiezen om in de specifieke lounge van de class een douche te nemen, naar de spa te gaan of gebruik te maken van één van de privé kamers. Tussen de Business- & First Class zit echter niet behoorlijk veel verschil, behalve dat First Class duurder is dan Business Class. Zo is Business Class in het algemeen twee keer zo duur als Economy en First Class zes keer zo duur. Daarnaast worden beide classes niet in alle airlines aangeboden en is het interieur per airline en bestemming anders ingericht met een verscheiden service. In deze blog vertel ik je graag over de verschillen tussen vier airlines uit vier verschillende continenten die zowel Business- als First Class aanbieden.


Delta Airlines, Amerika

Delta Airlines is een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die onderdeel uitmaakt van de SkyTeam-alliantie (waar onder andere Air France en KLM ook lid van zijn). Iets wat meteen opvalt bij Delta Airlines is dat zij hun Business Class ‘First Class’ noemen. In deze cabine krijgt de passagier ongeveer 20 cm meer beenruimte dan in Economy en beschikt elke stoel over een 28 cm grootte scherm met vele entertainmentopties. Daarnaast kan je gebruikmaken van de WIFI aan boord en krijgt elke passagier oordopjes van het merk Billboard. Tot slot krijgt elke passagier persoonlijke service van een van de vele stewards/stewardessen aan boord.

De First Class van Delta Airlines wordt door hun ‘Delta One’ genoemd. Delta One is alleen beschikbaar in drie Airbus vliegtuigen. Delta One passagiers krijgen toegang tot de Sky Clubs, de speciale lounge waar men optimaal kan uitrusten voordat ze gaan boarden. Alle Delta One stoelen zijn volledig verstelbare stoelen en hebben bijna allemaal rechtstreeks toegang tot het gangpad. Daarnaast is er een verscheidenheid als het gaat om stoelstijl en zitruimte. Alle stoelen van Delta One hebben stopcontacten en USB-aansluitingen, evenals afstandsbedieningen voor de entertainmentschermen aan boord. Er is een breed scala aan films, tv-programma’s, audioprogramma’s en ook live-tv. Tot slot kan men ook genieten van diverse hoofdgerechten bereid door culinaire chefs en krijgen zij toiletartikelen van het merk Le Labo.

Etihad Airways, Midden-Oosten
Etihad Airways is een luchtvaartmaatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten en behoort niet tot een alliantie. Zij staan op zichzelf. Vele van ons associëren Etihad Airways met luxe vluchtcabines en terecht. De ervaring van Business Class begint al voordat je het vliegtuig betreedt. Zo worden passagiers opgehaald door een chauffeur in een Mercedes Benz en kunnen zij via de speciale Business Lounge van Etihad gaan boarden. Eenmaal aan boord wordt de passagier verwelkomd met een welkomdrankje en vindt de passagier zijn stoel die helemaal aangepast kan worden tot een bed. Voor kortere vluchten is het mogelijk om de stoel te verstellen tot een comfortabele ligstoel met veel beenruimte. Het eten kan gekozen worden van een á la carte menu waarbij je ook kan kiezen voor een all-day diner menu. Daarnaast krijgt elke passagier een gratis voorzieningenpakket met luxe toiletartikelen van het merk Acqua di Parma en kan er worden genoten van een uitgebreid entertainmentselectie met een bijbehorende ruisonderdrukkende koptelefoon.

First Class van Etihad is voor een groot deel hetzelfde als Business Class, maar op enkele vlakken kan de passagier genieten van meer luxe en service. Zo heeft de First Class een eigen First Lounge waar je je kan wassen, een drankje kan doen, naar de sauna kan gaan of kan gaan fitnessen. De stoelen worden door het personeel voor jou opgemaakt tot bed en elke zitplaats is voorzien van een eigen deur met meer ruimte, waardoor de passagiers als het ware hun eigen ‘woonkamer’ hebben en hen voorziet van totale privacy. Daarnaast kunnen alle passagiers die First Class vliegen gebruikmaken van de douche aan boord. De douche heeft een timer van 10 minuten en dat is ook exact de tijd die je hebt voor het douchen.

Singapore Airlines, Azië
Zoals de naam al zegt komt Singapore Airlines uit Singapore en het maakt onderdeel uit van de luchtvaartalliantie Star Alliance (hieronder vallen onder andere ook Lufthansa en Turkish Airlines). Singapore Airlines heeft naast de twee Economy classes ook drie luxere classes, namelijk: Business Class, First Class en Suites. De Business Class is alleen aanwezig in acht Airbus vliegtuigen. De nieuwste binnen deze Cabine Class is Business Class A380. In deze Class is het mogelijk om je stoel om te klappen tot een bed. Elke stoel heeft gevormde vleugels ter ondersteuning die tevens ook privacy bieden. De stoelen in het midden hebben elk ook een persoonlijke scheidingswand die omhooggetrokken kan worden. Daarnaast heeft elke stoel meerdere opslagmogelijkheden en een klein leeslampje die draait, verheldert en dimt. Ook beschikt elke stoel over een 18 cm HD-touchscreenmonitor met bijbehorende ruisonderdrukkende koptelefoon, waardoor men kan genieten van meer dan 1.000 entertainmentopties. Tot slot krijg je bij Business Class een keuze aan toiletartikelen van het merk Penhaligon’s en kan er worden genoten van een wereldklasse maaltijd bereid door een chef-kok.

De First Class van Singapore Airlines geeft je toegang tot The Private Room, een exclusieve First Class lounge aanwezig op Singapore’s Changi Airport. Ben je niet op het vliegveld van Singapore? Geen zorgen, want Singapore Airlines beschikt ook over partnerlounges over de hele wereld. De nieuwe Singapore Suites aan boord van de A380 zijn extravagant. Het heeft zes gesloten suites gerangschikt in een 1-1 lay-out. Een andere opstelling in de A380 is beschikbaar in een 1-2-1 opstelling met twaalf First Class stoelen. Alle stoelen kunnen ingeklapt worden tot bedden. De passagiers kunnen een week voor hun vlucht hun eigen persoonlijke chef-kok boeken en krijgen aan boord een voorzieningenpakket met toiletartikelen van het merk Lalique. Tot slot hebben de First Class passagiers ook toegang tot gratis WIFI.

British Airways, Europa
En allerlaatst hebben we British Airways, die voor vele van ons Europeanen bekend is. British Airways komt, je raad het al, uit het Verenigd Koninkrijk en behoort tot de alliantie Oneworld (waar onder andere ook Qatar Airways en Malaysia Airlines lid van zijn). Ook British Airways biedt zowel Business Class als First Class aan. Business Class bij British Airways beschikt over leren stoelen met 76,2 cm beenruimte wat zorgt voor de optimale beenruimte. Alle hoofdsteunen kunnen versteld worden en beschikken over LED verlichting, waardoor je tijdens de vlucht rustig kunt lezen. Het menu voor de Business Class bestaat uit een volledig Brits ontbijt, traditionele afternoon tea en een diner. Daarnaast kan men ook verschillende dranken nuttigen. Elke Business Class passagier krijgt tevens ook toegang tot de lounge, waar men ongestoord aan het werk kan.

Passagiers die First Class hebben geboekt, kunnen bij een aparte First Class check-in in London Heathrow inchecken en via de douane komen zij uit bij de First Wing waar de First Class Lounge zich bevindt. Hier kan je relaxen met een lekker drankje en wat te eten van de á la carte menu. Eenmaal in het vliegtuig nemen de passagiers plaats aan hun suites. Elke suite heeft een pluche stoel van 198 cm die omgevormd kan worden tot een bed met zijtafeltjes voor een gemakkelijke toegang. Daarnaast is er ook sprake van een opslagruimte en een privékast om een jas op te hangen of kleine spullen in op te bergen. Tot slot beschikt de First Class van British Airways, net als alle andere First Class cabines zoals die van Delta Airlines over ruisonderdrukkende koptelefoons, een scherm van 18 cm met diverse entertainmentopties en een voorzieningenpakket met toiletartikelen van het Britse merk Elemis.

Natuurlijk zijn er ook andere vliegtuigmaatschappijen die ook Business- en First Class aanbieden, waarbij de een nog luxer is dan de ander. Van de vier vliegmaatschappijen waarover ik je zojuist heb verteld, welke heeft jouw voorkeur?