Skip to main content

Indrukwekkende fjorden, kleurrijke houten huisjes en het noorderlicht zijn vast punten waar je aan denkt als je fantaseert over Noorwegen. Het is een prachtige bestemming met natuurlijke rijkdommen en een vriendelijke bevolking. Het land wil deze positieve aspecten natuurlijk behouden. De Noorse reisindustrie heeft toegezegd haar ecologische voetafdruk tegen 2030 met 50% te verminderen. In deze blog vertellen we welke acties Noorwegen onderneemt om te verduurzamen.

 

De kracht van water

De trein is een van de beste manieren om te reizen in Noorwegen. Je komt er niet alleen op veel plaatsen mee, het is ook nog eens milieuvriendelijk. Meer dan vijftien jaar lang reden de Noorse treinen al gedeeltelijk op waterkracht. Sinds 2022 heeft de beheerder van het Noorse spoornet, Bane Nor, besloten om volledig over te stappen op deze emissievrije vorm van energie. De waterkracht is afkomstig van de waterkrachtcentrales in het land. Daarmee heeft Noorwegen een flinke voorsprong gekregen op het gebied van duurzame treinreizen. Benieuwd naar hoe waterkracht gewonnen wordt? Ga dan eens langs Norwegian Museum of Hydro Power and Industry in Tyssedal.

 

Elektrisch rijden

Als je dacht dat Nederland al overspoeld raakt met elektrische voertuigen, dan moest je eens weten wat er in Noorwegen allemaal rijdt. In 2020 was 54% van de nieuw verkochte auto’s in Noorwegen volledig elektrisch. Hoe is het ze gelukt om zo’n hoog percentage te behalen? Ze streven ernaar dat in 2025 alle auto’s op elektriciteit of waterstof rijden en daarmee allemaal emissievrij zijn. Om dit doel te bereiken wordt de bevolking gestimuleerd om milieuvriendelijker te rijden. Er zijn lichte maatregelen geïntroduceerd, zoals subsidies. En ook zware maatregelen. Een van de zwaarste is dat de aanschaf van benzine- en dieselauto’s zwaar wordt belast. Als je een elektrische auto huurt, hoef je gelukkig niet ver te zoeken naar een oplaadpunt. Er zijn maar liefst 17.000 oplaadpunten waarvan 3300 snelladers. Stroom genoeg dus!

 

Duurzame steden

Toerisme heeft zo z’n voordelen, maar zoals velen van ons weten is dat het ook z’n uitdagingen heeft. Deze uitdagingen worden aangepakt door de inzet van het label Sustainable Destination. Dat is het enige label in de Noordse landen voor reisbestemmingen om aan te tonen dat ze zich inzetten voor de ontwikkeling van duurzamer toerisme. Bestemmingen die het label dragen zijn niet per definitie 100% duurzaam, maar ze zijn wel begonnen aan een langdurig proces van constante verbetering. Om de drie jaar worden de Sustainable Destinations beoordeeld. Voorbeelden van deze bestemmingen zijn Bergen, Rjukan en Suldal. Verder certificeren toeristische organisaties zich met het Green Travel label. Deze is te herkennen aan het ´groene grassprieten’ symbool. Handig om te weten als je op zoek bent naar eco-gecertificeerde alternatieven.

 

Lokale lekkernijen

Duurzaam eten betekent genieten van lokale lekkernijen. Met een van de langste kustlijnen, afwisselende landschappen en schone wateren, staat Noorwegen bekend om de verscheidenheid aan verse ingrediënten. Van bessen en kazen tot aan vis, schaal- en schelpdieren en alles ertussenin. Hun gerookte zalm en koningskrab ligt over de hele wereld in de schappen. De lokale gemeenschap adviseert om ze vers van de pers te proeven als je in Noorwegen bent. Daarnaast is het Noorse wild van wereldklasse. Eland, rendier, hert en korhoender zijn wat voorbeelden van Noorse specialiteiten die meer dan de moeite waard zijn om van te genieten.  En ben je avontuurlijk ingesteld? Probeer dan eens lutefisk, stokvis die behandeld is met water en loog of poltost, kaas die eruitziet als risotto of Schmalahove, schapenkop.

 

Addertje onder het gras

Zoals je nu misschien concludeert, doet Noorwegen erg zijn best om het land zoveel mogelijk te laten draaien op een verantwoorde manier. Tegelijkertijd staat de Noorse stad Stavanger bekend als een van de grootste olieproducenten ter wereld. Een opmerkelijke paradox dus…

 

Noorwegen zet zich actief in voor duurzaam toerisme. Hun elektrisch treinnetwerk zet een mooi standaard voor bereikbaarheid van bestemmingen. Lees ook onze blog over duurzame treinreizen.