Skip to main content

De trein wordt steeds vaker gebruikt als vervoersmiddel naar een bestemming in het buitenland. Zo worden bestemmingen van een zakenreis op minder dan 700 kilometer vanaf Nederland steeds vaker in combinatie met een treinticket geboekt. De belangrijkste reden waarom de trein steeds frequenter gebruikt wordt voor korte afstanden is doordat het een duurzamer alternatief is van het vliegtuig. Deze trend zal zich de komende jaren steeds verder doorzetten doordat de mogelijkheden en het aanbod steeds beter op elkaar afgestemd zal gaan worden. Ook het bewuster bezig zijn met het milieu vanuit de sector is een speerpunt. Zo is het in steeds meer landen niet meer mogelijk om vluchten die korter zijn dan 2,5 uur te boeken omdat de trein een relatief goed alternatief is voor de verplaatsing. In deze blog zullen er enkele bestemmingen uitgelicht worden die perfect met een directe verbinding met de trein te bereiken zijn voor de zakelijke reiziger.

 

Londen

De Eurostar vertrekt vier keer per dag met een rechtstreekse verbinding vanaf Amsterdam Centraal naar Londen St. Pancras International. De reis vanaf Amsterdam Centraal tot het hartje van Londen duurt ongeveer vier en half uur. Het is ook mogelijk om op Rotterdam Centraal in te stappen. Omdat het gaat om een reis naar buiten de Europese Unie is er een paspoortcontrole benodigd. Het inchecken is al mogelijk 90 minuten voor vertrek van de trein en is uiterlijk mogelijk tot 30 minuten voor het fluitsignaal van de conducteur. De uiteindelijke klasse van het ticket dat geboekt wordt, bepaalt wanneer er ingecheckt kan worden. Zo is het bij de duurste klasse, Business Premier, mogelijk om uiterlijk 20 minuten voor vertrek in te checken.

 

Frankrijk

10 maal per dag vertrekt de Thalys van Amsterdam Centraal naar Gare du Nord Paris. Parijs is het epicentrum van de Franse spoorwegen en is daarom de meest geschikte overstaplocatie naar andere bestemmingen binnen Frankrijk. Onderweg stopt de Thalys ook nog op Schiphol Airport, Rotterdam Centraal, Antwerpen Centraal en Brussel Zuid. In de weekenden vertrekt vanaf Amsterdam Centraal er 2 maal daags een Thalys met als eindbestemming Disneyland Parijs. In de zomermaanden vertrekt elke zaterdag één directe trein naar Marseille vanuit Amsterdam. Deze trein brengt je binnen 7 uur naar de zuidkust van Frankrijk. De merknaam Thalys zal in de loop van dit jaar wel verdwijnen en veranderen in Eurostar na de fusie met het gelijknamige spoorbedrijf.

 

België

Naast de Thalys is er nog een directe verbinding met België vanuit de randstad. Dit is de intercity Brussel. Deze trein vertrekt 16 keer per dag vanaf Amsterdam Centraal naar Brussel-Zuid. Onderweg in Nederland zijn er nog verschillende haltes waar gestopt wordt. Dit zijn Schiphol Airport, Rotterdam Centraal en Breda. In België zijn er ook nog andere plaatsen dan Brussel waar deze verbinding stopt. Zo kan er dus ook direct gereisd worden met Antwerpen en Mechelen. Vanaf onder andere Antwerpen en Brussel zijn er nog veel plaatsen in België relatief eenvoudig te bereiken met enkel één overstap. Vanaf de stations in Brussel en Antwerpen zijn er genoeg overstapmogelijkheden naar andere plaatsen binnen België.

 

Duitsland en Zwitserland

Vanaf Amsterdam Centraal vertrekt er 7 keer per dag de ICE naar Frankfurt, 1 maal per dag reist deze trein door naar Basel in Zwitserland. In Nederland is het ook nog mogelijk in te stappen in deze treinen op de stations Arnhem Centraal en Utrecht Centraal. In Duitsland is het mogelijk om met deze verbinding uit te stappen in Oberhausen, Duisburg, Düsseldorf en Keulen. De verbinding naar Basel biedt ook nog de mogelijkheid om uit te stappen in Mannheim, Karlsruhe, Offenburg en Freiburg. Ook vertrekt er vanaf Amsterdam Centraal de intercity Berlijn. Deze 6 uur durende verbinding halteert binnen Nederland nog op stations in Hilversum, Amersfoort, Deventer, Almelo en Hengelo.  In Duitsland heeft deze trein onder andere een connectie met de grote steden zoals Osnabrück en Hannover en eindigt in Berlijn.

 

Nachttreinen

Er vertrekken enkele nachttreinen vanuit Nederland naar Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië. De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB verzorgt de verbindingen vanuit Amsterdam naar Wenen, Innsbruck, München, Basel en Zürich. In Nederland stoppen deze nachttreinen ook in Utrecht en Arnhem. Langs de routes in Duitsland en Oostenrijk in Düsseldorf, Keulen, Frankfurt, Würzburg, Neurenberg, Wels, Wörgl, Jenbach, Mannheim en Karlsruhe. Vanuit Amsterdam, Amersfoort en Deventer is het mogelijk om met de nachttrein van GreenCityTrip naar Dresden en Praag te reizen. Deze verbinding vindt over het algemeen één keer per week plaats. De toekomstplannen van nachtelijke verbindingen met Nederland zien er rooskleurig uit. Zo is er het initiatief om een rechtstreekse verbinding op te starten met onder andere Barcelona.

 

Meer weten over een van duurzame bestemmingen die te bereiken zijn met de trein, lees dan ook de blog over Zwitserland.