Skip to main content

Kroatië staat bekend om zijn prachtige kustlijnen, meer dan 1200 eilanden en vele stranden, waardoor het een populaire zomervakantiebestemming is. Kroatië is daarentegen ook een fantastische winterbestemming, met een overvloed aan winteractiviteiten, skigebieden, kerstmarkten, festivals en carnavals om uit te kiezen. Kroatië is per vliegtuig relatief goed bereikbaar. In de winter biedt Ryanair vluchten van twee uur aan van Eindhoven naar Zagreb en KLM biedt vluchten van Amsterdam naar Zagreb en Spilt. Meer informatie over wat te doen in Kroatië vind je hieronder.

 

Skigebieden

Als we het over de winter hebben kunnen we skiën natuurlijk niet vergeten. Er zijn 3 belangrijke skigebieden waar je in de wintermaanden kan skiën in Kroatië. Ten noorden van Zagreb ligt Mèdvednica, met een hoogte van 1035 meter en 4 km piste. Bij de stad Rijeka ligt het skigebied Platak met een hoogte van 1363 meter en 5,5 km piste en dan is er nog Velika 954 meter hoogte en 4 km aan piste dat op de zuidelijke helling van de berg Papuk ligt. In het binnenland van Kroatië kan het een stuk kouder worden dan aan de kust waardoor er in deze gebieden regelmatig sneeuw valt.

 

Kerstmarkt in Zagreb

Zagreb wordt tijdens de winterperiodes volledig omgetoverd tot een kerststad. Het Ban Jelacic-plein is het middelpunt van de vieringen. Er zijn kraampjes met handgemaakte kerstcadeaus, traditionele hapjes en drankjes, kerstversieringen en een buitenijsbaan! Naast Zagreb zijn er nog tal van andere steden waar kerstmarkten worden gehouden, maar die van Zagreb is de bekendste.

 

 

Wintercarnaval in Rejika

In februari wordt in heel Kroatië het wintercarnaval gevierd. Rijeka organiseert het grootste en meest bekende carnaval. Dit is al zo sinds de negentiende eeuw, toen Rijeka nog deel uitmaakte van het Habsburgse rijk. Het carnaval in Rijeka werd bijgewoond door Oostenrijkse en Hongaarse aristocratie, Russische prinsessen, Duitse baronnen, graven en gravin uit heel Europa. Elk jaar wonen meer dan 20.000 mensen de parades, gemaskerd bals en straatfeesten van Rijeka bij.

 

 

De bevroren Plitvice meren

In de zomer zijn de Plitvicemeren een van de drukste toeristische bestemmingen in Kroatië. De 16 meren en 90 watervallen hebben in de zomer een mooie smaragdgroene tint en zijn voor veel bezoekers een hoogtepunt van Kroatië. In de winter zijn de Plitvicemeren nog mooier! De meren zijn dan volledig bevroren, de hoge bomen zijn bedekt met sneeuw en de watervallen vormen enorme ijspegels. Doordat de Plitvice meren in het heuvelachtige hart van Kroatië liggen, zijn de winters hier kouder dan in de rest van het land.

 

 

Dubrovnik winter festival

Dubrovnik is de plek om te bezoeken als je de winter of kerst wilt doorbrengen in een minder drukke stad met fantastische festiviteiten. Het 40-daagse Winterfestival wordt elk jaar de hele winter in Dubrovnik gehouden. Het oude stadscentrum bruist van kerststallen, kerstspellen en kraampjes met kerstcadeaus en traditionele gerechten. Tijdens dit 40 dagen durende winterfestival worden door de hele stad vele concerten en theateracts gehouden.

 

 

Wintercarnaval in Rejika foto: https://croatia4travel.com/winter-events/

Winterfestival foto: Dubrovnik Winter Festival (croatia.hr)

Kerstmarkt in Zagreb foto: Advent in Zagreb (croatia.hr)