Skip to main content

Na een drukke periode en veel binnen zitten is het heel fijn om lekker te genieten van onze prachtige Nederlandse natuur. Deze week zes natuurgebieden ter inspiratie voor een dagje wandelen, fietsen of om lekker te relaxen.

De Veluwe

De Veluwe in Gelderland is uitstekend om te wandelen en te fietsen, is grotendeel bebost en bestaat overwegend uit loofbos en naaldbos. Met ongeveer 1.000 km² is dit het grootste natuurgebied van Nederland. Er lopen hier tientallen beekjes en er liggen veel heidevelden. De zandverstuivingen zijn heel waardevol omdat ze in de rest van Europa zeldzaam zijn geworden. In dit uitgestrekte beschermde natuurgebied kom je als je geluk hebt misschien één van de Nederlandse big five tegen, zoals de edelhert of wilde zwijn.

Vinkeveense Plassen

Uitgestrekt en rustig, onder de rook van Amsterdam ligt een prachtig en veelzijdig natuur- en watersportgebied. Langs het water zijn er veel recreatievoorzieningen aanwezig; jachthavens met aanlegplaatsen, water- en stroomvoorzieningen, douches en restaurants. Hier kan je terecht om te varen, zwemmen en kanoën. Voor de kano’s en fluisterboten zijn een aantal routes uitgezet om het gebied op een leuke manier te verkennen!

De Biesbosch

Dit uitgestrekte en waterrijke natuurgebied in zowel Noord-Brabant en Zuid-Holland is een beschermd gebied en ideaal voor een weekendje weg om te wandelen, fietsen, kanoën, vissen, zwemmen, paardrijden, vogelen of om bevers te spotten! Kenmerkend zijn de zoetwatergetijden, kreken en wilgenvloedbossen.

Utrechtse Heuvelrug

In dit bosrijke Nationale Park zijn stuwwallen, heidevelden, stuifzanden en uiterwaarden. De Utrechtse Heuvelrug is met een oppervlakte van ongeveer 23 000 hectare op de Veluwe na het grootste bosgebied in Nederland. In dit beschermde park leeft onder andere de zeldzame boommarter. Een heel fijn gebied om lekker doorheen te wandelen of te fietsen.

De Waddenzee

De Waddenzee staat terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit prachtige natuurgebied is waardevol en vol met prachtige planten en dieren zoals zeehonden, vogels en schelpen. Een prachtige locatie om een dagje te relaxen en van de natuur te genieten.

Limburg

Limburg heeft prachtige, heuvelachtige landschappen met de op Frankrijk lijkende Geuldal en het Bergerbos, waar je nog middeleeuwse restanten kunt bewonderen. In midden Limburg liggen de Maasplassen, die samen het grootste aaneengesloten watersportgebied vormen. Hier kan je terecht om te relaxen op het strand, om te watersporten of om lekker uit te waaien. Op de Louwberg ten zuiden van Maastricht ligt het monumentale 15e -eeuwse Apostelhoeve. Hier waan je je in Frankrijk, terwijl je gewoon in Nederland bent! Op het Heuvelland in Zuid-Limburg geniet je van een prachtig panorama, dit landschap is niet voor niets met vijf sterren bekroond.