Skip to main content

Over een paar dagen is het kerst! Dit jaar ziet het er wat anders uit dan andere jaren. Maar ook deze kerst is het de tijd waar familie bij elkaar komt. In Nederland vieren wij kerst vooral met het gezin of familie. In de meeste woonkamers staat een kerstboom. Bij sommige gezinnen liggen onder de kerstboom cadeautjes en sommige mensen gaan op kerstavond naar de kerk. Maar hoe wordt kerst gevierd wereldwijd? Wat voor kersttradities zijn er en waarom? Daar lees je hieronder meer over.

128 dagen kerst!

128! Ja dat leest je goed. Kerst duur ongeveer 4 maanden in de Filipijnen. De Filipijnen is een katholiek land en kerst wordt daar serieus genomen. Het is daar niet zomaar kerst maar het is gewoon een kerstseizoen. Het kerstseizoen begint 1 september en eindigt op 6 januari. In augustus liggen de kerstartikelen al klaar in de winkel zodat ze in september kunnen beginnen. De versiering is meestal over de top. Je ziet de arrenslee en sneeuw, maar het wordt niet echt kouder dan 20 graden Celsius in de Filipijn.

Niet 25 december maar 7 januari en 8 januari

De Russisch, Servisch en Georgisch orthodoxe kerk viert op 7 en 8 januari kerst. De andere orthodoxe kerken (zoals de Griekse, Bulgaarse en Roemeense) vieren kerst gewoon op 25 december. De oosters orthodoxen kerken houden zich aan de Juliaanse kalender. Die loopt 13 dagen achter daarom vieren zij kerst later. Vasten is ook een belangrijk onderdeel voor de orthodoxe kerk. 40 dagen voor kerst is de vastentijd en eten ze geen vlees. De periode eindigt op 6 januari. Als de eerste ster aan de hemel verschijnt,  staat dat symbool voor de geboorte van Jezus. Na het verschijnen van het ster gaan de gelovigen naar de kerk om een mis bij te wonen.

Niet de kerstman maar het kerstkind

We kennen – door o.a. de Amerikaanse films – allemaal het verhaal van de kerstman die op kerstavond op zijn slee de kerstcadeaus komt brengen. En om hem te bedanken zet je glaasje melk en koekjes voor hem neer. Maar in sommige landen brengt niet de kerstman de cadeaus maar het kerstkind ook wel Das Kristkindl genoemd. In Oostenrijk, Zwitserland, Zuid- en West-Duitsland, Tsjechië, Kroatië ect wordt het kerstkind gezien als een kerstcadeau-brenger. Het is een soort incarnatie van Jezus volgens traditie verschijnt het kerstkind op kerstavond.

Met de rolschaats naar de kerk

Rolschaatsen is leuk en kerst vieren is ook geweldig. Waarom deze niet combineren? Dat kan! In Venezuela in de stad Caracas gaan jong en oud samen voor kerst in een groep naar de ochtendmis maar ze gaan niet lopen nee dat doen ze niet ze gaan met de rolschaatsen naar de kerk. Delen van de stad wordt afgezet zodat mensen veilig naar de kerk kunnen skaten.

Waarom Tweede kerstdag?

Sommige landen vieren eerste en tweede kerstdag. Maar waar komt de tweede kerstdag vandaan? Hier in Nederland vieren wij tweede kerstdag en in Engeland wordt het Boxing Day genoemd en in Ierland vieren ze St. Stephens Day. In Amerika kennen ze tweede kerstdag niet. Op eerste kerstdag vieren wij de geboorte van Jezus Christus. Tweede kerstdag vieren wij in principe niets.

Met de opkomst van het christendom werden veel heidense tradities die al bestonden door de kerk omgezet naar katholieke feestdagen. Hierdoor ontstond er ook de kersttijd vanuit het Germaanse joelfeest. Dit was de periode tussen 25 december en 6 januari.

Elke dag stond in het teken van een heilige. De eerste dag werd dan de geboorte van Jezus gevierd. De tweede kerstdag stond in de teken van Sint Stefanus, de eerste martelaar van het Christendom. In Ierland vieren ze op 26 december nog steeds St. Stephens’s Day. 6 januari stond in het teken van de drie koningen. De viering van kerst werd geleidelijk weer ingeperkt van 12 naar 4 en later naar 2 dagen. De viering van driekoningen is ook gebleven.

In Groot-Brittannië ontstond op 26 december een traditie die later Boxing Day werd genoemd. De naam is afgeleid van het wordt doos (Box) die edelen aan hun dienaren gaven om naar huis mee te nemen. Op eerste kerstdag moest ze werken en als beloning gaven edelen hun dienaren de dag na kerst vrij.