Skip to main content

Er zijn vele beroemde componisten van over de hele wereld. Iedereen kan er vast wel tenminste 1 opnoemen. Heel wat beroemde componisten komen uit Duitsland. In deze blog onze top 3 componisten uit Duitsland die van grote invloed zijn geweest op de klassiek muziek. We vertellen meer over hun geboorteplaatsen en wat je daar nu zoal kunt doen.

Johann Sebastian Bach

upload.wikimedia.org

Johann Sebastian werd op 21 maart 1685 geboren in Eisenach, in het hertogdom Saksen-Eisenach. Hij is vooral bekend als componist, dirigent, organist en violist van Barokmuziek. Hij is op 28 juli 1750 overleden en is 65 jaar geworden. Bach kreeg de status als een van de beste componisten in de wereld pas in de negentiende eeuw. In de tijd van Bach stond hij bekend als virtuoos organist en hij was in dienst van de adel of de kerk.  Bach heeft veel muziek gecomponeerd omdat hij veel liedjes schreef voor de kerk. Bach improviseerde vaak als hij in de kerk speelde. Helaas zijn die orgelstukken niet opgeschreven. Bach had 20 kinderen waarvan 9 het hebben overleefd. Hij had talentvolle zonen die ook componist zijn geworden. Hun namen zijn Johann Christian, Carl Phillipp Emanuel en Wilhelm Friedemann. Bach had vaak wisselende opdrachtgevers binnen de kerk en de adel en dat kon problemen veroorzaken. Bach kon namelijk opvliegend en koppig zijn. Later in zijn leven ging Bachs gezondheid achteruit en hij werd volledig blind na een mislukte oogoperatie. Bach zijn beste stuk was volgens velen Mis in b-klein ‘Hohe Messe’ (Hoge Miss).

Eisenach

Eisenach is een stad in het westen van de Duitse deelstaat Thüringen. Eisenach staat bekend om als de geboorteplaats van Johann Sebastian Bach en ook om de autoproductie. Er zijn wel mooie en interessante bezienswaardigheden te zien en hou jij ook van geschiedenis deze stad biedt het ook aan. Natuurlijk kun je hier het Bachhuis bekijken waar je leert over de levensloop van Bach. Daarnaast is er een museum die zich wijdt aan de componist Richard Wagner en de dichter Fritz Reuter. Wat ook leuk is om te bezoeken is de Wartburg, een kasteel op een 441 m hoge heuvel boven de stad in Thüringen. De Wartburg werd in de 11e eeuw gesticht en is het enige kasteel in Duitsland dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Wil je meer in een groen omgeving zijn dan hebt je prachtige wandel- en fietsroutes. Vanuit Eisenach zou je naar het Hainich National Park kunnen gaan. Het is een half uur fietsen. Hainich is een van de weinige inheemse beukbossen in Europa en staat ook op de UNCESCO Werelderfgoedlijst.

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven werd op 16 december 1770 geboren in Bonn. Hij is op 26 maart 1827 overleden en is 56 jaar geworden. Beethoven kwam uit een muzikale familie. Zijn vader was een keurvorstelijk tenorzanger. Zijn opa Lodewijk van Beethoven was in 1773 vanuit Mechelen naar Bonn verhuisd om daar hofzanger te worden. Beethoven had niet altijd een makkelijke jeugd gehad. Het gezin waar hij opgeroeid was arm. In zijn jeugd in 1779 volgde Beethoven al muzieklessen waardoor hij in aanmerking kwam met de muziek van Bach, Haydn en Mozart. Rond 1787, tijdens de Patriottentijd, begon hij met componeren en trad hij ook op voor de Nederlandse erfstadhouder Prins Willem V van Oranje-Nassau. Beethoven heeft een groot deel van zijn leven in Wenen gewoond. Later in zijn leven werd Beethoven dover en dover maar schreef nog steeds geweldige stukken. Het bekendste stuk dat Beethoven heeft geschreven is waarschijnlijk toch wel de Negende symfonie, hij heeft deze symfonie eind 1823 of begin 1824 schreven toen hij al volledig doof was. Beethoven laatste werk was Wir irren allesamt WoO (We hebben het allemaal mis WoO). Het is natuurlijk niet 100% zeker want wij kunnen het niet meer achterhalen maar Ludwig van Beethoven laatste worden waren: “Schade, schade, zu spät “(“Jammer, te laat”).

Bonn

Beethoven kwam uit Bonn. Voor een stedentrip in Duitsland is Bonn een verassende bestemming. Bon ligt aan de rivier de Rijn en was de hoofdstad van het voormalige West-Duitsland. Bonn heeft meer te bieden dan de meeste mensen denken. Je kan een leuke fietstocht maken want het stad zit vol met indrukwekkende kastelen en ook prachtige heuvels. De binnenstad is compact en prima om lopend te verkennen. Bezoek het Beethoven Haus en leer je alles over het leven van Beethoven. Bekijk het Altes Rathaus. Dit stadshuis is in de 18e eeuw gebouwd in rococostijl. En vergeet de Münster van Bonn niet te bezoeken. De belangrijkste kerk van de stad met een hoge vieringtoren van ruim 82 meter hoog. Zeer indrukwekkend om te zien! Als je wat buiten de stad wilt doen, kun je in de regio van Bonn heerlijke wijnen proeven. Ben je een wijnliefhebber én een fietsliefhebber? Dan is dit helemaal een goede combinatie. De wijnregio van Bonn is gemakkelijk per fiets te bereiken.

Richard Wagner

Wilhelm Richard Wagner werd geboren op 22 mei 1813 in Leipzig. Hij is overleden op 13 februari 1883 en is 69 jaar geworden. Wat Wagner speciaal maakt is dat hij een vernieuwer was in de muziek in zijn tijd. Hij schreef harmonieën die mensen uit zijn tijd niet durfden te proberen. Hij kwam bijvoorbeeld met het idee van Leitmotiv, een thema dat steeds terugkeert als in de tekst of op het toneel een bepaalde figuur, gedachte of voorwerp verschijnt.

Wagner was meer geïnteresseerd in theatermuziek en opera. Hij haalde zijn inspiratie uit de mythologie. Wagner had de ambitie om toneelschrijver te worden. In 1834 begon Wagner als dirigent bij een reizend theatergezelschap. De muziek van Beethoven had invloed op hem maar Wagner is beroemd geworden door zijn opera stukken. Hij schreef opera’s die bijna niks leken op wat er in zijn tijd werd geschreven. Hij heeft de opera Der Fliegende Holländer (De Vliegende Hollander) geschreven.

Wagner was geen natuurtalent, volgens zijn pianoleraar mishandelde hij de piano.

Leipzig

Leipzig is ideaal voor een korte trip naar Duitsland. Het is een van de grootste steden van de voormalige DDR en lijkt qua sfeer op Berlijn. Ook al heeft de stad niet zulke beste tijden gekend, denk aan de verwoestingen tijdens WOII en de stilstand in de DDR-tijd. Nu is de stad omgetoverd tot een hippe plek waar je het verleden en het heden terug kan zien. Als je geïnteresseerd bent in muziek en kunst dan ben je hier bij het juiste adres. Je hebt het Mendelssohn Haus, het Bach Museum of het Robert Schumann Haus. Het oude stadhuis in Leipzig wordt als een van de belangrijkste gebouwen uit de Renaissance beschouwd. Wat ook leuk is om te zien is de oude Baumwollspinnerei in de wijk Neulindenau die opgericht is in 1884. Het is een terrein waar kunstenaars werken en wonen. Je kunt een rondleiding krijgen over het complex. Wat ook een bezoek waard is, is  Völkerschlachtdenkmal, een van de grootste monumenten van Europa. Het herdenkt de Slag van Leipzig in 1813, waarin de Duitsers, Oostenrijkers, Russen, Zweden en Pruisen tegenover het leger van Napoleon stonden.