Skip to main content

Met de trein op reis gaan wordt steeds populairder. De treinen worden sneller en comfortabeler en je komt op plekken die voor auto’s niet bereikbaar zijn. Iedereen heeft zijn eigen beweegreden om met de trein te reizen; om te reizen voor zaken, vanuit klimaatoverwegingen of soms als vakantie. Ook de stations waar je uitstapt zijn soms al een toeristische trekpleister an sich. Van een station versierd met azulejos tot een heuse tropische tuin in het station, je vindt treinstations in alle vormen en maten. In deze blog lichten wij een aantal bijzondere treinstations in Europa voor je uit.

Station São Bento, Porto

Het station São Bento is een kopstation in de Portugese stad Porto. Het is naast een toeristische trekpleister, een van de belangrijkste treinstations van de stad en ligt midden in het centrum. Het is vernoemd naar het klooster São Bento de Avé-Maria, dat op de plaats van het tegenwoordige station stond. In de stationshal zijn alle muren verfraaid met de bekende Portugese tegels, azulejos. Op de tegels staan oude ambachten en militaire gebeurtenissen uit de geschiedenis van Noord-Portugal afgebeeld. Het station telt maar liefst 20.000 van deze beschilderde tegels. Ook als je niet met de trein gaat, is het treinstation São Bento een bezoek waard. De toegang is gratis.

Station Atocha, Madrid

Station Atocha is het oudste, grootste en belangrijkste station van de Spaanse hoofdstad Madrid. Het treinstation is vernoemd naar de nabijgelegen koninklijke basiliek Nuestra Señora de Atocha. Het staat bekend om de ruim 4000 vierkante meter grote tropische tuin die is gevestigd in een oude stationshal. De tuin beschikt over meer dan 7000 planten van 260 verschillende soorten en heeft een aantal bijzondere en tropische diersoorten, waaronder schildpadden en vissen. In de zomermaanden kan de temperatuur onder het glazen dak flink oplopen. Om verkoeling te bieden zijn er honderden kleine sprinklers geïnstalleerd die regelmatig sproeien, waardoor het op een echte tropische tuin lijkt. Ook vind je in het station vele cafés, restaurants en zelfs een nachtclub.

Estación del Norte, Valencia

Estación del Norte is het belangrijkste spoorwegstation van de Spaanse stad Valencia. Het station bevindt zich naast het bekende Plaza de Toros (oude stierenvechtersarena) en de metrohalte Xàtiva. Hoewel de naam ‘Estación del Norte’ anders doet vermoeden, ligt het station ten zuiden van het stadscentrum. Zowel de binnen- als buitenkant is een bezoek waard. Op de gevel zijn bloemen, sinaasappels en oranjebloesem te zien, geïnspireerd door de Valenciaanse landbouw. Ook de kleuren uit het Valenciaanse stadswapen worden herhaaldelijk afgebeeld. Bovenop het gebouw is een arend neergestreken, die symbool staat voor de snelheid. Het interieur is een combinatie van hout, glas, marmer, metaal en keramiek. Het vele keramiek binnenin valt op. Deze kunstwerken heten trencadis en versieren onder andere pilaren en delen van het plafond. Leuk om te weten is dat er binnen op de wanden in allerlei verschillende talen ‘goede reis’ is geschreven in mozaïek.

Station Milano Centrale, Milaan

Station Milano Centrale is het centraal station van de Italiaanse stad Milaan en ligt aan de rand van de binnenstad. Hoewel het niet meer het grootste station van Europa is, is het nog steeds kolossaal. De beroemde Milanese Dom kan er twee keer in en onder de overkapping passen tien voetbalvelden. Het stationsgebouw is voorzien van symbolen die macht en kracht uitstralen. Op de daken staan bombastische beelden van gespierde dieren uit de mythologie: gevleugelde paarden en leeuwen, stieren en adelaars. Op de hoeken van de gevels zijn fasces aangebracht, bundels takken om een bijl gebonden die in de Romeinse tijd symbool stonden voor krachtenbundeling en autoriteit.

Station London St Pancras International, Londen

Station London St Pancras International is een van de grootste kopstations in Londen. Sinds november 2007 is het het Londense beginpunt van de Eurostar, de hogesnelheidsverbinding door de Kanaaltunnel. Het station is rond 1860 in een uitgesproken victoriaanse stijl gebouwd en staat tussen het nieuwe gebouw van de British Library en station London King’s Cross. Het station, waar 20 jaar aan gebouw werd, beschikt over enorme hallen en biedt ook tal van restaurants, winkels en bars. Ook figureerde het in de film ‘Harry Potter and the Chamber of Secrets‘. In de film start bij de gevel van dit neo-gothische station de rit van Harry en zijn vriend Ron in de vliegende auto van de familie Wemel.

Leipzig Hauptbahnhof, Leipzig

Leipzig Hauptbahnhof is een spoorwegstation in Leipzig en is het grootste kopstation van Europa. Er zijn ongeveer 150.000 reizigers per dag. Dit imposante bouwwerk, illustreert meteen al een zekere grootsheid van de stad. Bijzonder aan dit station is dat er twee ontvangsthallen, twee klokken aan de voorgevel en twee grote wachtruimten zijn. Dit zijn restanten van een Saksische-Pruisische spoorwegoorlog, die resulteerde in een tweedeling van het gebouw in een westelijk-Pruisisch deel en een oostelijk-Saksisch deel. Na een grondige restauratie is het zelfs nog grootster geworden doordat er een modern winkelparadijs van drie etages in werd ondergebracht. Het station werd in de Tweede Wereldoorlog bij meerdere bombardementen beschadigd.