Skip to main content

Bijna elke grote stad kent er wel minimaal een, een stadsplein. Vaak vormen zij het middelpunt van de stad. Het is dé plek waar lokale bewoners en bezoekers samenkomen en elkaar ontmoeten. Waar mensen kunnen ontspannen op een bankje of terrasje, waar gewinkeld kan worden of cultuur kan worden opgesnoven. Kortom een uitstekende plek voor een pauze tijdens jouw citytrip. Wij zetten vijf mooie pleinen om te bezichtigen in Europa voor je op een rijtje.

Piazza di Spagna (Spaanse Trappen), Rome

De Spaanse Trappen verbinden de Piazza di Spagna met de Pincio-heuvel, en voeren naar de 16e-eeuwse kerk Trinità dei Monti. Ze worden gerekend tot de mooiste voorbeelden van de late barok in Rome. De Spaanse trappen zijn vernoemd naar het plein waar ze aan gelegen zijn, Piazza di Spagna, waar ook de de Spaanse ambassade begin 17e eeuw gevestigd was. De naamgeving is wat verwarrend, aangezien de trappen werden gebouwd in opdracht van de Fransen. De officiële naam is dan ook niet Spaanse Trappen, maar Scalinata della Trinità dei Monti (de trappen van de Trinità dei Monti).

De Spaanse Trappen zijn een van de hoogtepunten van Rome en vormen samen met de Trevifontein het gezicht van de stad. Het is een geliefde ontmoetingsplek voor de Romeinen en toeristen om even lekker te relaxen en te genieten van het uitzicht op de eeuwige stad. Ook zitten er vaak meerdere kunstenaars op de traptreden te tekenen of te schilderen.

In een groot aantal films zijn de iconische trappen ook niet onopgemerkt gebleven. Zo kwamen ze volop in beeld in de film Roman Holiday met Audrey Hepburn en Gregory Peck en waren ze o.a. te zien in When in Rome en To Rome with Love.

Wist je dat?

  • De trappen uit 135 treden bestaan, welke onderbroken worden door drie losse terrassen verwijzend naar de Heilige drie-eenheid (Trinità)
  • In het voorjaar de trappen bedolven worden onder duizenden paarse azalea bloemen, evenals op 8 december wanneer de paus traditioneel een bloemenhulde brengt aan het Mariabeeld dat zich aan de voet van de trappen bevindt.
  • Je de Franse kloosterkerk Trinità dei Monti bovenaan de trappen gratis kunt bezoeken, waar je o.a. een aantal imposante muurschilderingen treft.

Oude Stadsplein, Praag

Het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí) is een plein in het stadsdeel Oude Stad van de Tsjechische hoofdstad Praag. Het plein ligt tussen een voormalige paardenmarkt, Wenceslausplein, en de welbekende Karelsbrug. Het wordt omgeven door mooie huizen en enkele van de beste bezienswaardigheden van Praag.

Het Oude Stadsplein van Praag is vooral rond Kerstmis, Pasen en in de zomer een centrum van gezelligheid. Je kunt uitstekend eten in een relaxte sfeer en luisteren naar leuke straatmuzikanten. Gelegen aan het plein is het Oude Raadhuis. Aan de gevel bevindt zich de Astronomische klok, die niet alleen de tijd maar ook de dagen en de maanstand aangeeft. Elk uur gaan er twee kleine deuren open en komt Jezus tevoorschijn gevolgd door zijn apostelen. Een skelet (dat de dood voorstelt) houdt een zandloper vast en luidt de klok. Na de klokslagen kraait er een gouden haan.

Wist je dat?

  • De Astronomische klok niet alleen te bewonderen is in Praag, maar ook duizenden kilometers verderop, in Seoul. Daar is een replica gebouwd die wordt gebruikt als restaurant en expositiecentrum.

Rode Plein, Moskou

Het Rode Plein is een bekend plein in het midden van de Russische hoofdstad, Moskou. Het plein is ca. 330 meter lang en 75 meter breed. Naast het hart van Moskou zien veel Russen het plein als het hart van hun land. Dit vanwege de historische paleizen en kathedralen die aan – of in de buurt van -het plein liggen. Ook het Kremlin van Moskou, waar de regering zetelt, ligt aan het plein.

Het centrale plein vormt de perfecte uitvalsbasis om vele bezienswaardigheden te bezoeken. Je vindt er de Basiliuskathedraal, die met haar rode gevels en kleurrijke koepels een van de meest iconische bouwwerken langs het Rode Plein is. Het Nationaal Historisch Museum biedt een kijkje in de geschiedenis van Rusland en heeft een bijzondere collectie van oude manuscripten, munten en opgravingen. Voor de shopliefhebbers is er het reusachtige GUM warenhuis. Je zult versteld staan van de prachtige klassieke elementen en de overdadige versieringen die je eerder zou verwachten in een statig paleis of museum. De straten zijn overdekt met een grote glazen overkapping, dus ook met slecht weer kun je hier prima winkelen.

Wist je dat?

  • Het Rode Plein samen met het Kremlin sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, maar in 2012 dreigde van de lijst gehaald te worden vanwege verbouwingen zonder overleg binnen het monument.
  • De woorden mooi en rood in het oude Russisch gelijk waren aan elkaar. Men noemde het plein daarom het Mooie Plein, naar de kathedraal. In het moderne Russisch kwam er een ander woord voor mooi, waardoor het plein sindsdien het Rode Plein heet.

Grote Markt, Krakau

De Grote Markt is het centrale plein van Krakau. Met een oppervlakte van ca. 40.000 vierkante meter is het vierkantvormige plein een van de grootste middeleeuwse pleinen in Europa. Het plein is het middelpunt van de oude binnenstad en is omgeven door paleizen, kerken en historische burgerwoningen. Midden op het plein staat de lakenhal van Krakau: Sukiennice. Hierdoor straalt het plein toch een knusse en gezellige sfeer uit. In de bloeitijd was Sukiennice een centrum voor internationale handel.

Het grote marktplein is niet te missen als je een bezoek brengt aan Krakau. De eenzame toren, die nog is overgebleven van het afgebroken stadhuis, is een van de bekende bouwwerken op het plein. Ook het meest herkenbare gebouw van Polen, de Mariakerk, staat aan het plein. Vanuit de hoogste van de twee torens klinkt elk uur het onmiskenbare trompetdeuntje. Tussen de Mariakerk en de Lakenhallen vind je het standbeeld van Adam Mickiewicz, de bekendste dichter van het land.

Verder zijn er rondom het plein gezellige restaurants en cafés waar je alle bedrijvigheid aan je voorbij ziet trekken. Zo rijden sprookjesachtige koetsen af en aan, doen straatartiesten en levende standbeelden hun kunstje en vliegen de in Krakau geliefde duiven hun rondjes.

Wist je dat?

  • ‘s Winters het plein het toneel is van de kerstmarkt en het nieuwjaarsfeest. In de warmere maanden is er ook geregeld een markt te vinden met lokaal handwerk, Poolse gerechten en snacks, drinken, live muziek en cadeaus.

Place De La Concorde, Parijs

Place De La Concorde (‘Eendrachtsplein’) is een historisch plein in het 8e arrondissement van het centrum in Parijs. Architect Ange-Jacques Gabriel ontwierp het plein in 1755 in de vorm van een open achthoek. Het werd toen genoemd naar de Franse koning Lodewijk XV. Op elk van deze acht hoeken is een beeld te zien. Elk beeld representeert een van de grootste Franse steden: Lille, Strassbourg, Lyon, Marseille, Bordeaux, Nantes, Brest en Rouen.

Het plein wordt vooral herkend aan de twee grote fonteinen, geïnspireerd door de monumentale fonteinen op het Piazza Navona in Rome, die elk aan een zijde van de obelisk te vinden zijn. In het midden van de twee fonteinen vind je de Naald van Cleopatra. Dit is de naam van de obelisk op het Place De La Concorde. Fontaine des Mers (de zuidelijke fontein) representeert de maritieme handel en industrie van Frankrijk. Fontaine de la Concorde (de noordelijke fontein) representeert de scheepvaart en handel op de rivieren van Frankrijk.

Wist je dat?

  • Het grote reuzenrad op het Place De La Concorde het grootste transportabele reuzenrad in Europa is. Het werd speciaal gebouwd voor de millenniumviering in Parijs en heeft sindsdien in andere steden gestaan waaronder Amsterdam.
  • Place De La Concorde in de loop der tijden een aantal keer een nieuwe naam heeft gekregen. Tijdens de Franse Revolutie heette het plein toepasselijk ‘Place de la Révolution’.
  • Een aantal bekende personen tijdens de Franse Revolutie op het plein geëxecuteerd zijn, waaronder koning Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie Antoinette.

Dit is slechts een greep uit alle prachtige pleinen die zich in Europa bevinden. We hopen dat we je hebben kunnen inspireren en dat we snel weer mogen genieten van al het schoon dat de wereld te bieden heeft.