Skip to main content

In deze feestelijke tijd van het jaar zijn er maar weinig ervaringen die de magie van Kerstmis zo goed overbrengen als een treinreis door schitterende landschappen. Terwijl de winterse kou in de lucht hangt en de feestdagen naderen, bieden kerstsfeer treinen een unieke manier om het seizoen te vieren. In deze blog laten we je vijf treinritten zien die de kerstsfeer op onvergetelijke manier tot leven brengen. Van fonkelende lichtjes en besneeuwde landschappen tot ontmoetingen met de kerstman zelf, deze treinen beloven een onvergetelijke ervaring voor jong en oud.

 

Trein van Licht, Devon, Verenigd Koninkrijk

In het zuidwesten van Engeland vind je de “Trein van Licht” die reizigers alleen in de kerstperiode door het landschap van Devon meeneemt. Deze unieke treinrit, georganiseerd door de Dartmouth Steam Railway en River Boat Company, brengt de kerstsfeer tot leven met lichtjes in en langs de buitenkant van de trein en feestelijke versieringen op de route. De reis begint in Queen’s Park Station in Paignton, waar passagiers in een vintage treinwagons stappen voor een leuke heen-en-weer rit naar Kingswear. De trein rijdt door de  Greenway-tunnel en neemt de passagiers mee naar een bos dat verlicht wordt door kerstlichtjes en leuke kerstversieringen. De reis eindigt met het uitzicht op de lichtjes van Dartmouth die gereflecteerd worden in de rivier de Dart.

Ferrovia dei Parchi, Abruzzo, Italië

De historische “Ferrovia dei Parchi” biedt het hele jaar door prachtige treinreizen door de bergen en kloven van de Italiaanse regio Abruzzo. Tijdens het kerstseizoen is dit de perfecte manier om naar kerstmarkten in steden als Sulmona, Roccaraso en Campo di Giove te reizen. Je kunt een arrangement boeken, inclusief accommodatie in Sulmona, ontbijt, diner en een rondleiding door het historische centrum.

Het programma biedt drie dagen vol kerstsfeer. Bij aankomst op de eerste dag bezoek je de stad Sulmona en geniet je van een proeverij van heerlijke lokale lekkernijen. De volgende dag begint de historische treinreis van Sulmona naar Roccaraso. Als je bij Roccaraso aankomt, bevind je je slechts enkele minuten lopen van het stadscentrum, dat feestelijk is versierd is. Er is hier een kerstmarkt, je kunt hier schaatsen of je kunt met de stoeltjeslift naar de berghut Colle Belisario, wat de winterse beleving compleet maakt. Vervolgens zet de treinreis zich voort naar Campo di Giove, waar nog meer kerstmarkten wachten om ontdekt te worden. Na deze avonturen keer je voldaan terug naar Sulmona.

Santa Claus Express, Helsinki, Finland

De Santa Claus Express, onderdeel van de Eurail Pass, is een nachtelijke treinreis van Helsinki naar Lapland. Gedurende 14 uur biedt deze trein prachtige uitzichten op de met sneeuw bedekte bergen van Finland. De reis stopt in Rovaniemi, de ‘officiële woonplaats van de Kerstman’, waar kinderen hun brieven kunnen achterlaten in het Santa Park. In Rovaniemi zijn verschillende kerstgerelateerde activiteiten beschikbaar, zoals een bezoek aan een elvenschool, rendierrijden en sneeuwscootersafari’s. De stad is prachtig versierd met kerstbomen en rendieren, waardoor je je in een winterwonderland waant.

De Santa Claus Express is een comfortabele manier om naar Lapland te reizen, met dagelijkse verbindingen en de mogelijkheid om te kiezen tussen een stoel of je eigen slaapcabine. De treinen bieden wifi, stopcontacten en zelfs douches in sommige cabines. Deze treinreis is niet alleen een geweldige manier om Finland te zien, maar brengt je ook boven de poolcirkel, waar je kunt genieten van de prachtige Finse winter.

Santa Express, Donegal, Ireland

In Donegal’s Oakfield Park is de Santa Express een jaarlijks hoogtepunt voor gezinnen. Deze trein neemt je mee door een regenboogkleurig bos naar het kerstdorp vol activiteiten en festiviteiten. Van zelfgemaakte decoraties in de ‘knutselhut’ tot de Elf Olympische Spelen met kleine gezinsvriendelijk wedstrijden en natuurlijk mag een foto met de Kerstman niet ontbreken. Vergeet niet om je brieven aan de Kerstman af te geven in het postkantoor waar je van een gratis kop warme chocolademelk of glühwein kan genieten

Naast het ontmoeten van de Kerstman, kun je in het postkantoor ook mevrouw Claus vinden om jou te helpen met het schrijven van je kerstbrief. Of je kan de elven van de Noordpool ontmoeten, zoals Mo, in het IJspaleis. Maak foto’s met reusachtige knuffelberen of ijsberen en geniet van tijd in Chestnut Cottage waar je kerstboomversieringen kunt maken of jezelf kunt laten schminken. En vergeet niet een bezoekje te brengen aan Tootsie’s Toyshop met een grote selectie aan prachtige cadeaus en speelgoed.

Canadian Pacific Holiday Train, Locaties in de VS en Canada

De Canadian Pacific Holiday Train geeft een unieke draai aan het concept van kersttreinen. In plaats van aan boord te stappen, verzamelen mensen zich om deze verlichte trein het station te zien binnenrijden. Terwijl de trein de stad binnenrijdt, wordt een van de wagons omgebouwd tot een podium, waarop een band klaarstaat om kerstklassiekers te spelen voor het goede doel. Er zullen dit jaar twee treinen door de VS en Canada reizen en meerdere stops per dag maken, van Montreal tot Vancouver en van Minneapolis tot Houston.

De CPKC Holiday Train 2023 tourt door Canada en de Verenigde Staten van 20 november tot 19 december en zamelt geld, voedsel en bewustzijn in voor het belangrijke werk dat voedselbanken in hun gemeenschappen verrichten. Professionele muzikanten geven gratis concerten op het versierde podium van de trein. Bij elke stop schenkt CPKC aan de lokale voedselbank en moedigt bezoekers aan om ook te doneren.

 

Deze vijf treinritten in kerstsfeer zijn de perfecte manier om kerstmis te vieren en leuke herinneringen creëren. Of je nu op zoek bent naar een ontmoeting met de Kerstman, een rit door een winterwonderland of gewoon wat kerstsfeer, bieden deze treinen verschillende mogelijkheden. Ontdek hier meer blogs voor extra winterse inspiratie.