Skip to main content

Een nationaal park is een park waarbinnen de natuur beschermd wordt. Ieder land heeft zo zijn eigen natuurgebieden die extra bescherming verdienen, omdat daar bijzondere dieren wonen of omdat de natuur daar uniek is. Europa beschikt over tientallen nationaal parken. Wij zochten vijf mooie parken uit die zeker de moeite waard zijn om een keer te bezoeken.

 

Nationalpark Sächsische Schweiz (Saksisch Zwitzerland Nationaal Park)

Het park ligt in de Duitse deelstaat Saksen en grenst aan Polen en Tsjechië. Waarom dit park in onze top drie staat, is de mix van diverse natuurlijke schoonheden die dicht bij elkaar liggen zoals: bergtoppen, steile ravijnen, weilanden vol met bloemen, heidevelden en uitgestrekte bossen (die aandoen als Zwitserland). Vanuit de lucht kan je zwarte ooievaars, slechtvalken en gehoornde uilen zien. Je kan er kiezen uit tientallen wandelroutes met stuk voor stuk adembenemende uitzichtpunten en met eindeloze bossen. Het park bestaat sinds 1990 en is 9350 hectare groot.

De schoonheid van het park verandert met elk seizoen en elk seizoen blijft prachtig! Sommige activiteiten zijn natuurlijk wat populairder in de warmste maanden. Verschillende plekken zijn magisch om te zien tijdens zonsopgang bijvoorbeeld: Basteibrucke. Dit is een prachtige rotsformatie die samen een brug vormen. Deze “brug” is 305 meter hoog en biedt een geweldig uitzicht over het Elbedal.

Wist je dat?

 • Het park grenst aan het Tsjechische Nationaalpark Boheems Zwitserland e n in 2003 is er een grensovergang voor wandelaars geopend.
 • Saksisch Zwitserland heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op bergbeklimmers. Al sinds de 19e eeuw komen bergklimmers hierop af.
 • Dit romantische landschap staat vol met kastelen en forten. Een van de meeste fascinerende is Fort Königstein uit 1241. Het ligt op een torenhoge berg en biedt een prachtig uitzicht over Saksisch Zwitserland.

Plitvice Lakes Nationaal Park

Het park ligt in de provincie Lika-Senj in het midden van Kroatië. Ze zeggen dat het park uit een sprookje lijkt te komen. Er zijn in totaal 16 meren die allemaal met elkaar verbonden zijn en ze worden allemaal door natuurlijke dammen van travertijn gescheiden. Wanneer je wandelt kom je een rijk binnen met meer dan 50 tinten groen en blauw. Je kunt het park onderverdelen in twee delen. De lower lakes zijn de uitgestrekte meren en de Upper lakes zijn kleinere meren en watervallen. Er zijn verschillende activiteiten die je kunt doen zoals een boottochtje en er is een trein die je naar de volgende plek brengt. Maar het meest wordt er toch gewoon gewandeld. Het park is het hele jaar door de moeite waard om te bezoeken. De drukste maanden zijn juli en augustus. Het beste is om in het voorjaar of najaar te gaan, dan is het rustiger.

Wist je dat?

 • Het park heeft meer dan 90 watervallen, de hoogste waterval is 79 meter.
 • Jaarlijks zijn er meer dan één miljoen bezoekers!
 • In het park tref je meer dan 120 vogelsoorten aan en 30% van alle vlinders in Kroatië.

 

 

Caldera de Taburiente Nationaal Park

Caldera de Taburiente ook wel “het Groene Eiland” genoemd bevindt zich op het eiland La Palma in Spanje. Sinds 1954 werd het aangewezen als een Nationaal Park. Het is vernoemd naar de vulkanische krater die het centrale deel van het park inneemt. Je kan hier genieten van indrukwekkende naaldbomen. Ontdek de schoonheid van natuur, stranden, cultuur, gastronomie en het eiland zelf.Het park is het hele jaar geopend. Wandel door het hart van Caldera, door de imposante kloof Barranco de las Angustias en langs de waterval Cascada de los Colores. Je kunt ook kamperen. Juli is hiervoor de beste maand.

 

Wist je dat?

 • Op de uitzichtpunten La Cumbrectica en Los Andenes je op meer dan 2.000 meter een panoramisch uitzicht over La Palma kan genieten.
 • Het observatorium Roque de los Muchachos het groots is van het noordelijk halfrond en hier de grootste optische telescoop ter wereld bevindt!
 • De Caldera is 2 miljoen jaar geleden ontstaan door een enorme vulkaankrater, door de erosie van de ingezakte vulkaan wordt het een grote kromvormige krater.

 

Bialowieza Nationaal Park

Het park ligt in het oosten van Polen en grenst met Wit-Rusland het park is meer dan 150 duizend hectare groot. Het is Europa’s laatste gematigde oerbosfragment en een thuisbasis voor Europese bizons, de zwaarste landdieren van het continent. Het park is het enige Poolse natuurbezit dat door UNESCO is aangewezen als werelderfgoed. Hier vind je wisenten in het wild en een enorme biodiversiteit. Bialowieza heeft vele andere attracties zoals multicultureel

erfgoed, originele landschappen en houtarchitectuur met bijzondere karakter. Het beste moment om het park te bezoeken is april en mei omdat je dan de natuur op zijn best ziet.

Wist je dat?

 • Het park breng meer dan 72 miljoen zloty toeristeninkomsten op.
 • In 1919 werd de laatste Europese bizon gedood. Slechts elke jaren na de eerste wereldoorlog werden er exemplaren uit de dierentuinen in het park vrijgelaten. Nu zijn er meer dan 700 bizons over het gehele park.

 

Vatnajokull Nationaal Park 

Vatnajokull is een van de 3 nationaal parken in IJsland. Het park is opgericht in 2008 en is 1300 km2 groot. Je kan hier genieten van diepblauwe rivieren, wild life, besneeuwde bergtoppen en watervallen. De beste manier om het park te verkennen is door te wandelen. Het gehele jaar door kan je het park bezoeken en alle seizoenen zijn adembenemend om te verkennen.

 Wist je dat? 

 • Vatnajokull het op een na grootste nationaal park van Europa is na Yugyd Va in Rusland.
 • IJsland heeft de een na grootste gletsjers van Europa met een oppervlakte van 8400 km2 en is daarmee groter dan alle gletsjers in Noorwegen en de Aplen bij elkaar.
 • De Dettifoss is een van de krachtigste watervallen ter wereld en is goed bereikbaar!