Skip to main content

Het is die tijd van het jaar dat Europa de zalen aankleedt en zich uitleeft in feestelijke vrolijkheid. De kerstmarkten in Europa zijn een absolute traktatie voor iedereen die op zoek is naar de echte kerstsfeer. Van de magische lichtjes tot de geur van gekruide glühwein, deze 5 markten zijn de plek waar vreugde tot leven komt.

 

Valkenburg, Nederland: Een ondergrondse kerstmarkt

kerstmarkten Verscholen vind je in Valkenburg een van de meest bijzondere kerstmarkten. Wat deze markt zo bijzonder maakt? De markt wordt gehouden in ondergrondse grotten, wat een vleugje magie toevoegt aan de festiviteiten. Dwaal door ondergrondse grotten versierd met fonkelende lichtjes, waardoor de grotten veranderen in een wonderland. Deze ondergrondse kraampjes bieden unieke, handgemaakte cadeaus en lokale lekkernijen die perfecte souvenirs zijn.

Kom in de kerststemming met de betoverende kerststallen van de Fluweelengrot of de Kerstparade met prachtig verlichte praalwagens die door de stad glijden. De unieke setting van de Valkenburgse kerstmarkt maakt het een bucketlist-waardige bestemming.

Edinburgh, Schotland: Een hoogland kerstparadijs

kerstmarktenEdinburgh verandert tijdens de feestdagen in een winterwonderland. De hoofdstad van Schotland heeft een prachtige kerstmarkt die zich uitstrekt over de Princes Street Gardens. De kerstlichtjes, de geur van sissende worstjes en de melodieuze deuntjes van livemuziek creëren een sfeer die rechtstreeks uit een kerstsprookje komt.

Mis het reuzenrad niet voor een prachtig uitzicht over de stad en de schaatsbaan voor een beetje ijspret. Terwijl de geur van glühwein door de lucht zweeft, kun je genieten van lokale lekkernijen zoals warme pasteitjes of traditioneel Schots zandkoekje.

Praag, Tsjechië: Sprookjesachtige kerst op het Oude Stadsplein

kerstmarktenDe kerstmarkten van Praag zijn ansichtkaart-waardig, vooral op het historische Oude Stadsplein. De markt hier heeft een reusachtige kerstboom en rijen houten kraampjes. Loop door het doolhof van kraampjes met handgemaakte ambachtswerken (zoals Boheems glaswerk), ornamenten en traditionele Tsjechische lekkernijen (zoals ‘koek op stok’, Trdelnik).

De geur van geroosterde kastanjes en Trdelnik en het geluid van kerstliedjes zorgen voor een geweldige feeststemming in de stad. Neem ook eens een dampende kop svařák (glühwein) en slenter rond, bewonder de prachtige architectuur van de oude binnenstad van Praag terwijl je de kerstmagie in je opneemt.

Malaga, Spain: Zonnige hemel en feestelijke lekkernijen

kerstmarktenOp zoek naar een warmere kerstbelevenis? Ga dan naar Malaga, waar kerstmarkten naadloos passen bij het zonnige Spaanse weer. De hoofdstraat van de stad, Calle Larios, wordt verblind met lichtjes en creëert een geweldige sfeer. Traditionele Andalusische kerstmuziek en levendige festiviteiten vullen de lucht.

Bekijk de kraampjes versierd met feestelijke decoraties en lokale ambachten en vergeet niet te genieten van de Spaanse kerstlekkernijen zoals turrón (nougat) en polvorones (kerstkoekjes). De markten van Malaga bieden een unieke combinatie van Spaanse tradities en kerstfeest.

Keulen, Duitsland: Waar Kerstmis thuiskomt

kerstmarktKeulen in Duitsland organiseert een van de meest iconische kerstmarkten van Europa. De markt ligt voor de kathedraal van Keulen en heeft een magische achtergrond. De geur van peperkoek en glühwein hangt in de lucht terwijl bezoekers door de rijen met feestelijke kraampjes neuzen.

De kerstmarkt van de kathedraal schittert met zijn fonkelende lichtjes en biedt handgemaakte cadeaus en verleidelijke lekkernijen. Pak een warme chocolademelk en warm jezelf bij de open vuurplaatsen terwijl je geniet van de vrolijke sfeer en livemuziek.

 

Of het nu de ondergrondse charme van Valkenburg is of de traditionele sfeer van Praag, de kerstmarkten van Europa zijn een heerlijke traktatie. Van unieke cadeaus tot heerlijke lekkernijen en een charmante feestelijke sfeer, deze markten brengen de ware essentie van het seizoen naar boven.