Skip to main content

Sneeuw, oude tradities, spectaculaire kerken en charmante (middeleeuwse) pleinen die tot leven worden gebracht door kleurrijke kerstmarkten vormen het decor van een aantal steden die in de winter kerstsfeer uitstralen. Sommige steden vieren de feestdagen in grote pracht, terwijl andere het vieren met (lokale) gebruiken en tradities. In onderstaande Europese steden beleef je de kerstsfeer optimaal.

 

Praag, Tsjechië

Praag viert Kerstmis met glamour en grootsheid, met prachtige architectuur die een wonderbaarlijk dramatische achtergrond biedt om glühwein te drinken en te verdwalen in de kerstinkopen-razernij. De kerstmarkten in Praag behoren tot de meest bekende in Europa en bieden een uitstekende gelegenheid om de tradities, culturele waarden en heerlijke gerechten van dit Europese land met een rijke geschiedenis te ontdekken. De grootste, oudste en meest indrukwekkende kerstmarkt is die op het Oude Stadsplein, aan ‘the Church of Our Lady before Týn’. Overal waar je kijkt, staan vrolijke, prachtig versierde, houten hutten boordevol feestelijke lekkernijen. Alles van cadeauartikelen en prachtige kerstboomversieringen tot typisch Tsjechische delicatessen zoals geroosterde ham aan het spit of Trdelník, een traditioneel warm gesuikerd gebakje. Muziek, verlichting, dierenstallen en kerststalletjes helpen om het hele scenario tot leven te brengen. Warm je op met een warme mok glühwein, draai een pirouette op de ijsbaan of woon een van de spectaculaire kerstconcerten bij die worden gehouden in de beroemde kerken en zalen van de stad.

 

Wenen, Oostenrijk

Het is moeilijk om nog een stad te vinden die Kerstmis met zo’n elegantie viert als Wenen. De keizerlijke architectuur, de sprankelende kerstmarkten, de beroemde cafécultuur en de ouderwetse charme geven de stad in de winter een extra magische aantrekkingskracht. Geniet hier ook van een glühwein, worstjes en versgebakken gebakjes op de markten. Ga schaatsen op Rathausplatz, breng een bezoek aan het Snow Globe Museum in het 17e district en zorg ervoor dat je een kaartje boekt voor een van de beroemde kerstconcerten die in deze tijd van het jaar plaatsvinden in de kerken van de stad. De meest bekende is ‘Kerstmis in Wenen’ door het ‘Weense jongenskoor’ in het ‘Wiener Konzerthaus’, maar er is een schat aan klassieke uitvoeringen en kamermuziekevenementen om uit te kiezen.

 

Keulen, Duitsland

Keulen staat bekend om zijn spectaculaire kathedraal, een prachtige meesterwerk dat de stad op meer dan één manier domineert. Van eind november tot oudejaarsavond zijn er in de grootste stad aan de Rijn, de geboorteplaats van glühwein, maar liefst 7 kerstmarkten, sommige met een uniek thema, andere authentiek en doordrenkt van traditie. Deze winterattracties, verspreid over heel Keulen, worden beschouwd als enkele van de beste kerstmarkten van Duitsland en zijn een geweldige kans om de magische kerstsfeer te ervaren.

 

 

Straatsburg, Frankrijk

Straatsburg nabij de grens met Duitsland is de thuisbasis van de oudste kerstmarkt van Frankrijk. Ook deze stad heeft een prachtige kathedraal en een charmante oude binnenstad die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat met veel vakwerkhuizen. In de schaduw van de machtige kathedraal vind je bijna 300 traditionele houten kraampjes vol met mooie kerstboomversieringen, opvallende kerststalletjes en heerlijke seizoensspecialiteiten zoals geroosterde kastanjes, kerstkoekjes of vin chaud (glühwein). De sfeer komt tot leven met kerstliederen, kerstspelletjes en glinsterende ijsbanen. Het is een fantastische bestemming voor een stedentrip in de winter.

 

 

Rovaniemi, Lapland

Met zijn buitenaardse ijzige landschappen, fel verlichtte bomen en uitgebreide ijssculpturen, lijdt het geen twijfel dat Rovaniemi een van de beste Europese steden voor Kerstmis is. En het feit dat de kerstman zelf maar 8 km verderop woont, draagt alleen maar bij aan de magische allure. Naast de perfecte roze ochtenden en het levendige Santa Claus Village, dat duidelijk de belangrijkste trekpleister van de stad is, biedt Rovaniemi bezoekers een eclectische reeks musea en een nog grotere keuze aan winteractiviteiten – denk aan spannende ritjes met rendieren en husky’s, sneeuwscootersafari’s en spectaculaire noorderlichttochten.

 

Praag, Tsjechië foto: https://www.prague.eu/en/event/23404/christmas-markets-on-the-old-town-square-canceled

Wenen, Oostenrijk foto: http://wintersportoostenrijk.nl/de-mooiste-kerstmarkten-in-oostenrijk/

Straatsburg, Frankrijk foto: https://dispatcheseurope.com/from-amsterdam-to-zagreb-dispatches-2018-2019-list-of-the-best-christmas-markets-in-europe/

Rovaniemi, Lapland foto: https://www.visitrovaniemi.fi/activity-company/nordic-odyssey/

straatburg, Frankrijk foto: https://noel.strasbourg.eu/noel-partage-solidaire