Skip to main content

Winter is in aantocht. Een betoverend seizoen dat natuurgebieden omtovert tot magische plekken. Ben jij een natuurliefhebber? Laat je dan inspireren door deze vier nationaal parken in Europa die een bezoek in de winter meer dan waard zijn: Nationaal Park Riisitunturi, Nationaal Park Plitvice, Nationaal Park Snowdonia en Nationaal Park Elbesandsteingebergte.

Nationaal Park Riisintunturi, Finland

Riisintunturi Nationaal Park, gelegen tussen Rovaniemi en Ruki in het zuiden van Fins Laplan, wordt in de winter omgetoverd tot een wonderland van sneeuw en ijs. Met zijn 77 vierkante kilometer aan moeras en heuvelachtig landschap transformeert dit park in de winter tot een surrealistisch winterwonderland. Een dikke laag sneeuw bedekt de bomen, waardoor ze buigen onder het gewicht en veranderen in schilderachtige ijsbeelden. Dit fenomeen ‘Tykky’ is kenmerkend voor deze regio en ontstaat vaak in januari en februari. Het zorgt voor indrukwekkende winterse beelden.

Via wandelpaden kun je dit winterwonderland verkennen, maar voor de meer avontuurlijke mensen zijn er ook mogelijkheden zoals sneeuwschoenwandelen en langlaufen buiten de gebaande paden. In het park vind je verschillende wandelroutes.

Nationaal Park Plitvice, Kroatië

Op slechts een paar uur rijden van de kust ligt het Nationaal Park Plitvice Meren, een van de beroemdste plekken in Kroatië. Plitvice staat bekend om zijn prachtige watervallen en turquoise meren. In dit deel van Kroatië kunnen de temperaturen in de winter flink onder nul gaan en valt er ook sneeuw waardoor het park in de winter een betoverende transformatie ondergaat. De watervallen bevriezen tot bevroren sculpturen, en de meren worden bedekt met een dunne laag ijs. Het contrast tussen het ijs en het heldere water creëert een adembenemend schouwspel. Verken de bevroren wonderen terwijl je geniet van de rustige atmosfeer van dit sprookjesachtige park.

In de winter is het park gedeeltelijk open. Verken het park via de wandelpaden, waarvan sommige in de winter gesloten kunnen zijn door zware sneeuwval. Er rijden nog geen toeristentreintjes en de bootjes beginnen pas te varen vanaf april.

Nationaal Park Snowdonia

Het nationale park Snowdonia, gelegen in Wales is uitgestrekt over meer dan 1288 km, waarmee het een plaats inneemt in de top 10 van nationale parken in Europa. Sinds de officiële erkenning in 1951 worden reizigers aangetrokken tot dit wilde deel van Noord-Wales, dat bekend staat om zijn ruige bergen, kristalheldere meren en rivieren en adembenemende uitzichten.

Winterwandelingen in Snowdonia bieden veel mogelijkheden. Avontuurlijke geesten kunnen de uitdaging aangaan om de hoogste berg van Wales, Snowdon, te beklimmen. Er zijn ongeveer zes verschillende paden naar de top. Deze uitdagende routes, verre van een eenvoudige middagwandeling, bieden beloningen in de vorm van adembenemende panorama’s vanaf de top. Voor wie op zoek is naar minder inspannende winterwandelingen, biedt Snowdonia National Park schilderachtige routes zoals de Torrent Walk van ongeveer 4 km (2,5 mi) langs de Clywedog-rivierkloof. De Precipice Walk, een gematigde wandeling van twee uur,  met betoverend uitzicht op het Mawddach-estuarium en Cader Idris. Aan de zuidelijke kant van het park slingert het Mawddach Trail zich langs het Mawddach-estuarium, bekend als een van de beste routes van Groot-Brittannië.

Nationaal park Elbesandsteingebergte

Het Elbsandsteingebergte, verdeeld in Sächsische en Böhmische Schweiz, bevindt zich in het uiterste zuidoosten van Duitsland en het noorden van Tsjechië. Op slechts enkele kilometers van Dresden fascineert de regio met zijn uitgebreide tafelbergen, plateaus, rotsnaalden, kloven, beukenbossen en de Elbevallei. Ongeveer 710 vierkante kilometer van dit gebied met zijn rijke flora en fauna is beschermd als nationaal park. In de winter transformeert dit nationaal park in een betoverend winterwonderland. De grillige rotsformaties, bedekt met een laagje sneeuw, geven het park een mystieke uitstraling. Maak een wandeling door de schilderachtige paden en bewonder de spectaculaire uitzichten op de met sneeuw bedekte kliffen.

Voor wandelliefhebbers is Schmilka een ideale uitvalsbasis, met 1200 kilometer aan aangelegde paden, waaronder de beroemde Malerweg, de belangrijkste wandelroute van het Elbsandsteingebergte in acht etappes. In de winter kun je via 29 speciale winterwandelpaden de regio verkennen, van korte wandelingen tot dagvullende trektochten. Onderweg vind je gezellige berghutten, zoals die op de Papststein. Sinds 1862 staat deze op de 451 meter hoge tafelberg – aan de buitenkant biedt het een Instagram-waardig panoramisch uitzicht over Sächsische Schweiz, terwijl aan de binnenkant een knisperende tegelkachel, hete soep en kaasspaetzle wachten. Hier voel je de bergsfeer snel. Het Elbsandsteingebergte is dan ook een traditioneel bergbeklimmersland!

Deze vier nationale parken bieden een betoverende en onvergetelijke winterervaring. Of je nu houdt van besneeuwde bossen, bevroren watervallen of majestueuze bergen, deze parken hebben voor elk wat wils. Dus trek je winterse uitrusting aan en ontdek de magie van de natuur in deze prachtige bestemmingen.