Skip to main content

Zwitserland is een van de duurzaamste bestemmingen die je maar kan bedenken. Het land vertegenwoordigt zichzelf als Swisstainable. Dit is een duurzaamheidsstrategie die staat voor bewustzijn, genieten en diepgang. Bij Swisstainable draait het om dichtbij zijn van de ongerepte natuur, de authentieke lokale cultuur beleven, regionaal consumeren en effectiever leren over het lokale leven door langer te blijven. Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij, dus aan Zwitserland kunnen we een goed voorbeeld nemen. Benieuwd naar wat Zwitserse duurzaamheid inhoudt? Dan vertellen we je daar in deze blog meer over.

 

Reizen naar en in Zwitserland

Vanuit Amsterdam gaat er een rechtstreekse trein naar Zürich met Nederlandse tussenstops in Utrecht en Arnhem. Dankzij het 3000 kilometer lange treinnetwerk is Zwitserland ideaal om te ontdekken met het openbaar vervoer. Het nationale netwerk, de (panorama)treinen, luxe privétreinen en bergbanen rijden je door de prachtige bergachtige landschappen. Mocht je op zoek zijn naar de ultieme rust, ga dan op bezoek in een van de vele autovrije dorpen, zoals Melchsee-Frutt, Blatten Belalp of Wengen.

 

Schoner kan bijna niet

Meer dan 700 miljoen jaar geleden zijn drie continentale platen tegen elkaar gebotst. Daaruit is een massa van schist, gneis en kalksteen ontstaan die vandaag de Zwitserse Alpen vormen. De gunstige ligging van de bergen, gletsjers en bebossing zorgen ervoor dat 50% van de CO2-uitstoot wordt gezuiverd. Om er nog een schepje boven op te doen, deze zuivere lucht krijgt ook nog een bepaalde helderheid door de gevallen sneeuw. Niet alleen de lucht is van hoge kwaliteit, ook het water is uitzonderlijk zuiver. 80% van het drinkwater wordt gehaald uit ondergrondse bronnen. De overige 20% komt uit meren. De helft van het water kan onbehandeld gedistribueerd worden, omdat het grondwater wordt beschermd. Kraanwater kan dus gedronken worden zonder dat het risico oplevert voor de gezondheid.

 

Puur natuur

Zwitserland heeft 20 natuurgebieden, of zoals zij het zelf noemen 20 ‘parken’. Deze bedekken ongeveer 14%, ook wel 5839 km2, van de totaaloppervlakte van Zwitserland. Dankzij de boswet blijft al 125 jaar minimaal 30% van het land bebost. Daar komt jaarlijks een oppervlakte ter grootte van Thunersee (48,3 km2) bij. Het behouden van de bossen is erg belangrijk, want ze beschermen het gebied tegen lawines en slaan CO2 op als biomassa. Daarnaast zijn de bossen een huisvesting voor de dieren en een plek van rust en ontspanning voor mensen. Je kunt wel zeggen dat de Zwitserse bevolking in harmonie leeft met de natuur.

 

Duurzaam verblijven

In Zwitserland wordt er gestreefd naar een harmonieus balans tussen de behoeften van de bezoekers, lokale bevolking en leefomgeving. Ook de hotellerie gaat daarin mee. Of het nou een low-budget accommodatie, een camping of een luxe vijf sterren hotel is, ze gaan voor verantwoord overnachten. Bedrijven kunnen deelnemen aan het Swisstainable-programma om aan te tonen dat ze bijdrage leveren aan het verduurzamen van Zwitserse accommodaties.

 

Duurzaam eten

Ook  gastronomische bedrijven kunnen meedoen aan het Swisstainable-programma. Zwitserse restaurants zetten zich op verschillende manieren in voor een duurzame keuken. Als gast word je hierin meegenomen. Hierna volgen een aantal voorbeelden.
Seizoensgebonden en regionaal: Zwitserse restaurants schotelen gerechten voor die gemaakt zijn van seizoensproducten die ook nog eens regionaal worden geproduceerd.
Kwaliteit boven kwantiteit: Met name bij vleesproducten is kwaliteit zeer belangrijk. Het welzijn van de dieren en bescherming van het klimaat staan hoog in het vaandel.
Voedselverspilling tegengaan: Je kan beter twee keer bestellen in plaats van in een keer te veel. Mocht het toch te veel zijn, vraag dan aan de restauranthouder of het eten ingepakt kan worden.

 

Kortom, Zwitserland is een van de koplopers als het aankomt op duurzaamheid. De lokale bevolking heeft duurzaamheid volledig geïntegreerd in hun dagelijks leven. We kunnen gerust zeggen dat Swisstainable meer is dan een strategie, het is een lifestyle en visie waar je door geïnspireerd raakt. Benieuwd naar een andere bestemming die investeert in duurzaamheid, lees dan onze blog over Noorwegen.