Voor Nederland is Ghana in West-Afrika een belangrijk handelsland samen met Nigeria, Togo en Senegal. Zelf is Ghana rijk aan grondstoffen en goud. Grote delen van het land zijn vruchtbaar. De landbouw, met name cacao, levert een belangrijke bijdrage aan de exportinkomsten. 80% van de export van cacaobonen gaat naar Nederland. Wat zijn de do’s en don’ts als je zaken wil doen in Ghana?
Bouw een persoonlijke relatie met de zakennemer
Ghanezen houden ervan om tijd aan persoonlijk contact te besteden. In het algemeen zijn ze best sociaal en vriendelijk. Ze houden ervan als je hun cultuur waardeert. Ze nodigen je graag uit voor bijvoorbeeld een etentje. Probeer ook op alle uitnodigingen in te gaan.
Spreek Engels
Ghana is een veeltalig land. Er worden ongeveer 80 talen/dialecten gesproken waaronder Twi, Ewe, Gha, fante. De officiële voertaal is echter Engels. Voer besprekingen dan ook in het Engels.
Wees niet te direct
Het is volkomen normaal om over persoonlijke vragen te stellen zoals hoe het gaat met zijn familie of wat zijn favoriete sport is het is handig om te weten dat er eerst bijzaken worden besproken voor de hoofdzaken. Zorg er ook voor om ongemakkelijke situaties te vermijden de Ghanezen doen dat vaak door niks te zeggen over de situatie en gaan verder alsof er niks aan de hand is. Het belangrijkste is wel hun naam te noemen met hun academische of professionele titel Zoals Dr. Sam of Professor Kwame.
Geef geen dure geschenken
In Ghana is het niet gebruikelijk om dure geschenken aan te schaffen het gaat om het gebaar niet om de waarde in Ghana. Daarbij laat het een vorm van respect zien dat je zo nederig mogelijk blijft. Het is ook gebruikelijk dat Ghanezen niet gelijk hun geschenken openen.
Elkaar groeten
Net als in Nederland, is het in Ghana normaal om bij een ontmoeting elkaar een (rechter)hand te geven. Bij een echter Ghanese handdruk worden de middenvingers flink tegen elkaar gedrukt om ze te laten ‘klikken’ tegen de handpalm. Maar als je deze ‘kunst’ niet beheerst is een gewone handdruk voldoende. Vraag meteen hoe het met degene gaat. Daarnaast voeg je vaak achter elke vraag het woord ‘alstublieft’ toe als vorm van respect en waardering. Bijvoorbeeld: Hoe vermaakt u het alstublieft? Het is ook normaal om je visitekaartje uit te wisselen met elkaar tijdens het gesprek. Dat wordt gezien als een vorm van uitnodiging.
Gewoontes
Kleding betekent alles voor Ghanezen. Iemands welvaart is vaak af te lezen aan de kleding die hij of zij draagt. In Ghana is het normaal om heel netjes gekleed te komen. Alles wordt met de rechterhand gedaan; begroeten, eten, schrijven, etc. De linkerhand wordt alleen gebruikt voor sanitaire doeleinden. Verder zijn de Ghanezen dol op grappen. Dit laat ook zien dat ze ontspannen met je zijn en een goed karakter hebt. Leeftijdsverschillen bepalen een groot deel van de sociale afstand tussen personen. Hoe ouder je bent hoe meer wijsheid je hebt. In het algemeen is een jonger iemand dienstbaar aan een ouder persoon.
Wees geduldig
Afspraken zijn minder ‘hard’ dan we in Nederland gewend zijn. Probeer daarom afspraken voor de langere termijn te vermijden en hou het bij weken of liever dagen. In Ghana is het gebruikelijk dat je je tijd neemt. Ghanezen zijn vaak flexibel met de tijd en deadlines. Ook is het normaal dat deadlines en vergaderingen uitlopen. Eén ding is wel zeker, Ghanezen zorgen ervoor dat de taak uitgevoerd wordt en goed ook. Daarvoor werken ze ook waar nodig langer door (als ze later gestart zijn) .
Je verdiepen in de cultuur van het land waar je zaken mee doet, werp zijn vruchten af. Zaken doen in Ghana is niet moeilijk. Hou in gedachten dat het noodzakelijk is om een relatie op te bouwen en toon respect. Dan kom je heel ver.