De Azoren vormen een archipel in de Atlantische Oceaan die samen een regio van de republiek van Portugal vormen ook wel de Portugese eilanden. De eilanden behoren tot de Europese Unie en bestaan uit 9 bewoonde eilanden en 8 onbewoonde eilanden. De eilanden staan bekend om hun geografische ligging, het goed bewaarde zeeleven en om de 4 eilanden die deel uitmaken van het wereldwijde netwerk van Biosfeerreservaten. De Azoren staan ook in de Top 100 van meest duurzame bestemmingen ter wereld.
De 9 eilanden van vulkanische oorsprong geven een indrukwekkend landschap dat zeker indruk moest hebben gemaakt aan de eerste Portugezen die de eilanden hebben ontdekt. Ze hebben een eeuwenoude geschiedenis met een uniek stuk erfgoed. De wijngaarden van het eiland Pico en de stad Angra do Heroismo zijn door UNESCO erkend als werelderfgoed. Je kunt er natuurlijke watervallen en meren in oude vulkaankraters ontdekken, zwemmen in warmwaterbronnen, een boottocht maken om walvissen en dolfijnen te spotten of de wandelpaden midden in de natuur volgen en de top van de Pico (hoogste berg van Portugal) beklimmen. En dat zijn maar een paar voorbeelden van de vele avonturen die je daar kan beleven.
Sào Miguel
Het grootse eiland van de Azoren is Sào Miguel, ook wel het groene eiland genoemd. Sào Miguel is het meest gevarieerde eiland van de archipel. Naar dit eiland gaan de meeste toeristen maar reken niet op massatoerisme want het blijft een eiland voor rustzoekers. In de hoofdstad Ponta Delgada is een aantal bezienswaardigheden te bekijken zoals het fort van Sao Bras, Igreja Matriz de Sao Sebastiao, Gruta do Carvào en Portas da Cidade (stadsmuren). Ook mag een bezoek aan het plaatsje Furnas niet ontbreken. Furnas staat bekend om haar thermaalbaden. Het water uit de baden zou helend werken voor verschillende lichamelijke pijn en zelfs tegen overgewicht.
Dat is natuurlijk niet te garanderen maar het feit blijft dat het water er heerlijk warm is en het heerlijk ontspannend is om daar te baden. En als je daar toch bent sla dan een bezoek aan het kratermeer Lagoa das Furnas niet over. Het meer is prachtig. Je kunt er ook een wandeling omheen maken en naast het meer liggen hete modderpoelen. Hier zie je ook duidelijk dat het eiland vulkanisch is. Op verschillende plaatsen zie je holtes in de aarde waaruit de modder sputtert.
De aarde is hier ontzettend heet en daar wordt handig gebruik van gemaakt! verschillende restaurants bereiden zo speciale stoofpotten. De speciale stoofpot wordt ’s morgens in de grond begraven en na een paar uur is de maaltijd klaar. Ben je nieuwsgierig hoe de stoofpot smaakt dan kun je deze bij een lokaal restaurant bestellen, het staat als Cozido (das Furnas) op de menukaart.
Pico
Pico is het één na grootse eiland van de archipel en de vulkaan Pico is maar liefst 2351 meter hoog en is hiermee de hoogste berg van de Azoren en Portugal. Topo is de tweede top en ligt met zijn 1007 meter een klein stuk lager. Het sneeuwt bijna nooit in deze regio maar de top Pico is in de winter bedekt met een klein laagje sneeuw. Het eiland heeft een oppervlakte van 444 km2.
Pico ligt slechts 6 kilometer van het buureiland Falal, dat eiland heeft een kustlengte van 147 kilometer. Pico is niet zo bevolkt maar dit bijzondere eiland is qua natuur en landschap paradijselijk en de ultieme bestemming voor natuurtoeristen. Vroeger was Pico een walvisjagers eiland. Gelukkig wordt er in dit gebied niet meer op de walvissen gejaagd en hebben de walvisjagers zich aangepast. Nu verzorgen ze excursies voor toeristen om walvissen te spotten. Dit moet je zeker gaan doen want het is een onvergetelijke ervaring en misschien kun je ook een paar dolfijnen zien!
De hoofdstad van Pico is Madalena en heeft ongeveer 2000 inwoners. Het is een kleine plaats maar het heeft wel een centrum en een vissershaven. Als je hier bent, zie je ook de wijngaarden die door de UNESCO bekroond zijn en een wijnbouwmuseum. Andere plaatsen op Pico zijn: Sào Joào, Prainha, Sào en Lajes. In Lajes vind je het walvissen museum waar je kan zien hoe het er vroeger aan toe ging.
Sào Joào ligt helemaal in het zuiden van het eiland en hier wonen ongeveer 500 mensen. Hier vlakbij kun je langs twee gestolde lavastromen lopen. Dit is zeker de moeite waard om te zien en tot rust te komen. Als je van wandelen houdt dan moet je echt naar dit eiland toe gaan. Het eiland is groen, bergachtig en steil. Het is hier wel heel anders dan lopen in de Alpen omdat het landschap en natuur van Pico uniek is. Er zijn in totaal 14 verschillende routes te lopen.
Terceira
Terceira is een groen en ruig eiland. Naast de indrukwekkende natuur en landschap is er ook veel cultuur te zien zoals de hoofdstad Angra do Heroismo en de mooi Heilige Geest-kapellen. Het centrum van Angra do Heroismo is in 1983 door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet en dat zegt meer dan genoeg. Het gebied is gezegend met onder andere prachtige historische gebouwen, paleizen en kerken.
Angra do Heroismo betekent letterlijk: Kweek van het Heldendom. Op 1 januari 1980 was er een zware aardbeving waardoor veel van de historische gebouwen en huizen vernield waren. Door de jaren heen is dit hersteld en is er niks meer te zien van de gevolgen van de aardbeving.
Lees ook onze andere blogs!