BEREID UW REIS GOED VOOR MET DEZE CHECKLIST
26 januari 2021
Bereid uw reis goed voor
Heeft u een reis gepland naar het buitenland? Lees dan voor vertrek het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo weet u of u naar het land kunt reizen en wat de actuele situatie ter plaatse is. Denk ook aan eventuele maatregelen voordat u op bestemming bent. Hoe zijn bijvoorbeeld de regels op luchthavens en wat zijn de maatregelen tijdens de transfer of gebruik van openbaar vervoer.
Op de meeste Nederlandse luchthavens heeft u een gezondheidsverklaring nodig. We raden u aan deze thuis alvast in te vullen. Dat scheelt weer tijd op de luchthaven.
Veel luchtvaartmaatschappijen en /of landen verplichten een negatieve uitslag van de pcr test en/of sneltest. Ook voor de terugkomst naar Nederland kan dit verplicht gesteld worden. Controleer de regels met betrekking tot testen daarom goed.
Informeer uzelf goed over de in het land geldende regels, zoals het gebruik van mondkapjes, afstand houden – in sommige landen geldt een minimum van 2 meter – of de openstelling van restaurants, musea en toeristische attracties. De ANWB heeft voor veel landen binnen Europa een overzicht gemaakt van regels die ter plaatse gelden. Bekijk hier de ANWB Reiswijzer ►
Ook in het buitenland gelden hygiëne maatregelen
Op vrijwel alle bestemmingen gelden de corona hygiënemaatregelen die we ook in Nederland naleven:
- Was uw handen met grote regelmaat. Zorg dat u voldoende handreinigingsgel meeneemt voor op plekken waar geen water voor handen is.
- Ook in andere landen geldt een ‘social distancing norm’. Dit kan per land variëren, doorgaans 1 tot 2 meter.
- Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog en schud geen handen met anderen.
- In bepaalde situaties is het dragen van mondkapjes verplicht. Zorg dat u er ruim voldoende bij u heeft en houd ook rekening met uw eventuele terugreis.
- Stap niet in het vliegtuig als u corona-gerelateerde klachten hebt. Ervaart u klachten tijdens de reis? Ga dan naar de kamer en neem telefonisch contact op met het personeel.
Blijft op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Lees het reisadvies voor uw bestemming.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. Maak uw bestemming ‘favoriet’ en ontvang een pushbericht als het reisadvies voor dat land verandert. Met deze app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Heeft u een Twitter account? Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken dan op Twitter via @24/7BZ.
Luchthavens en luchtvaartmaatschappijen
- Luchthavens en airlines hanteren diverse maatregelen. Lees u daarover goed in via de website van de desbetreffende luchthaven en luchtvaartmaatschappij.
- Mondkapjes kunnen verplicht gesteld worden en dienen om de 4 uur te worden vervangen. Neem er daarom voldoende mee.
- De regels betreft (hand)bagage kunnen afwijken. Bij de meeste airlines is het niet toegestaan om handbagage mee te nemen aan boord, in de bakken boven de stoelen. De handbagage wordt dan ingecheckt. Een kleine tas onder de stoel is vaak wel toegestaan. Meer informatie hierover vindt u op de website van de luchtvaartmaatschappij.
- Het kan zijn dat lounges op luchthavens gesloten zijn of maatregelen treffen. Controleer dit vooraf.
Documenten
- Neem geldige reisdocumenten (paspoort of ID-kaart, visum) mee. Ook voor meereizende kinderen. Voor sommige landen geldt dat uw paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u vertrekt uit dat land. Ga dit na bij de ambassade van het land waar u naartoe gaat.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Vul dan het formulier Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland in en neem het mee. Let op: elk kind heeft een eigen identiteitsbewijs nodig.
- Zorg voor een geldig rijbewijs als u op uw bestemming een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Bekijk hier in welke landen u een internationaal rijbewijs nodig heeft.
- Verschillende landen vragen u voorafgaand aan uw reis een ‘passenger locator form’ in te vullen. Aan de hand van deze gegevens weten de lokale autoriteiten waar u zich begeeft bij een eventuele coronauitbraak of een positieve uitslag van de coronatest.
Verzekering & geld
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. De basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zorg dat u altijd het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar bij de hand hebt. Sla het nummer op in uw telefoon.
- Zet ook het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. Zo kunt u snel schakelen als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Zorg dat u genoeg geld op uw rekening hebt staan of neem een creditcard mee op reis zodat u onverwachte situaties, die geld kosten, op kunt vangen. We raden aan meerdere betaalmiddelen mee te nemen, dus bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen in uw vakantieland
- Reist u naar een land buiten de Europese Unie? Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU
Gezondheid
- Zorg voor de juiste vaccinaties. Controleer van tevoren welke inentingen u nodig hebt voor het land waar u naartoe wilt reizen. Sommige landen laten u niet toe zonder de juiste vaccinaties.
- Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, dus ook voor eventuele extra dagen. Kijk ook of u voor bepaalde medicijnen wellicht een verklaring nodig hebt om ze mee te mogen nemen naar het buitenland.
- Download de app GGD Reist Mee. Dan weet ui wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Breng thuisblijvers op de hoogte
- Breng thuisblijvers op de hoogte van uw reisplannen.
- Maak goede afspraken over uw bereikbaarheid en laat eventueel een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens bij ze achter. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.