Skip to main content

In het (verre) verleden heeft zich in Europa veel afgespeeld. Van de bijzondere gebeurtenissen is er nog veel te zien. Men ging zich vestigen in steden en moest zichzelf en kostbaarheden beschermen tegen vijanden. Als oplossing werden er stadsmuren ter bescherming gebouwd. Wanneer zijn ze gebouwd? Wat hebben deze muren meegemaakt? En hoe hebben ze zich staande gehouden? In deze blog geven wij voorbeelden van stadsmuren met een bijzonder verhaal.

 

Muren van Ston – Kroatië

Ston is een kleine stad op het schiereiland Peljesac aan de Dalmatische kust in het zuiden van Kroatië. Alhoewel Ston in 167 v.Chr. al bewoond werd, werden de zoutvelden van het gebied pas genoemd toen de Romeinen zich daar vestigden. Zout was een belangrijk betaalmiddel in die tijd, zelfs belangrijker dan goud. De kostbare zoutvelden trokken daarom veel invallen van de Venetianen aan. In de 14e eeuw zijn de Muren van Ston gebouwd om de zoutvelden te beschermen. De muur verbindt Ston met Mali Ston (‘Klein’ Ston) en kreeg de bijnaam de Europese muur van China, omdat het bouwwerk bijzonder was in Europa. Oorspronkelijk was de muur 7 kilometer lang, maar door een aardbeving in 1667 is een deel verwoest. De muur is nu nog maar 5,5 kilometer lang en er zijn nog 20 torens en ruïnes van forten over. Wandeld langs en op de muren heb een mooi uitzicht over het gebied. Ook kan je de zoutvelden bezoeken en de oesterkwekerijen bij Mali Ston.

 

Stadsmuren van Rhodos-Stad – Griekenland

Het oude centrum van Rhodos-Stad op het Griekse eiland Rhodos staat bekend als middeleeuwse stad. De binnenstad is meer dan 2400 jaar oud, maar werd omgetoverd tot een burcht in 1309 toen de ridders van St. John daar aankwamen. Het Paleis van de Grootmeesters was een verzamelplaats voor de ridders tijdens vijandelijke aanvallen. Het paleis heeft het een en ander meegemaakt, waardoor het meerdere malen een verbouwing heeft ondergaan. Bijvoorbeeld, in 1856 is door een explosie van munitie een deel verwoest. Alhoewel de muren en de gebouwen niet meer geheel origineel zijn, heeft de stad nog steeds een bijzonder aanzicht. Met dank aan de massieve stadsmuren van 4 kilometer lang, lijkt de binnenstad vanaf de buitenkant op een kasteel. Tegenwoordig kan je wandelen op de muren en genieten van het mooie uitzicht over de stad. 11 grote stadspoorten bieden toegang tot de binnenstad. Als je wandelt door de kleine straatjes dan voelt het net alsof je teruggaat naar de middeleeuwen.

 

Stadsmuur van Lucca – Italië

Tussen Florence en de Ligurische zee bevindt zich het stadje Lucca. Sinds de tweede eeuw v.Chr. is Lucca al omringd door een stadsmuur. Door de eeuwen heen heeft men de muur verplaatst en verbouwd. In de 16e en 17e eeuw is de 4 kilometer lange muur gebouwd die vandaag het historisch centrum van Lucca omringd. In eerste instantie was de muur gebouwd als verdediging tegen aanvallen, maar die dreiging is nooit ernstig geweest. Dat betekent niet dat de muur zijn functie nooit heeft kunnen uitoefenen. In 1812 trad rivier Serchio namelijk ver buiten zijn oevers. De stadspoorten zijn toen dichtgedaan waardoor de bewoners de overstroming hebben overleefd. Tegenwoordig is de muur nog volledig te zien. Met een maximale hoogt van 12 meter en een breedte van 30 meter, is de muur de perfecte locatie voor vrijetijdsbesteding. Fietser, wandelaars en joggers begeven zich maar al te graag op en langs de muur van het autovrije centrum. Na het bezoeken van de 6 stadspoorten met borden over de geschiedenis kan je heerlijk gaan zitten en genieten op de bankjes of bij een van de horecagelegenheden op de muur. Het beste moment om Lucca te bezoeken is in de zomer wanneer er concerten en exposities worden georganiseerd.

 

Muren van Constantinopel – Turkije

In Istanbul, het voormalige Constantinopel, vind je de mooiste stadsmuren van Turkije. Ze staan bekend als de Muren van Constantinopel. De eerste muren werden gebouwd toen Byzantium, de voormalige naam van Constantinopel, werd opgericht door Griekse kolonisten in de 8e eeuw v.Chr. Septimius Severus (145-211), keizer van Rome, heeft een tweede muurcomplex laten bouwen, waardoor de oppervlakte van de stad groter werd. Constantijn de Grote (ca. 280-337), een Romeinse Keizer, heeft in zijn regeringsperiode het Romeinse Rijk verplaatst naar Byzantium en daar de muren nog verder uitgebreid. Na zijn dood, werd Byzantium naar hem vernoemd. De stad heette toen Constantinopel. Door de uitbreiding groeide Constantinopel, die eerst alleen een acropolis had, uit tot de belangrijkste stad van het Byzantijnse Rijk. De muren stonden erom bekend dat ze onverslaanbaar waren. De stad heeft zich, dankzij de muren, tijdens alle aanvallen staande kunnen houden tot 1453. Na een beleg van meer dan twee maanden is het de Ottomanen gelukt om Constantinopel en daarmee het Byzantijnse Rijk ten val te brengen. Vandaag de dag kan je de stad ontdekken door langs de 6,5 kilometer lange dubbele muur en 7 stadspoorten te lopen. De Yedikule oftewel de Gouden Poort is een goed startpunt voor de route vanaf de Marmara Zee tot aan de Gouden Hoorn.

 

Zoals aan het begin van deze blog gezegd, heeft zich in Europa veel afgespeeld in het verleden. Het gebied rondom de Middellandse Zee heeft ook veel verhalen te vertellen. Ben je daar benieuwd naar? Lees dan onze blog over gezonken steden van de Middellandse Zee.