Slenteren door een witte stad, mooie verlichte straten, lekkernijen op elke hoek. Een City trip in de winter heeft iets magisch. Laat je verrassen door deze 4 wat minder bekende (middeleeuwse) steden die juist uitermate geschikt zijn voor een bezoek in de winter.
1. Krakau (Polen)
Na Warschau is dit de grootste stad van Polen met maar liefst 774.839 inwoners maar alsnog wel een vrij rustige stad in de winter met gemiddelde temperaturen tussen de -2 en 2 graden. Het centrum staat bomvol met prachtige historische gebouwen uit de 13e eeuw. De stad is één groot schitterend openluchtmuseum waar een schat aan eeuwenoud cultuurgoed te zien is. Het historisch centrum staat ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. In november en december pak je de leuke kerstsfeer en gezellige kerstmarkt mee. En met een beetje geluk loop je door de sneeuw. Ook in de musea van Krakau kun je de historie van de stad ontdekken en meteen een beetje opwaren. Ontdek hoe Krakau ontstond rond een natuurlijke heuvel de Wauwel en kom meer te weten over de tijd van de Duitse bezetting tijdens de tweede wereldoorlog.
2. Brasov (Roemenië)
De historische stadspoorten en oude gevels in het centrum van Brasov brengen je meteen terug naar de middeleeuwen. Deze middeleeuwse stad in het hart van Roemenië en is prachtig omringd door bergen, oerbossen en natuur. Maakt een mooi stadswandeling langs alle high lights. Een van de belangrijkste plekken in het centrum is toch wel de Biserica Neagra (De Zwarte kerk) gebouwd door Duitse inwoners en kreeg de naam na een brand in het jaar 1689. Bezoek Bastionul Fierarilor (smidsbastion), het Raadsplein met Casa Stafutului (voormalig stadhuis) en de schandpaal. Op dit plein vind je in de winter ook de kerstmarkt waar je met je glühwein uitkijkt op de besneeuwde top van berg Tampa. Ook hier siert een grote kerstboom het plein. Brasov is een goede uitvalsbasis voor natuurliefhebbers. Vanuit Brasov kan je goed gecombineerd worden met hiken waardoor je een geweldige mix krijgt van actief, cultuur en nostalgie. En in de omgeving van Brasov zijn genoeg dagtripjes te plannen. Zoals een bezoek aan het oude keizerlijk paleis in Sinia, het nationaalpark Piatra Craiului of het stadje Bran met kasteel Bran (bekend als Dracula’s Castle uit het verhaal van Bram Stroker). Of bezoek de beroemde berg Tampa die maar liefst 960 meter hoog is. Je kan een kabelbaan nemen naar boven waar er een Brasov versie staat van de Hollywood letters. Wist je dat ze in Roemenië geen euro’s gebruiken maar de Roemeense Leu?
3. Tallinn (Estland)
Tallinn is de hoofdstad van Estland. Het telt net nog 450.000 inwoners. Dat is al een derde van alle inwoners in Estland. Een bezoek aan deze stad in de winter heeft iets magisch. Tallinn staat bekend om haar prachtige middeleeuwse centrum, waar je uren door de smalle steegjes, verborgen hofjes, langs voormalige stadsmuren, kerken en oude koopmanshuizen kunt lopen. Het oude centrum is bijna volledig ommuurd door middeleeuwse stadswallen.
Maar er zijn ook hippe plekken zoals Noblessner Port (voormalig duikbootfabriek) en Telliskivi (voormalig i industriecomplex) zijn omgetoverd tot creatieve plekken met musea, Street art, theaters en leuke winkels. In het centrum is er altijd een kerstmarkt van eind november tot begin januari en er staat een grote kerstboom die al ongeveer 600 jaar versierd wordt door de inwoners zelf. Met alle kraampjes, lekkernijen en dergelijke waan je je in een kerstfilm.
4. Vilnius (Litouwen)
Vilnius is de Hoofdstad van Litouwen. Voor een relatief kleine stad (500.000 inwoners) heeft de stad een grote historische binnenstad. Meer dan 1.200 middeleeuwse panden zijn er te vinden. Het oude centrum staat ook op de lijst van Werelderfgoed van Unesco. Vilnius telt vele pleinen maar het mooiste plein is zonder twijfel Cathedral Square. Hier vind je de klokkentoren van de kathedraal van Vilnius. Ernaast de spierwitte kathedraal zelf. Hier wordt elk jaar een spectaculaire kerstboom opgetuigd. Volgens European Best Destinations zelfs de mooiste van heel Europa. En ook de kerstmarkt op het plein mag er zijn.
Verder is de culturele kerk van St. Peter en St. Paul je bezoek waard. Deze wordt gezien als één van de mooiste kerken van de wereld. Je kan ook het belangrijkste monument van de stad bezoeken: `De poort van de dageraad’. De enige overgebleven poort van de voormalige stadsmuur die Vilnius omringde in de 16de eeuw. Velen bezoeken de kapel van de poort om het Madonnabeeld te bezichtigen waarvan men beweert dat het wonderbaarlijke krachten bezit. Of bezoek aan de rand van de stad het Curonian National park, waar je tot rust kan komen en een frisse neus kan halen. Užupis, vroeger een van de meest verwaarloosde gebieden van de stad was tegenwoordig bekend als het creatieve centrum waar veel (jonge) creatieve kunstenaars wonen. Wat fijn is van Vilnius is dat het vooral goedkoop qua overnachten en eten maar zelfs ook qua vliegen.
Er zijn zeker nog meer steden en zelfs landen die je kan bezoeken wees zelf ook op een avontuur bijvoorbeeld naar Oostenrijk of Zwitserland maar dan vooral voor wintersporten en activiteiten het is verder ook belangrijk dat je jezelf goed inpakt en voorbereidt dus geen te dunne kleden maar ook niet weer te overdreven met 2 dikke winterjassen