Skip to main content

Op reis geniet ik het meest van het eten. En het hoogtepunt is dan toch wel het dessert. Dus neem ik je mee naar de wereld van de zoete zonden uit Europa, bestaande uit de heerlijkste desserts, gebakjes en koekjes.

 

# 1 Cannoli – Italië

Een echte guilty pleasure voor mij zijn de Siciliaanse cannoli. ‘Cannolo’ betekent letterlijk ‘kleine tunnel’. Een verwijzing naar de vorm van de koekjes. Ze krijgen hun vorm doordat het deeg om een metalen cylinder worden gerold en in reuzel (varkensvet) worden gefrituurd. De knapperige koekjes worden daarna gevuld met ricotta. Van oorsprong komen cannoli van Sicilië en worden daar ook vaak als nagerecht gegeten. Maar uiteraard inmiddels in heel Italië verkrijgbaar.

 

#2 Pastéis de nata – Portugal

In Lissabon at ik de Pastéis de nata (pasteitjes van room) voor het eerst. Ze worden ook wel Pastéis de Belém (pasteitjes van Belem) genoemd, naar de wijk in Lissabon waar het gebakje groot is geworden. De Pastéis de nata zijn een van de meest bekende zoetigheden uit de Portugese keuken. Ze zijn te verkrijgen in veel cafés en banketbakkerijen in Portugal, maar het oorspronkelijke recept is geheim. Dat recept is in handen van de Fábrica dos Pastéis de Belém in Lissabon.

 

# 3 Kaiserschmarren – Oostenrijk

Kaiserschmarren kun je in Oostenrijk op de menukaart vinden onder nagerechten. Echter vind ik het zelf als toetje te machtig. Daarom eet ik het zelf vaak als lunch. Lekker na een ochtend skiën. Kijk niet beteuterd als het kleine pannetje of bord arriveert, het is echt meer dan genoeg! Kaiserschmarren is een soort dikke luchtige pannenkoek die tijdens de bereiding in stukken wordt gescheurd. Traditioneel wordt het geserveerd met een pruimencompote en poedersuiker en tegenwoordig vaak met appelmoes en poedersuiker.

# 4 Merinque et crème double de Gruyere – Zwitserland

In Zwitserland, met name in het kanton Fribourg, zie je (kaas)winkels met stapels merinque in de vitrine. Waarom vraag je je af? Meringue, een schuimgebakje van gesuikerd, opgeklopt eiwit, wordt in Zwitserland geserveerd in combinatie met een dip van crème double de Gruyère. Een zoete zonde waar je al snel te veel van eet. De crème wordt gemaakt van de vette melk die ook wordt gebruikt om Gruyèrekaas van te maken. Het smaakt een beetje zoals crème fraîche maar dan minder scherp.

 

# 5 Macarons – Frankrijk

Gelukkig tegenwoordig ook overal in Nederland verkrijgbaar: macarons. Heerlijk luchtige, zoete koekjes met ertussen een vulling van ganache. Maar het lekkerst zijn ze natuurlijk vers gemaakt door een lokale patisserie in Parijs, de stad waar dit overheerlijke koekje vandaan komt. Het origineel bestaat uit een soort schuimlaagje van amandelen, poedersuiker, suiker en eiwit. Maar tegenwoordig verkrijgbaar in talloze smaken en felle kleuren.

 

#6 Luikse wafel – België

De Luikse wafel heeft niet veel uitleg nodig denk ik. Deze zie je ook vaak in het Nederlandse straatbeeld. Een Luikse wafel, ook wel suikerwafel of Gaufre de Liège genoemd, is een Belgisch gerecht, dat zijn oorsprong vindt in de Belgische stad Luik (Frans: Liège). De Luikse wafel is te herkennen aan de ruitvormige, ovale vorm. Heerlijk om naturel te eten maar ook met chocoladeglazuur of vers fruit en slagroom.

 

#7 Stroopwafel – Nederland

Doe jij het ook? Je stroopwafel opwarmer boven je koffie of thee zodat de stroop iets zachter wordt? Heerlijk. De stroopwafel, van oorsprong siroopwafel genoemd, is ontstaan in Gouda. Hier zijn dan ook nog een aantal stroopwafel-bakkerijen te vinden. Leuk om eens te bezoeken en je eigen stroopwafel te bakken.

 

#8 Pfannkuchen/berlinerbol – Duitsland

Als je in Duitsland een Berlinerbol bestelt, zullen ze je raar aankijken. In Duitsland wordt deze zoete deegbol ‘Pfannkuchen’ genoemd en in Zuid Duitsland ‘Krapfen’. Het zijn vetrijke deegballen die meer energie leveren dan brood. Ze zijn gevuld met compote. Berlinerbollen werden als voorbereiding van de vastentijd uitgedeeld en gegeten.

 

# 9 Kanelbulle – Zweden

Het bekendste baksel uit Zweden is de kanelbulle (kaneelbroodje). Het broodje is gemaakt van fijn witbrood waarin je roomboter en zoete kaneelstroop proeft. De Zweden zijn er zo dol op, dat ze het broodje één keer per jaar vieren met een speciale feestdag, namelijk op 4 oktober. Je hoeft voor deze lekkernij tegenwoordig niet meer naar Zweden. Ook bij de IKEA is hij verkrijgbaar. Maar zelfgemaakt zijn ze vaak het lekkerst!

 

# 10 Makowiec – Polen

Makowiec is één van de meest traditionele desserts uit Polen. Het gebak is gevuld met een mengsel van maanzaad, rozijnen, melk, boter, sinaasappelschil en noten. Deze cake wordt meestal gegeten tijdens Kerst en Pasen.

 

– Amanda Kapel – 

 

Lees hier meer blogs van ons!