Skip to main content

Na een lange lockdown zijn we allemaal toe aan een welverdiende vakantie. Er is wel het een en ander veranderd. Er is een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Wil je dit jaar een vakantie boeken en ook zo min mogelijk risico lopen? Hieronder de belangrijkste adviezen en regels op een rij.

 

Houd rekening met de maatregelen in Nederland en op je reisbestemming

Check voordat je gaat boeken welke maatregelen er gelden; in Nederland én op je reisbestemming. Het advies voor een land kan elk moment veranderen. Blijf altijd op de hoogte door op de website www.nederlandwereldwijd.nl of het officiële overheidsadvies te kijken voor de en tijdens de reis.

 

Vrij reizen binnen de EU

Met de ‘coronapas’, die officieel het EU Covid-19-certificaat gaat heten, staat het EU-burgers vrij om binnen de Europese Unie te reizen.  Met de pas kun je via een QR-code aantonen dat je ingeënt bent tegen het coronavirus, negatief getest bent of een recente besmetting gehad hebt. Vanaf 1 juli kan er gereisd worden met de QR-code. Maar waar je straks in Nederland het certificaat kunt aanvragen en hoelang het verwerken van een aanvraag duurt, is nog niet bekend.

 

Flexibel reizen

Wanneer je jouw vlucht of accommodatie boekt, kies dan voor boekingen met royale wijzigings- en annuleringsvoorwaarden. Op die manier verlies je het geld dat je aan jouw boeking hebt besteed niet als maatregelen wijzigen of je ziek wordt.  Veel accommodaties en airlines bieden momenteel flexibele boekingsvoorwaarden en tickets aan. BBI kan je helpen deze accommodaties en vluchten te boeken

 

Waar kan je heen reizen?

Ook is er een handige app genaamd ‘Reisapp’ van Buitenlandse Zaken. Je kan hier bekijken welke landen volledig open, gedeeltelijk open of juist gesloten zijn. Je kan zien wat de eventuele reisbeperkingen zijn en wat de toegangseisen en quarantaineregels zijn van elk land. Maak je bestemming ‘favoriet’ en ontvang een pushbericht als het reisadvies voor dat land verandert. Met deze app heb je ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.

Heb je een Twitter-account? Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken dan op Twitter via @24/7BZ.

 

Reizen met het vliegtuig

Luchthavens en airlines hanteren diverse maatregelen. Lees u daarover goed in via de website van de desbetreffende luchthaven en luchtvaartmaatschappij. Wij adviseren je om de Gezondheidsverklaring ingevuld mee naar de luchthaven te nemen. Mondkapjes kunnen verplicht gesteld worden en dienen om de 4 uur te worden vervangen. Neem er daarom voldoende mee. De regels voor (hand)bagage kunnen afwijken. Bij de meeste airlines is het niet toegestaan om handbagage mee te nemen aan boord, in de bakken boven de stoelen. De handbagage wordt dan ingecheckt. Een kleine tas onder de stoel is vaak wel toegestaan.  Meer informatie hierover vind je op de website van de luchtvaartmaatschappij. Het kan zijn dat lounges op luchthavens gesloten zijn of maatregelen treffen. Controleer dit vooraf.

 

Reizen met de trein

Bereid je goed voor als je met de trein reist. Met de app ‘Treinwijzer’ check je eenvoudig de verwachte drukte per (inter)nationale treinreis. En word het echt drukker dan ontvang je een melding en kan je via de app je reis aanpassen. Reis zoveel mogelijk op rustige momenten en vermijd de drukte onderweg en op stations. Download ook de NS-app deze zit vol met nuttige functionaliteiten. Zoals waar de OV-fietsen zijn op je aankomst station, waar je het meest kans maakt op een zitplaats en de actuele reisinformatie van de trein of bus.

–              Mondkapje blijft verplicht

–              Raak zo weinig mogelijk aan

–              Hou 5 tegels afstand op het perron

–              Koop je treinkaartje via de NS-app of online

Reizen met de auto

Nog meer dan voorheen geldt dat je je reis vooraf goed moet plannen. Bepaal vooraf goed de route naar je bestemmingen. Doe dat op basis van de maatregelen die gelden in de landen waar je doorheen reist. Kijk daarbij niet alleen naar de landen waar je van plan bent doorheen te rijden. Mocht één van die landen tijdens de reis de grenzen sluiten, dan ben je erop voorbereid om wellicht een andere route te kiezen. Kijk dus ook of en welke alternatieve routes er zijn. In sommige landen moet je bij de grens de boeking van een accommodatie kunnen aantonen. Of een speciaal toegangsformulier of een gezondheidsverklaring kunnen overleggen. Ga na welke voorwaarden er gelden voor de landen die je bezoekt.

Neem voldoende mondkapjes, desinfecterende handgel, drinkwater en iets te eten zodat u zonder oponthoud naar je bestemming en weer terug kunt reizen.

 

Reizen kost in deze tijd dus wat meer voorbereiding maar dat mag de pret niet drukken. Wij zijn in ieder geval weer blij dat we letterlijk onze grenzen weer wat kunnen verleggen.