Het is bijna onmogelijk om in deze rare tijden uit eten te gaan. Er wordt van ons verwacht om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar wie zegt dat je thuis het niet gezellig kan hebben. Eten brengt mensen altijd bij elkaar, maakt niet uit wat voor ‘tijden’ het zijn! In deze blog proberen we je te inspireren om zelf een heerlijk wintergerecht op tafel te zetten.
Heerlijk verwarmende gerechten voor in de winter zoals ovenschotels, stampotten en stoofschotels. Bijvoorbeeld een klassieke boerenkool stamppot of ga eens voor een stamppot met een Indische twist. Of probeer echte winterse erwtensoep met worst of de vegetarische variant. Wij haalden onze eigen inspiratie ook over de grens met recepten over de wereld.
1. Tomatensoep – voorgerecht
Tomatensoep met balletjes, wie vindt dat nu niet lekker? De balletjes zijn een must. Veder kun je er groenten en kruiden aan toevoegen die jij lekker vindt.
Welke smaak je ook kiest, een soep valt altijd in de smaak. Met pastaschelpen of aardappelen maak je de dag erna van wat je over hebt zo een lekkere maaltijdsoep. Nederlanders lepelen graag een bord soep leeg tijdens deze kouden periodes. Meestal wordt soep nog als een voorgerecht genuttigd. Dit heeft vast als reden dat het diner meestal uit drie gangen bestaat.
2. Hazenpeper – hoofdgerecht
De Fransen gebruiken voor hazenpeper de term ‘civet de liévre’ afgekort civet. Met hazenpeper of civet bedoelt men een stoverij van haas. Overigens verdwijnen ook everzwijnen, reeën, herten en andere wilde beesten in een stoverij. Hier worden veelal zilveruitjes, peperkoek, kruidnagel, laurier en jeneverbes aan toegevoegd. Natuurlijk mag rode wijn, in het stoofpotje en als begeleider tijdens het diner, niet ontbreken. Dat laatste geldt ook voor aardappelpuree, gestoofde peertjes en rode kool. Hazenpeper op deze manier bereid en geserveerd, mag zich met recht een echte winterklassieker noemen.
3. Varkenshaas – hoofdgerecht
Met varkenshaas kun je simpelweg alle kanten op. Niet alleen kenmerkt dit stukje vlees (de meest malse spier van het varken) zich door een fijne bite, ook is de smaak vrij neutraal. Door het ontbreken van een overheersende smaak, laat dit zich makkelijk begeleiden. Heel traditioneel wordt varkenshaas geserveerd met roomsaus. Door het vlees in te snijden, kun je varkenshaas lekker vullen, omwikkelen met bijvoorbeeld spek of ham en in de oven garen.
4. Geroosterd varken – hoofdgerecht
In de Filippijnen is het een traditie om op eerste kerstdag een gebraden varken te hebben. Een varkenspoot, spit-geroosterd varken worden op deze dag gegeten, en ook wel in de wintermaanden dus. Het gebraad gaat samen met quseo de bola of een bolletje kaas, pasta, loempia’s en salade. De kerstsfeer begint meestal vroeg in de Filippijnen en is een zeer belangrijke tijd. Kerstliedjes beginnen al in september en gaan door tot januari. Het eten begint ook vroeg dus, maar het traditionele feest vindt plaats op de 25st van december.
5. Beef Wellington – hoofdgerecht
Beef Wellington is een traktatie voor elke vleesliefhebber. Traditioneel wordt dit typisch Engelse gerecht gemaakt van ossenhaas, ganzenleverpastei en duxelle (fijngehakte paddenstoelen met kruiden) verpakt in bladerdeeg.
Hoewel het bladerdeeg in eerste instantie puur functioneel bedoeld was (het zorgt ervoor dat de smaak van de duxelle in het vlees kan intrekken en dat het vocht niet uit het pakket lekt) vinden vooral kinderen dit het lekkerste deel van het gerecht. De naam van het gerecht komt van Arthur Wellesley, de eerste hertog van Wellington. Hij is de geschiedenisboeken ingegaan als staatsman, die Napoleon versloeg tijdens de slag van Waterloo in 1815. Ook op de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en zelfs op de Engelse term voor rubberlaarzen, heeft hij zij stempel gedrukt.
6. Kerstham – hoofdgerecht
Waar de Zweden praten over ‘Julskinka’, bedoelen de Finnen natuurlijk ‘Joulukinkku’. In Nederland noemen we dit stuk vlees simpelweg kerstham. In de Scandinavische landen is kerstmis pas een feest met kerstham als blikvanger op tafel. Traditioneel eet men de ham met kleine gebakken aardappeltjes en koolraap. Leuk om te weten is dat de Zweden hun kerstham zeker vier uur koken in ruim water, waarvan ze onder meer laurier, peper en pimentkorrels, jeneverbessen en kruidnagels hebben toegevoegd. De op smaak gebrachte ham gaat daarna de oven in. Weet je trouwens hoe je de kerstham extra glimmend maakt? Voeg aan het mengsel, waarmee de ham wordt ingesmeerd voordat deze de oven ingaat, een losgeklopt eiwit toe.
7. Gevulde kalkoen – hoofdgerecht
Net zoals de kip behoort ook de kalkoen tot de hoenderachtigen. Deze is ooit op de Europese menukaart geraakt; bij de Europese ontdekking van Amerika in de 16e eeuw werd het beest aangezien voor parelhoen.
Deze smaakvolle vogel kende de Europeanen nog uit het Oosten. Overigens eten de Amerikanen kalkoen traditioneel op Thanksgiving day. Als vulling voor de ‘Thanksgiving kalkoen’, die ook heerlijk smaakt tijdens de kerstdagen, worden onder meer champignons, ui, knoflook, brood, boter en kruiden gebruikt. Ook ei, slagroom, peterselie en selderie staan op het ingrediëntenlijstje. Fijn aan kalkoen op het menu is dat je er tijdens de avond zelf weinig omkijken naar hebt. De oventijd kun je prima gebruiken om te borrelen.
8. Soesjestaart – nagerecht
Ben je nog op zoek naar een spectaculaire uitstraling voor het wintermenu? Serveer je gasten dan een ‘croquembouche’. Het is een hoge kegel van soesjes, die gevuld zijn met crème of room vermengd met karamel. Dat laatste ingrediënt verklaart meteen de naam: in het Frans betekent ‘croque en bouche’; knisper in je mond.
De titel is ook van een muziekstuk uit 1926. Het gaat hier om een 12-delig pianowerk. Elk deel verbeeldt een negerecht. De soesjestaart wordt vaak versierd met draden karamel, chocolade en gesuikerde amandelen. Als je er mooie kerstlinten omheen hangt en de taart decoreert met zilveren suikerstrooisels, maak je een eetbare kerstboom. Overigens kun je de vulling ook hartig maken, denk aan soesjes gevuld met paté of vis. Dan kun je deze klassieker als voorgerecht dienen.
9. Melomakarona – nagerecht
Melomakarona is een zoet koekje dat wordt gebakken en vervolgens gedrenkt in honing of chocolade en er citroenschil overheen heeft. Het wordt geserveerd met walnootschaafsel. Deze populaire lekkernijen verschijnen op bijna elke tafel in Griekeland. Omdat er net voor Kerstmis een Vastenavond is, moet er zeker een glorieus feest zijn. Afgezien van het heerlijke dessert, vind je meestal varkensvlees gebraden of gegrild samen met Christopsomo of Christus brood, een specialiteit gebakken in deze tijd van het jaar. Deze heerlijke broodjes zijn meestal versierd met een deegkruis aan de bovenkant.
10. Stoofperen – nagerecht
De heerlijke smaak van herfst en winter. We associëren stoofperen massaal met de nostalgie uit de keuken van oma. En bij vragen over de bereiding heeft iedereen het altijd over rode wijn en kaneel. Het is pure nostalgie en het roept bij bijna iedereen herinneringen op.
Maar stoofpeertjes zijn tegenwoordig echt moderner dan alleen de rode wijn en kaneel. Leuk aan de stoofperen is vooral dat ze gewoon bij jou om de hoek groeien. In iedere regio in Nederland zijn tegenwoordig wel boomgaarden en in de meeste van die boomgaarden groeien ook die heerlijke stoofperen. Rond oktober worden de eerste stoofperen geplukt en die kunnen we bewaren tot zo’n beetje maart. Je kunt dus de hele winter genieten van dit lokale fruit.
En nog meer blogs lezen 🙂