Skip to main content

Nederland biedt met zijn prachtige nationale parken niet alleen ontspanning, maar ook de perfecte omgeving voor teambuilding of een rustige ontsnapping na een drukke werkweek. Deze parken bieden een afwisselend landschap van heuvels, bossen, heide en duinen, perfect voor wandelingen, fietstochten of andere buitenactiviteiten. Laat de natuur je inspireren en ervaar hoe deze groene oases een rustpunt vormen, weg van de dagelijkse hectiek. In deze blog nemen we je mee naar 5 nationale parken in Nederland. 

1. Veluwe Zoom

Nationaal Park Veluwezoom telt ruim 5.000 hectare en is onderdeel van de Veluwe, een groot, aaneengesloten natuurgebied. Je vindt hier ongerepte natuur met bossen, heidevelden, zandverstuivingen en landgoederen. Veluwezoom staat bekend om het reliëf. Nergens anders op de Veluwe vind je zoveel heuvels en heb je zo’n mooi uitzicht. Dit veelzijdige natuurgebied biedt tal van activiteiten voor natuurliefhebbers. In het park kun je heerlijk wandelen, bijvoorbeeld over de beroemde Posbank. Daarnaast zijn er uitgebreide fietsroutes die je over heuvels en door bossen leiden. Met 350 kilometer aan paden kun je in Veluwezoom wilde zwijnen, reeën en Schotse hooglanders tegenkomen. IJslandse paarden en een schaapskudde zorgen voor een gevarieerd landschap vol bijzondere planten en dieren. De zuidrand van het park, met de landgoederen Beekhuizen, Heuven en Rhederoord, biedt statige lanen, oude loofbossen en een klaterende beek. Een perfecte plek voor een afwisselende wandeling door natuur en cultuur.

2. Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is een eeuwenoud gebied dat door haar schoonheid en ligging een plek is waar mensen graag tot rust komen. De unieke natuur en het diverse landschap met heidevelden, bossen, stuifzanden en uiterwaarden maken het park bijzonder. Het park is ideaal voor wandelen, fietsen, mountainbiken en paardrijden. Daarnaast is de Heuvelrug, na de Veluwe, het grootste bosgebied van Nederland. De Utrechtse Heuvelrug telt tal van zeldzame en karakteristieke soorten, zoals de veldleeuwerik, de nachtzwaluw, de zandhagedis, de kommavlinder en de veldkrekel. Tevens is er veel erfgoed te vinden: een gebied met de grootste landgoederen dichtheid van Nederland, grafheuvels uit 2500 – 2000 v.Chr. en een militaire historie. Al sinds de Romeinse tijd wordt er op en voor de heuvelrug gevochten. De Romeinse rijksgrens, de Limes, is er aangelegd. Daarnaast werd er op de Grebbelinie tijdens de Tweede Wereldoorlog heftig gevochten en speelde Vliegveld Soesterberg een belangrijke rol tijdens de Koude Oorlog. Deze landingsbaan is toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Dit alles maakt de Utrechtse Heuvelrug een perfecte plek voor ontspanning en avontuur.

3. Van Gogh Nationaal Park

Brabant is sinds dit jaar een nationaal park rijker: het Van Gogh Nationaal Park. Een Brabants landschap vol beekdalen, zandverstuivingen, moeraslanden, landgoederen, gastvrije dorpen en steden en Vincents erfgoed, gelegen tussen de Brabantse steden ‘s-Hertogenbosch, Helmond, Eindhoven, Tilburg en Breda. Je kunt er mooie wandel- en fietstochten maken, zoals de Van Gogh fietsroute, deze verbindt de Brabantse Van Gogh-locaties met elkaar en leidt je door het landschap dat Van Gogh zo geïnspireerd heeft. Je fietst letterlijk in de voetsporen van Van Gogh. Naast natuurbeleving biedt het park tal van culturele activiteiten, zoals kunstworkshops en exposities. Het park is ideaal voor een dagje uit en geeft je de kans om het Brabantse landschap door de ogen van een van de grootste Nederlandse kunstenaars te beleven.

4.  Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een van de grootste natuurgebieden in Nederland, met een oppervlakte van meer dan 6000 hectare aan bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. Sinds 2000 is dit uitgestrekte gebied officieel een Nationaal Park. Dankzij zijn bijzondere biodiversiteit en landschappelijke waarde behoort het tot de belangrijkste natuurgebieden van Europa en is het aangewezen als Natura 2000-gebied, wat extra bescherming biedt. Het park biedt een divers landschap waarin natuur en rust centraal staan, en trekt bezoekers die op zoek zijn naar prachtige wandel- en fietsroutes door natuurlijke natuur. In het nationaal park vind je een diverse fauna, waaronder vogels zoals de boomleeuwerik, tapuit, grauwe klauwier, en roofvogels zoals buizerd en havik. Het park is ook rijk aan insecten, zoals het zeldzame gentiaanblauwtje, en reptielen zoals de adder en zandhagedis. Amfibieën zoals de heikikker en salamanders leven in de natte gebieden van het park. In Nationaal Park Drents-Friese Wold kun je heerlijk wandelen, fietsen en mountainbiken. Er zijn speciale paden voor ruiters en avontuurlijke mountainbikers. Bezoekers kunnen wilde dieren spotten en het park ontdekken via excursies vanuit het bezoekerscentrum.

5. Hollandse Duinen

Nationaal Park Hollandse Duinen, gelegen in Zuid-Holland, verbindt natuur, stad en zee. Het park omvat landgoederen, duinen, bollenvelden, veenweiden, dorpen en steden elkaar afwisselen. Het is erg divers, steeds anders en vol beleving. Je kan er heerlijk wandelen, fietsen, mountainbiken, langs historische landgoederen en paardrijden. Met een beetje geluk zie je reeën, vossen en zeehonden. En dat midden in het drukst bevolkte gebied van Nederland. Nationaal Park Hollandse Duinen is een van de eerste nationale parken in nieuwe stijl en biedt meer dan alleen natuur. Het park onderscheidt zich door de nabijheid van de zee, dorpen, steden en waardevolle natuur rondom de duinen, alsook door de rijke cultuur en historie. De combinatie van natuurlijke en door de mens gevormde landschappen maakt het gebied typisch Hollands. Hier ervaar je de wisselwerking tussen mens en natuur en zie je de gevolgen van onze oude strijd tegen het water en onze huidige verbondenheid ermee.

 

Nederlandse nationale parken bieden een prachtige mix van natuur, cultuur en avontuur. Ontsnap aan de dagelijkse drukte en geniet van de rust, diverse landschappen en unieke activiteiten die elk park te bieden heeft.

Ook benieuwd naar 5 pittoreske Nederlandse dorpen en stadjes, lees hierover in onze blog!