Skip to main content

Steeds meer bedrijven en organisaties kiezen bewust voor duurzaamheid, ook als het gaat om hun werkruimtes. Of je nu een brainstormsessie, team dag of strategisch overleg plant, de locatie doet ertoe. Waarom niet kiezen voor een plek die niet alleen inspireert, maar ook bijdraagt aan een betere wereld? In deze blog lees je over vijf vergaderlocaties in Nederland waar duurzaamheid centraal staat.

 

1. 1931 ‘s-Hertogenbosch

Bij 1931 Congrescentrum draait alles om een stabiele balans tussen people, planet en profit. Dit wordt zichtbaar in bewuste keuzes die mens en natuur centraal stellen. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met WeForest: per georganiseerd evenement worden vijf bomen geplant om bedreigde bosgebieden in Zuid-Amerika en Afrika te herstellen. Met een Gouden Green Key-certificering bewijst 1931 dat duurzaamheid diep verweven is in de bedrijfsvoering. Het congrescentrum gebruikt energie van 5.000 zonnepanelen, maakt volop gebruik van daglicht en verwerkt afval tot groene stroom via het ‘Waste to Energy’-initiatief. Plastic is vrijwel afwezig; koffiekopjes en watertaps zijn milieuvriendelijk ontworpen. Daarnaast maakt het congrescentrum gebruik van groene taxi’s en elektrische oplaadpunten. Ook op culinair vlak is duurzaamheid prioriteit. Van lokale streekproducten tot fairtrade koffie en thee: 1931 kiest bewust voor leveranciers die maatschappelijke impact maken. Het congrescentrum heeft een capaciteit van 2 tot 6.000 personen en een beschikking over 31 zalen. Dit zijn multifunctionele ruimtes voor elke groepsgrootte En natuurlijk kun je niet weggaan zonder een iconische Bossche Bol of Koekwaus uit de stad zelf. Bij 1931 vergader je niet alleen duurzaam, maar ook smaakvol en inspirerend!

2. Rijtuigenloods Amersfoort

De Rijtuigenloods in Amersfoort is een unieke vergader- en evenementenlocatie waar historie en duurzaamheid hand in hand gaan. Het gebouw, een voormalige werkplaats voor spoorwagons, heeft zijn industriële charme behouden terwijl het volledig is aangepast aan moderne milieustandaarden.  De congreszaal heeft capaciteit voor 2.000 congresbezoekers en 15 flexibel inzetbare subruimtes voor 10 tot 120 personen. De Rijtuigenloods is in bezit van een Gouden Green Key-certificering, dat is bijzonder voor zo’n monumentaal pand. Het garandeert jou dat ze er alles aan doen om het milieu te sparen, zonder dat jij en jouw gasten inleveren op comfort en kwaliteit. De Rijtuigenloods in Amersfoort is een van de locaties van Next Venue, die maatschappelijk verantwoord ondernemen integraal in de bedrijfsvoering heeft verweven. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel. De inrichting van de Rijtuigenloods is deels circulair. Al het eten komt van bedrijven uit de regio en wordt op maat ingekocht. Is er toch wat over, dan gaat dit in de biovergister. De stroom komt van zonnepanelen op het dak, de temperatuur is per ruimte te regelen en het interieur is grotendeels gemaakt van hergebruikte materialen. LED-verlichting, bewegingssensoren en een afvalreductieprogramma verlagen de milieu-impact van de locatie nog meer. En doordat de gasten makkelijk met de trein kunnen komen, is dit de perfecte centrale plek voor een duurzaam evenement.

3. Eenhoorn meeting center Amersfoort

Eenhoorn Meeting Center in Amersfoort is een moderne en duurzame vergaderlocatie, ideaal gelegen naast het centraal station. Het meeting centrum heeft een capaciteit van 2 tot 350 personen en een beschikking over 25 zalen. De locatie is voorzien van energiezuinige LED-verlichting en een geavanceerd klimaatbeheersingssysteem dat de energie-efficiëntie maximaliseert. In de catering worden biologisch afbreekbare producten gebruikt en ligt de nadruk op gezonde, lokale en biologische gerechten. Met een Green Key-certificering toont het meeting center aan dat duurzaamheid op alle vlakken prioriteit is. Een bijzonder initiatief is de samenwerking met Groenbalans. Voor elk vergaderarrangement is de CO2-uitstoot berekend, en met een kleine bijdrage kun je deze vrijwillig compenseren via het Verra CO2-compensatieproject ‘Run of the River’ in Karnataka, India. Zo maak je jouw bijeenkomst nóg groener en draag je bij aan een betere wereld. Van milieuvriendelijke oplossingen in het gebouw tot het minimaliseren van afval: bij de Eenhoorn wordt elke keuze bewust gemaakt. De uitstekende bereikbaarheid met het openbaar vervoer maakt het bovendien een logische keuze voor wie verantwoord wil vergaderen.

4. Aristo meeting center Amsterdam

Aristo Meeting Center Amsterdam biedt een omgeving waar duurzaamheid centraal staat. Met een locatie op loopafstand van station Amsterdam Sloterdijk is het meeting center niet alleen gemakkelijk bereikbaar, maar ook een groene keuze voor reizigers die het openbaar vervoer gebruiken. Sinds 2009 ontvangt Aristo jaarlijks het hoogste Green Key-certificaat. Daarnaast zijn ze bekroond met de 1e plaats voor beste meeting locatie 2024 en 2025 in Noord-Holland. Het meeting centrum heeft een capaciteit tot 200 personen en beschikt over 51 trainings- en vergaderruimtes. Aristo zet zich actief in voor duurzaamheid. Het center maakt gebruik van energiezuinige LED-verlichting en een geavanceerd klimaatbeheersingssysteem, terwijl afval gescheiden wordt en biologische, lokale producten de focus vormen in de catering. Daarnaast wordt er gewerkt aan het verminderen en compenseren van de CO2-uitstoot en streeft Aristo naar een circulaire economie. Door te investeren in lokale projecten en samen te werken met leveranciers en partners, draagt Aristo bij aan een gezonde en duurzame samenleving. Dit maakt Aristo Meeting Center een ideale partner voor organisaties die waarde hechten aan inclusie, duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

5. BCN Amsterdam Arena

BCN Amsterdam Arena is niet alleen een moderne vergaderlocatie, maar ook een plek waar duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal staan. Gelegen naast de iconische Johan Cruijff Arena, biedt BCN een dynamische en inspirerende omgeving voor zakelijke bijeenkomsten. Het meeting centrum heeft een capaciteit tot 100 personen en een beschikking over 34 multifunctionele ruimtes. De locatie werkt actief aan het beperken van haar ecologische voetafdruk, bijvoorbeeld door het gebruik van seizoensgebonden producten in de catering, afvalscheiding en het gebruik van FSC-gecertificeerd papier. Het Gouden Green Key Keurmerk benadrukt hun inzet voor duurzaamheid, met groene stroom uit zonne- en windenergie, waterbesparende kranen en bewegingssensoren om onnodige verlichting te verminderen. BCN is ook koploper op het gebied van vegetarisch aanbod, met het LEKKER VEGA-keurmerk van de Vegetariërsbond en de samenwerking met Too Good To Go om voedselverspilling tegen te gaan. Ook schenken ze Fairtrade koffie van Café Intención, waarmee ze bijdragen aan betere handelsvoorwaarden voor koffieboeren en de biodiversiteit.

Kiezen voor een duurzame vergaderlocatie in Nederland betekent bijdragen aan een groenere toekomst zonder in te boeten op comfort of kwaliteit. Of het nu gaat om energie-efficiëntie, afvalreductie of lokale, biologische catering, deze vijf locaties bieden volop mogelijkheden om jouw bijeenkomst verantwoord te organiseren. Door bewust te kiezen voor duurzaamheid inspireer je anderen en draag je bij aan een positieve impact op het milieu. Het is de ideale manier om zakelijk succes te combineren met maatschappelijke verantwoordelijkheid.